Ciasta Bogusi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

W sprzedaży dostępny jest biały "ser śmietankowy". Nie pamiętam firmy, ja kupuję taki w białej folii z czerwonym napisem. To jest biały ser zmielony; łatwiej jest taki użyć w przepisie, bo nie musisz go już mielić i masa jest bardzo gładka. Jak nie ma takiego to homogenizowany też będzie dobry.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

Miałam zrobić zdjęcie mojego sernika, ale nie zdążyłam, bo już go nie ma :)
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Dziewczyny możecie się rządzić ,bardzo mi miło ,fajny ten przepis Aneczko ,skorzystam z niego :P
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

CIASTO MAJONEZOWE


SKŁADNIKI:

5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja(całe),cukier
majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez pierwsze 30 min pieczenia.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Beatko ,jadłaś już to ciasto :?: jest dobre :?: a majonez jest wyczuwalny :?:
Proszę określ smak ,może się zdecyduję na upieczenie :P
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Ciasto majonezowe jest bardzo smaczne puszyste i wilgotne. Smak majonezu jest zupełnie nie wyczuwalny to ciasto przypomina w smaku babkę piaskową tyle że nie jest takie suche. Robi się je szybko i zawsze się udaje. Ja używam zawsze firmowego tłustego majonezu (nie odtłuszczonego ).
Można zrobić wersję kokosową należy wtedy dodać o jedno jajo więcej i do masy wsypać 0.5 szkl wiórek kokosowych.
Można zrobić wersję piegus i podobnie dodać o jedno jajo więcej i 0.5 szkl suchego maku.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Beatko zajrzyj na pw
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Obrazek

Torcik malinowy(lub truskawkowy,jagodowy itd)
1.Upiec biszkopt (każdy umie)
2.Masa serowo-owocowa

-4 serki homog.waniliowe
-1 galaretka(jaką masz ) +30 ml gorącego mleka- w nim rozpuśc galaretkę i ostudż
-60dkg mali(lub innych)-mocno schłodzonych
-1)2 tabl.czekolady do polania wierzchu tortu lub jak kto woli-galaretka,albo cukier waniliowy ,bita śmietana--
Do serków wlej rozpuszczoną galaretkę - miksuj.Teraz dodaj mocno schłodzone owoce( nawet zmrożone) szybko wymieszaji wlej na spód biszkoptu(biszkopt przecinamy na 2w części)Ladnie uklep połóż drugą część biszkoptu Do lodówki.W tym czasie robisz polewę.1)2 tabliczki czekolady,troszkę mleka i łżkę masła - rostopić i polać torcik.Można na górę poukładać maliny,truskawki zamoczone do połowy w czekoladzie.Będzie pięknie.Proste i dobre.
-
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Ciasto majonezowe z pewnością wypróbuję ... ciekawa jestem smaku :D
A torik malinowy ( Ja : jagdowy ) zrobię w wersji z jasnym biszkoptem - bo moi taki wolą :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

A ja upiekłam wczoraj mój pierwszy w życiu chleb! :D
Jestem z siebie dumna! :D
Przepis próbny, podstawowy, nic wielkiego (mąka, woda, sól i drożdże), ale chleb mi wyszedł! :D
Teraz mogę eksperymentować. :)
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

I widzisz Aniu dla chcącego nic trudnego ,a jak smakuje ---wiem coś o tym ,bo też już piekłam chlebuś
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Post »

a ten zapach!!!
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

SERNIK Z KOKOSEM (bardzo podobny do sernika z rosą)


Składniki:

* 1,25 kg sera mielonego
* 25 dag cukru
* 3-4 jajka
* 3 szklanki mleka surowego
* 4 łyżki oleju
* 2 budynie bez cukru
* cukier waniliowy
* wiórki kokosowe
* rodzynki

Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki.

Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję).

Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Ciasto Krówka

SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa 1:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 "śmietan-fix"

Masa 2:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno dwa placki(duża blacha). Piec ok. 10 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Zawartość puszki wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin . SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Mmmmm to muszą być pyszne ciasta .wiesz Beatko na niedzielę sernik wypróbuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”