Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 348 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  
Autor Wiadomość
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 30 lis 2009, o 23:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Aneczko ;:196 wstaw ten sernik gotowany ,,,bo ja też miałam gdzieś przepis ale wsiąkł :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 2 gru 2009, o 00:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Jest w przepisie u Ave,ale u Ciebie też go zamieszczę.
SERNIK GOTOWANY
1,30 twarogu(ten z Lidla w wiadereczku jest pyszny)
1 kostka masła
5-6 żółtek
2łyżki smietany
1 budyń lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka kopiata grysiku
1 szklanka cukru + cukier waniliowy(kto lubi słodki to da 1,5 szklanki)
Bakalie
4 paczki herbatnkików(tych dużych) - na wyłożenie spodu i na przykrycie sera.
Zostaną białka-ja z nich robię pyszną babkę kokosową.( na nią potrzeba 7 białek i jak robię sernik to daję 7żóltek i mam 2 ciasta) Wykonanie

Do dużego garnka dajemy żółtka,cukier,wanilię-miksuj.Dodaj resztę składnikow -masło stopione,ser,budyń lub to drugie
zmiksuj.Ja dodaję jeszcze skórkę otarta z cytryny i sok z 1)2 cytryny.Teraz garnek stawiamy na gaz i gotujemy masę serową.
Dodajemy bakalie.Cały czas mieszamy,aby się nie przypaliło.Jak będa bąbelki to jeszcze z 1 minutkę pogotować.
Garnek zdjąć z ognia .Naczynie szklane,fajansowe,coś co zapachu nie odda do ciasta-wykładamy herbatnikami.
Na herbatniki ostrożnie chochelką nakładamy masę (żeby ciastek nie naruszyć),wyrównać i przykryć znowu herbatnikami.
Na herbatniki-polewę czekoladową,Posypać kokosem,orzechami bądż migdałami.Do lodówki na całą noc.
Jeśli ser jest rzadki to lepiej dodać zawsze 1 łyżkę grysikuwięcej.


Obrazek

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorota-C
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 2 gru 2009, o 20:19 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 620
Skąd: małopolska

 1 szt.
Już wiem że na święta zrobię ten serniczek :tan

W biedronce jest fajne ciasto francuskie :D
Robiłam z niego pierś w cieście francuskim od Ave :D :D :D Wyszło super :D

_________________
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 2 gru 2009, o 22:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
No dobra Aneczko ,ja wylewam ser gotowy ,na biszkopt pieczony ,,i tez jest dobre ciacho ,,przykrywam drugim biszkoptem ,,,ale cienkim

A teraz podaj przepis na białka ,,,,, ;:108

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 5 gru 2009, o 13:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
To jest to ciasto co wzięłam ze sobą do Kogrusi.Foremka-keksówka
Babka z białek
7 białek
1 szklanka cukru+wanilia
sok i skórka z 1 cytryny
15 dkg mąki tortowej
1)2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła -koniecznie masło(pięknie pachnie z kokosem)
10 dkg kokosu( może być też z migdałami)

Białka ubić z odrobiną soli na sztywno dodać cukier wanilię ubijać.Teraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ,sok z cytryny,skórkę otartą,stopione masło(chłodne),kokos.Delikatnie wymieszać.Przelać do keksówki.Piec 180stopni 30-35min.(złoty kolor)
Po przestygnięciu polukrować(cytryna+cukier puder -utrzeć-polukrować)Jest to pychotka.

Babka pięknie pachnie kokosem,masłem i cytryną.
W przypadku migdałow to lepiej tylko posypać cukrem pudrem.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 5 gru 2009, o 13:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Kruche rogaliki
4 szklanki mąki
400g margarynyKasi(twardej nic takiego miękkiego bo nie wyjdzie)
1)2 szklanki zimnej wody.

Mąkę z m argaryną posiekaj na grysik ,dodaj woę szybko zarób i do lodówki na 1 g.
Rozwałkuj 2-3 mm potnij na kwadraty lub trójkąty,dodaj na każdy marmoladę,dobrze by była z różą ale nie musi,zwinąć.
Posmarować rogaliki białkiem lub mlekiem.Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

To ciasto dobre też jest do pasztecików.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
tara
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 16:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12044
Skąd: z krainy marzeń

 1 szt.
dziś grzecznie działałam w kuchni z doskoku puszczałam żurawia na FO, zrobione Bogusiu ciasteczka na Boże Narodzenie ale one nie wytrzymają już prawie podzielone a robiłam z potrójnej porcji

Obrazek

Obrazek

pyszne ;:196

_________________
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 20:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Jejku,,,, jakie fajne a ja nie dostałam ,,,,ale też będę robić ,,, ;:137

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kogra
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 37363
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Dziewczyny a znacie jakiś dobry przepis na ciasto z makiem ?
Lubię takie mokre a większość wychodzi mi suchawe albo się kruszy. :cry:

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 22:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Pewnie ,ze znamy----Ciasto makowe z jabłkami[/b
[b]Składniki kruchego ciasta szybko zagnieść i do lodowk1g.(
albo zrobić go wieczorem)(30dkg maki+20dg tłuszczu(masło albo margaryna)10dkgcukru+wanilia i 4-5 łyżek zimnej wody.Oczywiście zawsze masło-margaryne -siekamy z maką na krupki potem dajemy resztę i szybko zagniatamy.Proste.
Masa makowa

30dkg maku-zalac mlekiem tak by go przykryć i gotować na małym ogniu 30min.Ostudzić,zemleć(2x)
kostka margaryny lub masła
2 szklanki cukru+ wanilia
8jaj
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jabłek-pokroić w drobną kostkę lub na grubych oczkach zetrzeć

lukier.
Do dzieła


Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka,po łyżce maku,kaszke

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 22:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
ciąg dalszy bo nie mieszczę się w 1 odpowiedzi
No więc kaszka wymieszana z proszkiem.Na koniec bakalie i jabłka.Całą masę połącz delikatnie z ubitymi białkami.
Dużą tortownicę lub formę w kształcie gwiazdy wyłóż kruchym ciastem(można podpiec,ale nie koniecznie)na to wyłóż masę makową.Piec 180 stopni około 50,mn.
Ostudzić,wyjąć z formy i polukrować a na górę uprażone migdały,skórkę pomarańczy co tam chcecie(owoce z zalewy)

Lukier


Sok z pomarańczy lub cytryny + cukier puder-utrzeć i pomazać wierzch ciasta.Smacznego


Ciasto jabłkowo makowe bez spodu.

30 dkg maku-nie parzymy ,nie mielimy-
6 pełnych łyżek grysiku+ 1 duży proszek do pieczenia
25 dgk cukru pudru
6 jaj
15 dkg masła

40 dkg utartych jabłeki-grube oczka

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 22:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Bakalie

Cukier+ żóltka -kogiel-mogiel-potem dodawać powyższe skladniki\(mak,grysik z proszkiem,stopione ale chłodne masło na koniec bakalie,jabłka i pianę ubitą na sztywno) tą pianę ręcznie ,delikatnie wmieszać.
Piec 45min 180stopni.

Na górę co lubicie:polewę czekoladową.puder cukier,lukier.



Wstawię jeszcze(ale może jutro) sernik na kruchym spodzie,z mandarynkami lub brzoskwiniami i wykończony niecodzienną kruszonką(tylko masł z kokosem)Sprawdzony i pyszny.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 22:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Aneczko ,
Ty to jesteś super ciastkarka

Dzięki ;:196

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
tara
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 gru 2009, o 23:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12044
Skąd: z krainy marzeń

 1 szt.
to ja podam swój przepisik łatwy i szybki:

SERNIK

ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
8 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 30 procentowej

wszystko szybko zagnieść wyłożyć do blachy wysmarowanej
margaryna i bułka tartą lub na papier

wstawić do gorącego piekarnika
piec 180oC /10 min

w tym czasie przygotować:
1 kg sera - wiaderko najlepsze, już zmielone
5 jaj -żółtka -
3 łyżki śmietany 30 proc.
1 budyń bananowy lub śmietankowy
1 szklanka mleka
1szkl.cukru
1 cukier waniliowy

to wszystko razem połączyć, zmiksować

wlać na podpieczone kruche ciasto
do piekarnika gorącego 180o stopni na 30 minut

w tym czasie przygotować:
białka i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej ubić na sztywna pianę
po 30 minutach wyłożyć na masę serowa posypać wiórkami kokosowymi
i piec jeszcze 15 minut









MAKOWIEC

zrobić ciasto jak przy serniku - podpiec 10 min w 180oC
przygotować masę makową:
najlepiej kupić gotową masę, tam są już bakalie, cukier itp.
dodajemy masę makową /najlepiej gotową/

1 kg masy makowej
5 jaj /bez białek/
3 łyżki śmietany
1 szklanka mleka,
1 budyń bananowy

na podpieczone kruche ciasto lejemy masę makową
wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180oC na 30 minut
w tym czasie ubijamy białka z łyżką mąki ziemniaczanej
i po 30 minutach nakładamy podobnie jak przy serniku
pianę z białek ubita na sztywno i posypujemy wiórkami
kokosowymi lub nie do uznania, możemy po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
makowiec z pianą pieczemy jeszcze 15 minut w 180oC



na święta robię SERO-MAK czyli dwa w jednym:

Jeżeli chcemy zrobić sero-mak to:
postępujemy jak przy serniku i makowcu, mamy jedno kruche ciasto i na końcu
makowiec dopiero pianę.

przygotowujemy ciasto jak na sernik, podpiekamy
10 minut w 180oC i na to wlewamy masę serową,
pieczemy w 180 oC 30 minut
następnie na podpieczony sernik wlewamy delikatnie masę makową
pieczemy ponownie 30 minut
kiedy mamy już upieczoną masę makową nakładamy na nią pianę z ubitych białek
z 10 jajek i 2 łyżki mąki ziemniacznej.
i pieczemy 15 minut, posypujemy cukrem pudrem lub możemy zrobić
polewę czekoladowa


Sernik czy sero-mak musi przestygnąć i można pałaszować, smacznego,
wygląda skomplikowanie chyba nie!
ciasto jest mokre!

_________________
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 348 ]  Idź do strony nr...        1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Shire i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *