Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Paszteciki Anjamen
Składniki:
ser hochland z pieczarkami (w przepisie jest ten z plasterkami ja daje topiony)
ciasto francuskie mrożone
15 dag mielonego miesa wołowego lub indyczego
1 cebula
1 strąk papryczki chili (ja daje tylko przyprawę)
10dag pieczarek
sól pieprz (oregano-nie daje)
jajko sól pieprz
Ciasto rozmrozić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki, mięso przesmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa, poddusić. Farsz przyprawić solą, pieprzem i oregano, przestudzić. Plasterki sera pokroić w kostkę, dodać do farszu i wymieszać (ja dodaje topiony jak jeszcze farsz jest na gazie).
Ciasto podzielic na prostokaty, na każdym kłaść farsz, brzegi posmarować białkiem i skleić (ja robie kształty różne - rożki, albo pierożki, co mi tam wyjdzie. Paszteciki ułożyć na blasze i posmarować je żółtkiem, piec ok.20 minut w 220 stopni.
Trzeba pamiętać, że ciasta francuskiego nie piecze się na sreberku, tylko na zwyklym papierze do pieczenia.
Składniki:
ser hochland z pieczarkami (w przepisie jest ten z plasterkami ja daje topiony)
ciasto francuskie mrożone
15 dag mielonego miesa wołowego lub indyczego
1 cebula
1 strąk papryczki chili (ja daje tylko przyprawę)
10dag pieczarek
sól pieprz (oregano-nie daje)
jajko sól pieprz
Ciasto rozmrozić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki, mięso przesmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa, poddusić. Farsz przyprawić solą, pieprzem i oregano, przestudzić. Plasterki sera pokroić w kostkę, dodać do farszu i wymieszać (ja dodaje topiony jak jeszcze farsz jest na gazie).
Ciasto podzielic na prostokaty, na każdym kłaść farsz, brzegi posmarować białkiem i skleić (ja robie kształty różne - rożki, albo pierożki, co mi tam wyjdzie. Paszteciki ułożyć na blasze i posmarować je żółtkiem, piec ok.20 minut w 220 stopni.
Trzeba pamiętać, że ciasta francuskiego nie piecze się na sreberku, tylko na zwyklym papierze do pieczenia.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pyszna karkóweczka
2 kg cudnej, chudziutkiej karkówki, natrzeć wszystkim co lubicie - sól ziołowa, pieprz, papryka mielona, vegeta, zioła prowansalskie, czosnek i ja daję bardzo dużo majeranku.
Zawinąć w folię i trzymać w lodówce co najmniej dwa dni.
Po 2-3 dniach włożyć mięsko do naczynia żaroodpornego, obłożyć plastrami ananasa z puszki. Polać szklanką bulionu.
Na to położyć przepłukaną wodą kapustę kiszoną i polać wszystko sokiem z ananasów.
Przykryć i piec w 180 stopniach przez dwie godziny. Pychota

2 kg cudnej, chudziutkiej karkówki, natrzeć wszystkim co lubicie - sól ziołowa, pieprz, papryka mielona, vegeta, zioła prowansalskie, czosnek i ja daję bardzo dużo majeranku.
Zawinąć w folię i trzymać w lodówce co najmniej dwa dni.
Po 2-3 dniach włożyć mięsko do naczynia żaroodpornego, obłożyć plastrami ananasa z puszki. Polać szklanką bulionu.
Na to położyć przepłukaną wodą kapustę kiszoną i polać wszystko sokiem z ananasów.
Przykryć i piec w 180 stopniach przez dwie godziny. Pychota


- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Schab ze śliwką
Składniki
1-1,5 kg schabu bez kości
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g śliwek suszonych kalifornijskich
1 kostka bulionowa wołowa
olej lub oliwa z oliwek
przyprawy : pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, vegeta,
ziele angielskie, liść laurowy
Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon.
ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki (zostawić kilka śliwek do sosu).
Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab.
Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Na spód brytfanny wlać olej (tak żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła.
Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej-więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu lub w piekarniku - w zależności od wielkości schabu - 1 - 1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę.
Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował.
Składniki
1-1,5 kg schabu bez kości
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g śliwek suszonych kalifornijskich
1 kostka bulionowa wołowa
olej lub oliwa z oliwek
przyprawy : pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, vegeta,
ziele angielskie, liść laurowy
Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon.
ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki (zostawić kilka śliwek do sosu).
Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab.
Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Na spód brytfanny wlać olej (tak żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła.
Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej-więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu lub w piekarniku - w zależności od wielkości schabu - 1 - 1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę.
Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pappardelle z borowikami na białym winie
? makaron Pappardelle
? masło do smażenia cebulki i borowików
? 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
? 150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
? 1/4 szklanki białego wina
? 4 łyżki posiekanego szczypiorku (nie musi być)
? 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
? tarty Parmezan
? sól i pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić.
Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody, doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem.
? makaron Pappardelle
? masło do smażenia cebulki i borowików
? 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
? 150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
? 1/4 szklanki białego wina
? 4 łyżki posiekanego szczypiorku (nie musi być)
? 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
? tarty Parmezan
? sól i pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić.
Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody, doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem.
-
- 1000p
- Posty: 1024
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kuchenne improwizacje Moni
karkóweczka rzeczywiście pyszna,nie sądziłam że podane składniki tak świetnie się komponują. Dorzuciłam kilka plasterków suszonego borowika .Pożarta została błyskawicznie- albo smakowała ,albo goście wygłodzeni przyszli.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne improwizacje Moni

Zaznaczam sobie smakowity wątek, coby go nie zgubić.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Filet z kurczaka z serkiem mascarpone
Składniki:
Filety z kurczaka - przekrojone wzdłuż, aby były cienkie, lekko posolić,
Pieczarki, 2 cebulki - pokroić i podsmażyć na masełku
Serek mascarpone z Piątnicy - połączyć z usmażonymi pieczarkami i cebulką, nałożyć na filety,
Ser mozarella - zetrzec na grubych oczkach, posypać przygotowany farsz na filetach
Filety układać na brytfannie posmaorwanej oliwą. Całość zapiec w piekarniku do czasu zrumienienia mozarelli.
Składniki:
Filety z kurczaka - przekrojone wzdłuż, aby były cienkie, lekko posolić,
Pieczarki, 2 cebulki - pokroić i podsmażyć na masełku
Serek mascarpone z Piątnicy - połączyć z usmażonymi pieczarkami i cebulką, nałożyć na filety,
Ser mozarella - zetrzec na grubych oczkach, posypać przygotowany farsz na filetach
Filety układać na brytfannie posmaorwanej oliwą. Całość zapiec w piekarniku do czasu zrumienienia mozarelli.
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Kuchenne improwizacje Moni

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Maliny z lodami waniliowymi
świeże lub mrożone maliny
cukier
Zagrzać niemal aż do wrzenia cały czas mieszając, dodać cukier do smaku, wymieszać aż do rozpuszczenia cukru.
Podawać w szklankach jak do latte z 2 gałkami lodów waniliowych. Można dodać listek mięty
świeże lub mrożone maliny
cukier
Zagrzać niemal aż do wrzenia cały czas mieszając, dodać cukier do smaku, wymieszać aż do rozpuszczenia cukru.
Podawać w szklankach jak do latte z 2 gałkami lodów waniliowych. Można dodać listek mięty

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto porzeczkowe z Hanki
Ciasto:
4 żółtka
100g cukru
10dag masła
1 cukier waniliowy
Ukręcić razem.
Dodać 12,5 dag mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia.
Podzielić na dwie części.
4 białka ubić na gęstą pianę, dodać 20 dag cukru.
Podzielić na dwie części.
Rozsmarować jedną porcję ciasta w tortownicy. Na ciasto wyłożyć 1 porcję białka i posypać płatkami migdałów. Piec 1/2h w piekarniku w temp.175?.
To samo z pozostałym ciastem i białkiem.
Ostudzić.
Masa owocowa:
200ml wody zagotować, rozprowadzić kisiel żurawinowy lub inny w 100ml zimnej wody i wlać do gotującej wody.
Gorący jeszcze kisiel wymieszać delikatnie z owocami - najlepiej kwaśne: jeżyny, porzeczki, maliny (mogą być mrożone). Ostudzić.
Wyłożyć masę owocową na jeden spód ciasta. Ubić 1/2l śmietany 30% lub 36% z odrobiną cukru waniliowego i 2 paczkami śmietan-fix. Wyłożyć na owoce.
Przykryć drugim plackiem (można wyłożyć od razu pokrojony na porcję, żeby ułatwić sobie późniejsze porcjowanie. Posypać cukrem pudrem.
Uwaga!! Ciasto należy zdejmować z tortownicy jeszcze gorące.
Ciasto:
4 żółtka
100g cukru
10dag masła
1 cukier waniliowy
Ukręcić razem.
Dodać 12,5 dag mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia.
Podzielić na dwie części.
4 białka ubić na gęstą pianę, dodać 20 dag cukru.
Podzielić na dwie części.
Rozsmarować jedną porcję ciasta w tortownicy. Na ciasto wyłożyć 1 porcję białka i posypać płatkami migdałów. Piec 1/2h w piekarniku w temp.175?.
To samo z pozostałym ciastem i białkiem.
Ostudzić.
Masa owocowa:
200ml wody zagotować, rozprowadzić kisiel żurawinowy lub inny w 100ml zimnej wody i wlać do gotującej wody.
Gorący jeszcze kisiel wymieszać delikatnie z owocami - najlepiej kwaśne: jeżyny, porzeczki, maliny (mogą być mrożone). Ostudzić.
Wyłożyć masę owocową na jeden spód ciasta. Ubić 1/2l śmietany 30% lub 36% z odrobiną cukru waniliowego i 2 paczkami śmietan-fix. Wyłożyć na owoce.
Przykryć drugim plackiem (można wyłożyć od razu pokrojony na porcję, żeby ułatwić sobie późniejsze porcjowanie. Posypać cukrem pudrem.
Uwaga!! Ciasto należy zdejmować z tortownicy jeszcze gorące.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto włoskie
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4-5 szt. jabłek
1 szkl. orzechów włoskich
(można dodać trochę cynamonu lub kakao)
Cukier utrzeć z jajkami na pulchną masę. Następnie dodać olej, potem mąkę, proszek i sodą. Na koniec wymieszać z jabłkami pokrojonymi w kostkę i orzechami. Piec ok.40min. w temp. 170'.
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4-5 szt. jabłek
1 szkl. orzechów włoskich
(można dodać trochę cynamonu lub kakao)
Cukier utrzeć z jajkami na pulchną masę. Następnie dodać olej, potem mąkę, proszek i sodą. Na koniec wymieszać z jabłkami pokrojonymi w kostkę i orzechami. Piec ok.40min. w temp. 170'.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Placek Danusi na maślance z kruszonką
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szk. oleju
2,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła
owoce (wg uznania - jagody, maliny, wiśnie lub śliwki)
Przygotowanie:
Ubić cukier i jajka, dodać kolejno maslankę, olej, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy.
Ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.
Piec ok.55min. w temp. 180'.
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szk. oleju
2,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła
owoce (wg uznania - jagody, maliny, wiśnie lub śliwki)
Przygotowanie:
Ubić cukier i jajka, dodać kolejno maslankę, olej, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy.
Ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.
Piec ok.55min. w temp. 180'.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Od Agness - wklejam, żeby nie zgubić, bo fajny przepis.
Rolada mięsna
Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.
* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy
-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl. wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz. w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.
Rolada mięsna
Trudno mi podać dokładnie przepis, ponieważ ja robię i roladę i farsz z różnych mięs , z farszem drobiowym jest wiadomo delikatniejsze, z wieprzowym cięższe.
* ok 1-1.30 kg mięsa ( szynka, łopatka, schab, cielęcina, wołowina, filet z indyka)
* ok 40 dag mięsa zmielonego ( wieprzowina, drobiowe )
* 0,5 kg pieczarek
* 1 czerwona papryka
* cebula
* jajo
* 4 łyżki bułki tartej
* sól , pieprz, pieprz ziołowy lub inne ulubione przyprawy
-Mięso rozciąć, aby powstał dosyć cienki płat , lekko rozbić. Posolić , posypać ulubionymi przyprawami, ziołami.
-Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć.
-Paprykę pokroić w kosteczkę.
-Mielone, pieczarki, cebulę, paprykę, jajo, bułkę tartą połączyć. Doprawić do smaku, wyrobić. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby nie było mdłe.
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zostawić ok 1,5 cm na końcu nie posmarowanego, ze by dobrze się zlepiło. Mięso zwijać w rulon w kierunku nie posmarowanego brzegu. Roladę zwinąć nitką. Obsmażyć na oleju na złoty kolor , zaczynać obsmażać od sklejonego brzegu, wtedy ładnie się zasklepi. Gdy już dookoła będzie ładnie zrumieniona przełożyć do brytfanki , polać 1,5 szkl. wody ( można dodać białego wina) Piec przez 2 godz. w 190*C W czasie pieczenia polewać wydzielającym się sosem....
Ja na początku piekę pod przykryciem , około 15 min przed końcem pieczenia odkrywam.
Pyszne i na gorąco do obiadu z ziemniaczkami czy ryżem, polane zagęszczonym sosem z pieczenia jak i do kanapek jako wędlinka.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczka w cieście francuskim z grzybami
Polędwiczkę można podsmażyć wcześniej. To samo farsz i sos - można przygotować wcześniej.
Zamiast borowików możemy użyć pieczarek. Zarówno do nadzienia jak i do sosu.
Polędwiczka:
1 polędwiczka wieprzowa
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej
200 g ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania ciasta
suszone oregano do posypania
Farsz:
200 g mrożonych borowików
1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Polędwiczka:
Odciąć białą błonkę na polędwiczce. Opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć na desce, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Rozgrzać większą patelnię, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony (w sumie 8 minut). Odłożyć na talerz (patelni nie myć), mięso od razu posmarować musztardą.
Farsz:
Grzyby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Posiekać w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni po polędwiczce podgrzać oliwę, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Dodać tymianek, grzyby i smażyć na umiarkowanym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, pośrodku położyć polędwiczkę (w poprzek plasterków), na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Wyjąć z lodówki ciasto francuskie, sprawdzić czy nie jest za grube (ma mieć około 2 mm grubości), w razie potrzeby można rozwałkować kilkoma ruchami wałka. Na środku ciasta położyć polędwiczkę i w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, zrobić wzór choinki tępą stroną noża, posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (roladkę wstawiłam troszkę niżej niż na środkowej półce). Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.
Podawać z sosem borowikowym lub pieczarkowym.
Polędwiczkę można podsmażyć wcześniej. To samo farsz i sos - można przygotować wcześniej.
Zamiast borowików możemy użyć pieczarek. Zarówno do nadzienia jak i do sosu.
Polędwiczka:
1 polędwiczka wieprzowa
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej
200 g ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania ciasta
suszone oregano do posypania
Farsz:
200 g mrożonych borowików
1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Polędwiczka:
Odciąć białą błonkę na polędwiczce. Opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć na desce, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Rozgrzać większą patelnię, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony (w sumie 8 minut). Odłożyć na talerz (patelni nie myć), mięso od razu posmarować musztardą.
Farsz:
Grzyby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Posiekać w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni po polędwiczce podgrzać oliwę, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Dodać tymianek, grzyby i smażyć na umiarkowanym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, pośrodku położyć polędwiczkę (w poprzek plasterków), na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Wyjąć z lodówki ciasto francuskie, sprawdzić czy nie jest za grube (ma mieć około 2 mm grubości), w razie potrzeby można rozwałkować kilkoma ruchami wałka. Na środku ciasta położyć polędwiczkę i w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, zrobić wzór choinki tępą stroną noża, posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (roladkę wstawiłam troszkę niżej niż na środkowej półce). Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.
Podawać z sosem borowikowym lub pieczarkowym.