Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Paszteciki Anjamen

Składniki:
ser hochland z pieczarkami (w przepisie jest ten z plasterkami ja daje topiony)
ciasto francuskie mrożone
15 dag mielonego miesa wołowego lub indyczego
1 cebula
1 strąk papryczki chili (ja daje tylko przyprawę)
10dag pieczarek
sól pieprz (oregano-nie daje)
jajko sól pieprz


Ciasto rozmrozić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki, mięso przesmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa, poddusić. Farsz przyprawić solą, pieprzem i oregano, przestudzić. Plasterki sera pokroić w kostkę, dodać do farszu i wymieszać (ja dodaje topiony jak jeszcze farsz jest na gazie).

Ciasto podzielic na prostokaty, na każdym kłaść farsz, brzegi posmarować białkiem i skleić (ja robie kształty różne - rożki, albo pierożki, co mi tam wyjdzie. Paszteciki ułożyć na blasze i posmarować je żółtkiem, piec ok.20 minut w 220 stopni.

Trzeba pamiętać, że ciasta francuskiego nie piecze się na sreberku, tylko na zwyklym papierze do pieczenia.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pyszna karkóweczka

2 kg cudnej, chudziutkiej karkówki, natrzeć wszystkim co lubicie - sól ziołowa, pieprz, papryka mielona, vegeta, zioła prowansalskie, czosnek i ja daję bardzo dużo majeranku.
Zawinąć w folię i trzymać w lodówce co najmniej dwa dni.
Po 2-3 dniach włożyć mięsko do naczynia żaroodpornego, obłożyć plastrami ananasa z puszki. Polać szklanką bulionu.
Na to położyć przepłukaną wodą kapustę kiszoną i polać wszystko sokiem z ananasów.
Przykryć i piec w 180 stopniach przez dwie godziny. Pychota :wit ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Schab ze śliwką

Składniki

1-1,5 kg schabu bez kości
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g śliwek suszonych kalifornijskich
1 kostka bulionowa wołowa
olej lub oliwa z oliwek
przyprawy : pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, vegeta,
ziele angielskie, liść laurowy


Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon.
ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki (zostawić kilka śliwek do sosu).
Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab.
Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Na spód brytfanny wlać olej (tak żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła.
Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej-więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu lub w piekarniku - w zależności od wielkości schabu - 1 - 1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę.
Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pappardelle z borowikami na białym winie

? makaron Pappardelle
? masło do smażenia cebulki i borowików
? 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
? 150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
? 1/4 szklanki białego wina
? 4 łyżki posiekanego szczypiorku (nie musi być)
? 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
? tarty Parmezan
? sól i pieprz



Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić.
Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody, doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem.
dosia
1000p
1000p
Posty: 1024
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

karkóweczka rzeczywiście pyszna,nie sądziłam że podane składniki tak świetnie się komponują. Dorzuciłam kilka plasterków suszonego borowika .Pożarta została błyskawicznie- albo smakowała ,albo goście wygłodzeni przyszli.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit
Zaznaczam sobie smakowity wątek, coby go nie zgubić.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Filet z kurczaka z serkiem mascarpone

Składniki:

Filety z kurczaka - przekrojone wzdłuż, aby były cienkie, lekko posolić,
Pieczarki, 2 cebulki - pokroić i podsmażyć na masełku
Serek mascarpone z Piątnicy - połączyć z usmażonymi pieczarkami i cebulką, nałożyć na filety,
Ser mozarella - zetrzec na grubych oczkach, posypać przygotowany farsz na filetach

Filety układać na brytfannie posmaorwanej oliwą. Całość zapiec w piekarniku do czasu zrumienienia mozarelli.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3962
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Świetne, proste przepisy. Wpisuję się ;:196 :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1159
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit Wpisuję się,żeby nie zgubić przepisów.Już nie mogę doczekać się testowania bo odnajduję tu moje ulubione smaki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Maliny z lodami waniliowymi
świeże lub mrożone maliny
cukier

Zagrzać niemal aż do wrzenia cały czas mieszając, dodać cukier do smaku, wymieszać aż do rozpuszczenia cukru.
Podawać w szklankach jak do latte z 2 gałkami lodów waniliowych. Można dodać listek mięty :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasto porzeczkowe z Hanki

Ciasto:
4 żółtka
100g cukru
10dag masła
1 cukier waniliowy

Ukręcić razem.

Dodać 12,5 dag mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia.
Podzielić na dwie części.

4 białka ubić na gęstą pianę, dodać 20 dag cukru.
Podzielić na dwie części.

Rozsmarować jedną porcję ciasta w tortownicy. Na ciasto wyłożyć 1 porcję białka i posypać płatkami migdałów. Piec 1/2h w piekarniku w temp.175?.
To samo z pozostałym ciastem i białkiem.
Ostudzić.

Masa owocowa:
200ml wody zagotować, rozprowadzić kisiel żurawinowy lub inny w 100ml zimnej wody i wlać do gotującej wody.
Gorący jeszcze kisiel wymieszać delikatnie z owocami - najlepiej kwaśne: jeżyny, porzeczki, maliny (mogą być mrożone). Ostudzić.

Wyłożyć masę owocową na jeden spód ciasta. Ubić 1/2l śmietany 30% lub 36% z odrobiną cukru waniliowego i 2 paczkami śmietan-fix. Wyłożyć na owoce.

Przykryć drugim plackiem (można wyłożyć od razu pokrojony na porcję, żeby ułatwić sobie późniejsze porcjowanie. Posypać cukrem pudrem.

Uwaga!! Ciasto należy zdejmować z tortownicy jeszcze gorące.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasto włoskie
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4-5 szt. jabłek
1 szkl. orzechów włoskich
(można dodać trochę cynamonu lub kakao)

Cukier utrzeć z jajkami na pulchną masę. Następnie dodać olej, potem mąkę, proszek i sodą. Na koniec wymieszać z jabłkami pokrojonymi w kostkę i orzechami. Piec ok.40min. w temp. 170'.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Placek Danusi na maślance z kruszonką
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szk. oleju
2,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Kruszonka
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła
owoce (wg uznania - jagody, maliny, wiśnie lub śliwki)

Przygotowanie:
Ubić cukier i jajka, dodać kolejno maslankę, olej, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy.
Ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.
Piec ok.55min. w temp. 180'.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”