Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 348 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  
Autor Wiadomość
Tula
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 12 gru 2009, o 00:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1242
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 ---
Oj przeleciałam cały wątek i nakopiowałam sobie przepisów... a miało być odchudzanie ;)
Podam też swój, na torcik makowy mojej mamy

mak - 300 gram
jabłka (utarte) - 300 gram
cukier - 300 gram
jajka - 6
masło - prawie pół kostki
kasza manna - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
aromat rumowy lub migdałowy

Mak zmielić. Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach (nadmiar soku odlać). Masło, cukier i żółtka utrzeć razem. Dodać mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do reszty i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy. (nie umiem powiedzieć jak długo :oops: bo zawsze piekę na oko)
Ja na to daję w zależności od nastroju - albo kwaśny lukier albo polewę kawową. Dobre jest też z dodatkiem siekanych migdałów lub rodzynek, ale nie można tego dać zbyt dużo, bo opadają na dno.

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 12 gru 2009, o 00:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1242
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 ---
A to może jeszcze babkę z kiśli . Dzisiaj zrobiłam, już zniknęła :D

kisiel - 4 sztuki (wszystkie czerwone albo wszystkie żółte)
jajka - 6
mąka - 8 łyżek
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - pół kostki

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i utrzeć razem. Dodać proszek, kiśle (tak wprost z torebek), mąkę - wymieszać wszystko dokładnie. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Piec w 160 stopniach przez 30-50 minut (zależnie od piekarnika, w elektrycznym przy włączonym góra i dół było gotowe po 30)
Posypać cukrem pudrem.
To są składniki na 2 blaszki struclowe, ale mi w 2 blaszkach szerokich 12 cm i długich 30 cm wyszło dość niskie. Ale pyszne :)

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kogra
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 12 gru 2009, o 13:05 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 37329
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Dziewczyny - jesteście wielkie. ;:196
Aż ślina kapie jak czyta sie te wszystkie przysmaki.
Podziwiam wasze talenty kucharskie, bo ja to raczej z tych mniej utalentowanych. :wink: :oops:
Ale zaraz zapisuję do kapownika - wszystkie - bo co jeden to lepszy. ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Wielkie dzięki. ;:196

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 4 sty 2010, o 00:02 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Jako że szukam ciastowego natchnienia, a serniki i makowce mi się już
po świętach przejadły, więc zajrzałam znowu do Ciebie Bogusiu. ;:137 :D
Pysznie zapowiada się
"Ciasto biszkoptowo-jabłkowe ze śmietaną" .
Tylko mam pytanie - czy to ciasto trzeba trzymać w lodówce?
Bo góra jest ze śmietany? :?

I chciałam zapytać o "Ciasto forumek". Na górę daje się ubite białka.
Ponieważ ja sparzam jaja, które używam do kremów, więc białka się
nie nadadzą. Robiłam kiedyś biszkopt z "ptasim mleczkiem", ale
nie pamiętam proporcji. Robiło się go z galaretki i mleczka w puszce
(i nie wiem, czy jeszcze czegoś).
Może wiesz Bogusiu coś na ten temat? Dałabym wtedy na górę zamiast
tych białek.

Życzę pomyślności w Nowym Roku i wielu smacznych wypieków! :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
mila1003
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 4 sty 2010, o 17:18 
Offline
200p
200p
Postów: 492
Skąd: śląsk

 1 szt.
Też robię takie "ptasie mleczko" 1 galaretkę rozpuszczam w minimalnej ilości wody i ubijam z mlekiem w puszce, druga warstwa to żelatyna z ubitą kremówką ewentualnie galaretka innego koloru z kremówką. Na żelatynie będzie pewnie napisane ile potrzeba żeby usztywnić określoną ilość płynu (bo ja zawsze wszystko na oko robię i trudno mi określić) - czyli w tym przypadku kremówki. Ta wersja jest taka "owocowa". Mnie bardziej odpowiada smak czekoladowo - mleczny czyli używam czekoladowego mleka w puszce i "białego lub własnie kremówki.

_________________
Magda

Mój ciągle spędzający mi sen z powiek ogród...


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 4 sty 2010, o 17:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Wisieńko,to ciasto tak się nazywa ,bo robiłam je, jak dziewczyny z forum do mnie przyjechały ,,było pyszne ,,,możesz zrobić z białek sparzonych ,ptasie mleczko ,,,
tzn.górę ,,nie martw się bo się białka ubiją ,przecież parzysz je przez parę sekund
zrób według podanego przepisu ,na pewno wyjdzie
Ja dałam wiśnie mrożone a sok który spłynął dodałam do piany ,,,ale wcale nie muszą być to wiśnie ,(choć w Twoim przypadku )jest tyle owoców
pozdrawiam ,,i napisz czy robiłaś i jak wyszło :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 4 sty 2010, o 18:54 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi.
Nawet nie wiedziałam, że jest czekoladowe mleko w puszce.

Bogusiu - zdecyduję się na to "forumkowe" ciasto.
Jeżeli mi ładnie wyjdzie to pstryknę fotkę. ;:108
Dziś w sklepie widziałam drylowane mrożone wiśnie :lol:
więc one wylądują w cieście.

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 7 sty 2010, o 15:14 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Chcę jeszcze zrobić Bogusiu Twoje kokosowe kulki.
Tylko nie wiem, jak długo można je przechowywać?
A może zrobiłabym więcej i zamroziła?
Byłyby jak znalazł dla niespodziewanych gości. :lol:
Mroziłaś już je kiedyś?

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 7 sty 2010, o 17:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Wisieńko nie nie mroziłam ,ale powiem Ci ,że są tak dobre ,po co je mrozić ,,zjesz je raz dwa ,,,ale tak poważnie ,,,ja miałam ponad 2 tygodnie zostawione i wytrzymały :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 8 sty 2010, o 15:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Hehe... właśnie o to chodzi, że jak dobre, to kuszą i ... znikają! :;230
Ale to dobra nowina, że tak długo wytrzymują.
W takim razie dzisiaj zabieram się do roboty. :D
Tylko powiedz mi jeszcze, czy dajesz tam cały olejek rumowy?? :?

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 20 sty 2010, o 19:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Wisienko - na pewno cały olejek zabiłby smak kokosu.Myślę ,że parę kropel-ale Bogusia jak zajrzy do doprecyzuje.Ja nie dodaje żadnego zapachu.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 20 sty 2010, o 20:29 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4264
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Dodałam w końcu chyba połowę olejku, 2 słuszne kieliszki spirytusu
i smakowało jakbym rumu dolała. Od samych oparów zakręciło mi
się w głowie, a goście stwierdzili, że alkoholu to nie żałowałam. :;230
Ale wszystko dobrze się udało, było smaczne, goście chwalili, a przepisy poszły dalej.
Tylko w tym cieście forumek jedno bym trochę zmodyfikowała - do kremu
też dodałabym trochę alkoholu.
Może jutro uda mi się wkleić zdjęcia moich arcydzieł. :wink:

Bogusiu - wielkie dzięki za przepisy! :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
jollla500
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 30 sty 2010, o 13:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11388
Skąd: dolnośląskie

 ---
Bogusiu ale ten Twój watek smakowity :lol: od samego patrzenia czuję że mi się przytyło :;230

_________________
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 30 sty 2010, o 19:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Aneczko ,masz rację ,chyba ,że olejek kokosowy ,ale on nie potrzebny ,,,ale jak ktoś lubi.... :roll:
Wisieńko ,,,dodałaś rumu ? i alkoholu ??? no bo to ciasto fo-rum-owiczek ,dobrze że smakowało ,,chyba smak był wyostrzony ;:137
Tula dzięki za przepisy ,,wstawiaj dalej ,będziemy korzystać ;:108
Jolciu chwytaj za pieczenie ,,nie przytyjesz od jednego ciasta przecież wnet zrzucisz zbędne kilogramy ,, ;:196
Jo piekę jutro,,,ale sama jeszcze nie wiem co ;:24

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 348 ]  Idź do strony nr...        1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *