Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 348 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  
Autor Wiadomość
Kaja
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 24 lis 2009, o 10:53 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Zrobiłam wieczorem ciasto drożdżowe.Rano zajrzałam do miski,a tam nic się nie dzieje.Drożdże co prawda wypłynęły na wierzch,ale nie widać żeby rosły.Tzn nie ma w ogóle piany.Czy to ma tak wyglądać?Nie wiem ,czy warto wstawiać do pieca.Czekam na opinię kogoś kompetentnego.


Góra   
  Zobacz profil      
 
tara
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 24 lis 2009, o 10:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12043
Skąd: z krainy marzeń

 1 szt.
i tak ma być, zamieszaj to wszystko ręką i dosypuj powoli mąkę, mieszaj ręka bo tak mi np.wygodnie zeby wszystko się połaczylo i wlewaj na blachę i do piekarnika ja daję 180 stopni i 45 minut a dodaj kruszonkę i :wit

i daj znać jak wsadzisz do piekarnika ok? pamiętaj do nagrzanego,

_________________
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 24 lis 2009, o 12:47 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Dzięki za szybka odpowiedź.Niestety musi ciasto musi poczekać,bo za 10 minut mam tramwaj i pędzę do lekarza.
Okazało się,że mężowi zabrakło leków,a jego dr właśnie dzisiaj przyjmuje.Niestety On na razie nie wychodzi z domu i wszystko jest na mojej głowie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 24 lis 2009, o 15:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5614
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Dziewczyny ,dzięki ,za szczegółowe rady ,,,i przepisy ,,, ;:196

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 24 lis 2009, o 18:05 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Wyszła!!!
Dziękuję za przepis.Stała w lodówce,a właściwie na balkonie 20 godzin,ale nie zaszkodziło jej to.
Dodałam mrożone borówki amerykańskie.
Nie moge zrobic fotki,bo rozładowały się wszystkie akumulatorki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
tara
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 24 lis 2009, o 18:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12043
Skąd: z krainy marzeń

 1 szt.
no to masz przepis podstawowy i teraz możesz modzić np. owocami

_________________
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kogra
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 25 lis 2009, o 21:41 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 37325
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
A ja znalazłam świetny przepis do wigilijnego barszczu.
Zamiast pierogów z kapustą i grzybami w tym roku zrobię......cebulaczki.


Obrazek Obrazek

Szybko się je robi - co nie jest bez znaczenia i są rewelacyjne w smaku.
Oto przepis:
1 rulon mrożonego ciasta francuskiego
2 duże cebule
5 łyżek masła lub margaryny
1 duże jabłko słodko kwaśne
10 dkg sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
słodka mielona papryka
pieprz i sól do smaku
łyżeczka soku z cytryny
magi w płynie

Rozmrozić ciasto francuskie i podzielić arkusz na 12 części - kwadratów. Jeśli chce się mieć malutkie na raz do ust to na 24 części.
Cebule obrać pokroić w paski i zeszklić na łyżce tłuszczu. Dodać jabłko starte na grubych oczkach tarki wraz z przyprawami, sokiem z cytryny i dusić jeszcze do miękkości pod przykryciem, potem odparować nadmiar wody i ostudzić.
Nakładać na kwadraty ciasta i skleić po przekątnej.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem posmarowanym stopionym tłuszczem, posmarować nim z wierzchu ciasto , posypać startym serem i mieloną papryką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 20 minut.
Pychotę podać z gorącym barszczem - palce lizać :!: :wink: :lol:

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 25 lis 2009, o 22:14 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Pozwolę sobie wkleić tutaj przepis,który podałam kiedyś w dziale o ciastach.Myślę że także świetnie nadaje się na paszteciki.
Nie wiem jak smakuję na drugi dzień,bo od razu wszystko zostało zjedzone.
W programie Kuchnia.tv zobaczyłam kilka dni temu przepis na bardzo proste "ciasto francuskie".Dzisiaj zrobiłam i bardzo nam smakowało.
120 g serka śmietankowego
120 g mąki
120 g masła
Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę.Zrobić dołek i włożyć miękkie masło i serek.Wcześniej z serka odcedzić wodę.
Palcami wszystko wymieszać i zagnieść ciasto.Wstawić na 0,5 godziny do lodówki.Dosyć cienko rozwałkować i piec na słodko lub słono.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 28 lis 2009, o 07:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14904
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Trafiłam tutaj za cebulakami Grażynki ale zainteresował mnie też przepis Kaji.
Może jakieś szczegóły ? Serków śmietankowych jest mnóstwo i to różnych, Czy ciasto nadaje się też na paszteciki, krokieciki ? Podatne na sklejania czy raczej nie ?

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 28 lis 2009, o 12:52 
Offline
500p
500p
Postów: 865
Skąd: Gdańsk
Nie jestem ekspertem od tego ciasta,ponieważ robiłam tylko raz w tym samym dniu,kiedy zobaczyłam przepis.
Mnie zaciekawił,ponieważ szybko się je robi.Zrobiłam kilka pierożków z jabłkiem i dobrze się skleiły.
Ja kupiłam serek śmietankowy z Piątnicy w pudełeczku 200g i odpowiednio zwiększyłam proporcje mąki i masła.


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 28 lis 2009, o 14:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Ale kucharek!!
Aniu Taro dziękuję,że odpowiadałaś na pytania,ja nie zaglądałam,bo nie spodziewałam się takiego zainteresowania.Zresztą placek Twojego autorstwa.
Dziewczyny ,w Lidlu jest świeże ciasto francuskie ,kosztuje około 3,50.Ja je kroję na 3 pasy i każdy pas lekko na stolnicy wałkuję.Jest jeszcze cieńsze i po upieczeniu pyszne.W Tesco jest dżem sliwkowo-różany-fantastyczny jako nadzienie.
Ostatnio robiłam rogaliczki a przed tem czworokąty w środku pokrojone w kosteczkę drobną jabłko a na to ten różany dżem i wszystkie rogi czworokąta na środku skleić.Polecam-mało pracy a pyszne(z takiego paska kroję 4 kwadraty,ale kto lubi się bawić może robić mini.

Kogro pyszne nadzienie zapodałś ,u mnie w tym roku też będzie barszczyk z takimi pasztecikami,chociaż trochę uszek też zrobię

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
kogra
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 28 lis 2009, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 37325
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Aneczko rozumiem, że robisz z ciasta torebki w których jest nadzienie.
Ja bym dała do środka połówkę brzoskwini z niewielką ilością budyniu.
A przed podaniem polała bitą śmietaną lub dla trunkowych miłośników ajerkoniakiem.
Co Ty na to ?

_________________
Grażyna.
kogro-linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaZ
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 30 lis 2009, o 11:27 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 454
Skąd: Bolesławiec woj. dolnośląskie
Ojej! Już zrobiłam się głodna! :)

Słyszałam kiedyś, jak wypowiadał się jeden ze sławnych speców w programie kulinarnym, że ciasto francuskie mrożone ze sklepu, jest tak dobre, że nie opłaca się robić go samemu w domu (naturalnie, należy czytać informacje na opakowaniach, bo też bywają różne).
Tak jest chyba szybciej i prościej... :)

_________________
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 30 lis 2009, o 22:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
Grażuś to już jest wykwintna wersja i trochę bardziej pracowita,ale już czuję ten smak brzoskwini z budyniem i odrobiną ajerkoniaku,chociaż wolę śmietanę i ajerkoniak( tako żech wysrano)Pychotka.
Dzisiaj jednak zrobiłam ulubiony sernik moich domowników(gotowany) bo nikomu nie szkodzi,nie ma zgagi i jest prosty w przygotowaniu.Kilo sera zmielonego jest obecnie w cenie 6,80(coś koło tego Kaufland) jaja też w promocji więc można szaleć.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 348 ]  Idź do strony nr...        1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *