Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Od Agness - wklejam, żeby nie zgubić, bo fajny przepis.
Rolada mięsna
Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.
* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy
-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl. wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz. w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.
Rolada mięsna
Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.
* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy
-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl. wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz. w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczka w cieście francuskim z grzybami
Polędwiczkę można podsmażyć wcześniej. To samo farsz i sos - można przygotować wcześniej.
Zamiast borowików możemy użyć pieczarek. Zarówno do nadzienia jak i do sosu.
Polędwiczka:
1 polędwiczka wieprzowa
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej
200 g ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania ciasta
suszone oregano do posypania
Farsz:
200 g mrożonych borowików
1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Polędwiczka:
Odciąć białą błonkę na polędwiczce. Opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć na desce, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Rozgrzać większą patelnię, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony (w sumie 8 minut). Odłożyć na talerz (patelni nie myć), mięso od razu posmarować musztardą.
Farsz:
Grzyby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Posiekać w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni po polędwiczce podgrzać oliwę, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Dodać tymianek, grzyby i smażyć na umiarkowanym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, pośrodku położyć polędwiczkę (w poprzek plasterków), na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Wyjąć z lodówki ciasto francuskie, sprawdzić czy nie jest za grube (ma mieć około 2 mm grubości), w razie potrzeby można rozwałkować kilkoma ruchami wałka. Na środku ciasta położyć polędwiczkę i w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, zrobić wzór choinki tępą stroną noża, posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (roladkę wstawiłam troszkę niżej niż na środkowej półce). Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.
Podawać z sosem borowikowym lub pieczarkowym.
Polędwiczkę można podsmażyć wcześniej. To samo farsz i sos - można przygotować wcześniej.
Zamiast borowików możemy użyć pieczarek. Zarówno do nadzienia jak i do sosu.
Polędwiczka:
1 polędwiczka wieprzowa
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej
200 g ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania ciasta
suszone oregano do posypania
Farsz:
200 g mrożonych borowików
1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Polędwiczka:
Odciąć białą błonkę na polędwiczce. Opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć na desce, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Rozgrzać większą patelnię, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony (w sumie 8 minut). Odłożyć na talerz (patelni nie myć), mięso od razu posmarować musztardą.
Farsz:
Grzyby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Posiekać w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni po polędwiczce podgrzać oliwę, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Dodać tymianek, grzyby i smażyć na umiarkowanym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, pośrodku położyć polędwiczkę (w poprzek plasterków), na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Wyjąć z lodówki ciasto francuskie, sprawdzić czy nie jest za grube (ma mieć około 2 mm grubości), w razie potrzeby można rozwałkować kilkoma ruchami wałka. Na środku ciasta położyć polędwiczkę i w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, zrobić wzór choinki tępą stroną noża, posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (roladkę wstawiłam troszkę niżej niż na środkowej półce). Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.
Podawać z sosem borowikowym lub pieczarkowym.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczka z pieczarkami i szynką prasciutto w cieście francuskim
Składniki:
?polędwiczka wieprzowa
?opakowanie ciasta francuskiego
?350 g pieczarek
?100 g szynki prasciutto
?1 żółtko
?3 łyżki musztardy
?1 łyżka masła
?sól, pieprz
?oliwa
Puree ziemniaczane:
?1kg ziemniaków
?3 łyżki masła
?200 ml śmietany 30%
?sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.
Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.
Składniki:
?polędwiczka wieprzowa
?opakowanie ciasta francuskiego
?350 g pieczarek
?100 g szynki prasciutto
?1 żółtko
?3 łyżki musztardy
?1 łyżka masła
?sól, pieprz
?oliwa
Puree ziemniaczane:
?1kg ziemniaków
?3 łyżki masła
?200 ml śmietany 30%
?sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.
Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pieczeń drobiowa z boczkiem i serem
Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!
Składniki:
?1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
?150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
?2 średnie cebule
?2 czerstwe bułki
?150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
?2 jajka
?przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
?0,5 łyżeczki imbiru
?pieprz
Przygotowanie:
Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut.
Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!
Składniki:
?1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
?150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
?2 średnie cebule
?2 czerstwe bułki
?150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
?2 jajka
?przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
?0,5 łyżeczki imbiru
?pieprz
Przygotowanie:
Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Tarta z mascarpone i borówkami
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
proszek do pieczenia - na czubek noża
Masa:
500 g serka mascarpone
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 l borówek
galaretka jagodowa
Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkować i wylepić ciastem formę do tarty.
Ponakłuwać widelcem i upiec na złoto w temp.180'C z termoobiegiem (ok. 35 min.).
Masa: Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać serek. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć na upieczony spód. Najpierw sparzyć jajka. Jeśli ktoś się boi surowych jajek, to zamiast nich można dać śmietanę kremówkę.
Owoce: Na wierzchu rozłożyć wypłukane, odsączone borówki. Galaretkę przygotować z nieco mniejszą ilością wody i polać tartę, kiedy galaretka zacznie tężeć.
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
proszek do pieczenia - na czubek noża
Masa:
500 g serka mascarpone
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 l borówek
galaretka jagodowa
Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkować i wylepić ciastem formę do tarty.
Ponakłuwać widelcem i upiec na złoto w temp.180'C z termoobiegiem (ok. 35 min.).
Masa: Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać serek. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć na upieczony spód. Najpierw sparzyć jajka. Jeśli ktoś się boi surowych jajek, to zamiast nich można dać śmietanę kremówkę.
Owoce: Na wierzchu rozłożyć wypłukane, odsączone borówki. Galaretkę przygotować z nieco mniejszą ilością wody i polać tartę, kiedy galaretka zacznie tężeć.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polecam Spaghetti w parówkach
Podaję dodatkowo z mozarellą i ketchupem
Podaję dodatkowo z mozarellą i ketchupem
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne improwizacje Moni
To spagetti w parówkach wygląda rewelacyjnie , na pewno zrobię moim wnuczkom (będą u mnie na weekend )
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pysznie smakują, a proste i szybkie do wykonania
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Bułeczki maślane
5 dag świeżych drożdży
50 dag mąki pszennej tortowej
ok. 5-10 dag mąki krupczatki (można dać tylko pszennej)
3 małe jajka
6 dag masła
1/4 litra mleka lub 230ml mleka i czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
szczypta soli (ok.1/2łyżeczki)
jajo do smarowania
mak
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk. Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki (ok.12szt.). Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia (zachować spore odstępy, bo urosną), posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 200 stopni aż bułeczki będą rumiane.
Są bardzo dobre jeszcze ciepłe i zachowują świeżość następnego dnia. Najlepiej smakują z masłem i miodem lub dżemem. Bardzo dobre są też z masłem i żółtym serem, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do nich więcej niż 2-3 łyżki cukru.
Smacznego.
5 dag świeżych drożdży
50 dag mąki pszennej tortowej
ok. 5-10 dag mąki krupczatki (można dać tylko pszennej)
3 małe jajka
6 dag masła
1/4 litra mleka lub 230ml mleka i czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
szczypta soli (ok.1/2łyżeczki)
jajo do smarowania
mak
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk. Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki (ok.12szt.). Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia (zachować spore odstępy, bo urosną), posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 200 stopni aż bułeczki będą rumiane.
Są bardzo dobre jeszcze ciepłe i zachowują świeżość następnego dnia. Najlepiej smakują z masłem i miodem lub dżemem. Bardzo dobre są też z masłem i żółtym serem, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do nich więcej niż 2-3 łyżki cukru.
Smacznego.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
W zasadzie od kilku miesięcy nie kupuję pieczywa - piękę sama. Ten chleb jest wyśmienity i zachowuje świeżość nawet tydzień.
Chleb
1kg mąki pszennej chlebowej z młyna
1szkl.czubata mąki żytniej chlebowej z młyna
1szkl. czubata mąki orkiszowej chlebowej - symbol 1100
10dag drożdży
1l i 1szkl. mocno ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże)
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
4 garście prażonego słonecznika
Do 10l garnka wsypać wszystkie mąki, cukier, sól, rozdrobnić drożdże., dodać wodę i od razu wyrabiać. Trzeba wyrabiać ręką do czasu aż zacznie "mlaskać" - ciasto będzie klejące do ręki, ale to jest OK. Wyrobić dokładnie, łącznie ok. 5min.
Na końcu dodać 3 garście słonecznika, wymieszać razem. Ciasto nakryć ściereczką i zaczekać do wyrośnięcia. W tym czasie posmarować 3 brytfanny keksowe olejem. Nałożyć wyrośnięte ciasto do blaszek, posypać ostatnią garścią słonecznika, wstawić do piekarnika. Piec w temp.200'C ok. godziny (bez termoobiegu).
Pyszny chlebek - wystarczy samo masełko i zajada się ze smakiem
Chleb
1kg mąki pszennej chlebowej z młyna
1szkl.czubata mąki żytniej chlebowej z młyna
1szkl. czubata mąki orkiszowej chlebowej - symbol 1100
10dag drożdży
1l i 1szkl. mocno ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże)
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
4 garście prażonego słonecznika
Do 10l garnka wsypać wszystkie mąki, cukier, sól, rozdrobnić drożdże., dodać wodę i od razu wyrabiać. Trzeba wyrabiać ręką do czasu aż zacznie "mlaskać" - ciasto będzie klejące do ręki, ale to jest OK. Wyrobić dokładnie, łącznie ok. 5min.
Na końcu dodać 3 garście słonecznika, wymieszać razem. Ciasto nakryć ściereczką i zaczekać do wyrośnięcia. W tym czasie posmarować 3 brytfanny keksowe olejem. Nałożyć wyrośnięte ciasto do blaszek, posypać ostatnią garścią słonecznika, wstawić do piekarnika. Piec w temp.200'C ok. godziny (bez termoobiegu).
Pyszny chlebek - wystarczy samo masełko i zajada się ze smakiem
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3664
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Fajne to spaghetti.A czy makaron w środku parówek dogotuje się
Chodzi za mną domowy chlebek,ale mój jada tylko pszenny,ja lubię ciemne,z duża ilością ziarenek,no i jak to pogodzić
Chodzi za mną domowy chlebek,ale mój jada tylko pszenny,ja lubię ciemne,z duża ilością ziarenek,no i jak to pogodzić
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Makaron jest taki jak trzebakasik 69 pisze:Fajne to spaghetti.A czy makaron w środku parówek dogotuje się
Chodzi za mną domowy chlebek,ale mój jada tylko pszenny,ja lubię ciemne,z duża ilością ziarenek,no i jak to pogodzić
Ja osobiście lubię lekko twardawy, więc i tak nie dogotowuję.
Chlebek z mojego przepisu jest taki, że dogodzi każdemu podniebieniu. Ma sporo słonecznika w sobie.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasteczka maślane lawendowe lub różane
Składniki:
210 g masła (w pokojowej temp.)
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170?C (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki).
Część można rozdać znajomym w postaci drobnego upominku
Składniki:
210 g masła (w pokojowej temp.)
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170?C (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki).
Część można rozdać znajomym w postaci drobnego upominku