Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 348 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  
Autor Wiadomość
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2009, o 20:02 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
A w jaki sposób dodać do budyniu żółtka.Czy trzeba najpierw utrzeć na kogiel mogiel,czy dodać razem z mąką do wrzącego mleka?


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2009, o 20:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Kaja napisał(a):
A w jaki sposób dodać do budyniu żółtka.Czy trzeba najpierw utrzeć na kogiel mogiel,czy dodać razem z mąką do wrzącego mleka?

Kaju ,zostawiasz trochę mleka ,wbijasz żółtka i dodajesz mąkę ,mieszasz do gładkości ,nie powinno być grudek ,a jak mleko z cukrem się zagotuje, to wlewam zawartość i mieszam aż zgęstnieje :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaZ
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2009, o 09:25 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 454
Skąd: Bolesławiec woj. dolnośląskie
No fantastycznie! Jak fajnie, że są tu takie posty!!! :D
Nie ma nic lepszego niż dobre ciacho w ogródku ! :D :D :D
Pozwolisz Bogusiu, że ja też skorzystam z Twoich przepisów? :)
Podoba mi się przepis na kolorową babkę :D

_________________
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 18 kwi 2009, o 22:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Aniu jak najbardziej polecam ,korzystaj z przepisów ,
będę się cieszyła jak będą Ci smakowały :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2009, o 15:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
38.Ciasto ucierane z truskawkami

składniki
11/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 kg truskawek
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Przyrządzanie


Jajka ubić z cukrem do tego wsypać mąkę z proszkiem -przesianą i wymieszać
Wlać olej i ucierać .Gdy masa jest jednolita wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą małą blaszkę ,a ciasto wyłożyć truskawki .
Ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 min zmniejszam temperaturę na 180 st ...piekę 40 min i po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem .fotka póżniej :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2009, o 12:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Bogusiu mamy podobne przepisy na ciasta.Różnica taka,że ja daję masło a Ty olej lub margarynę.Sprobuję tak jak Ty polecasz.(czyli olej).Jutro będę piekła i powiem Ci jak wyszło.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2009, o 08:36 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
No! wiedziałam, że znajdę tu przepis na ciasto z truskawkami. ;:109
Dzięki Bogusiu.
Acha! a masz może jakiś przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką?
Miałam taki sprawdzony, no ale zeszyt na amen wcięło i tyle.

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaZ
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2009, o 09:12 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 454
Skąd: Bolesławiec woj. dolnośląskie
Wisienko, nie wiem, czy mogę się tu rządzić w królestwie Bogusi, :)
ale własnie wczoraj robiłam na urodziny swój sprawdzony sernik na zimno z truskawkami, który co roku w mojej rodzinie robi furorę.
Ucieram 1 kostkę margaryny z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jak masa jest puszysta dodaję po trochę na przemian 6 żółtek i 1 kg białego serka śmietankowego (zwykły biały ser trzeba zmielić). Ważne: temperatura margaryny i sera musi być taka sama, bo inaczej masa może się zważyć. Następnie wlać do masy 2 galaretki rozpuszczone w minimalnej ilości wody (jak jest bardzo gorąco, to nawet 3 galaretki) . Ja na końcu dodaję jeszcze do tego białka ubite na sztywno. Potem po zastygnięciu wychodzi taki sernik - pianka.
Dużą tortownicę wykładam herbatnikami (typu Petitki). Na wylaną masę w tortownicy układam owoce i całość wkładam do lodówki. Jak masa zastygnie, na owoce wylewam galaretkę.
Potem jeszcze trzeba poczekać aż galaretka zastygnie. :) Pyszne! Polecam!

_________________
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2009, o 11:53 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Aniu - dziękuję za przepis. :D
A co masz na myśli pisząc o serku śmietankowym?
O taki homogenizowany Ci chodzi?
Kurcze - trochę obawiam się tego zważenia, bo zależy mi, żeby jak najlepiej
wypaść (jutro wizyta ważnych gości, a wiadomo, że jak człowiekowi bardzo
zależy to akurat coś mu nie wychodzi :lol: ).
Znalazłam już na forum przepis bez jajek i teraz mam dylemat, który robić. :wink:
Zwłaszcza, że nie mam czasu na próby.

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2009, o 13:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Taki ten placek wyszedł ,teraz stygnie.Na pewno będzie równie smakowity.

Obrazek

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaZ
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 14:00 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 454
Skąd: Bolesławiec woj. dolnośląskie
W sprzedaży dostępny jest biały "ser śmietankowy". Nie pamiętam firmy, ja kupuję taki w białej folii z czerwonym napisem. To jest biały ser zmielony; łatwiej jest taki użyć w przepisie, bo nie musisz go już mielić i masa jest bardzo gładka. Jak nie ma takiego to homogenizowany też będzie dobry.

_________________
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaZ
 Tytuł:
PostNapisane: 5 cze 2009, o 14:01 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 454
Skąd: Bolesławiec woj. dolnośląskie
Miałam zrobić zdjęcie mojego sernika, ale nie zdążyłam, bo już go nie ma :)

_________________
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2009, o 22:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Dziewczyny możecie się rządzić ,bardzo mi miło ,fajny ten przepis Aneczko ,skorzystam z niego :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2009, o 09:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 404
Skąd: Warszawa

 1 szt.
CIASTO MAJONEZOWE


SKŁADNIKI:

5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja(całe),cukier
majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez pierwsze 30 min pieczenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 348 ]  Idź do strony nr...        1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *