2 kg ogórków
2-3 papryczki pepperoni
Koper,chrzan,gorczyca,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
olej(1 łyżeczka na słoik)
Słoiki wyparzyć,ogórki umyć.Papryczkę posiekać na talarki ,wkładać po kilka krążków do słoików razem z pestkami.Układać ciasno ogórki.Zalać zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.
Graszka pisze:Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków.
Co roku tak robię tylko, że w mniejszej beczuszce, dodaję liście dębu i ogórki są przepyszne.
Dziewczyny. Nie róbcie przetworów z zielonych pomidorów. Pomidory należą do tej samej rodziny co ziemniaki - Solanacee - Psiankowate. Zawierają trujący alkaloid solaninę i tomatynę. Nikt nie używa zielonych ziemniaków, podobnie powinno być z pomidorami. Mogą wywoływać bóle brzucha, mdłości aż do zatrucia. Dziś się stwierdza, że są również rakotwórcze.
Witam ale tu przepisów, a mnie korci sałatka z cukini słodko kwaśna skoro tak zachwalacie to pewnie zrobie
Tymczasem ja narobiłam w tym sezonie sałatki z ogórków z przecierem pomidorowym jak dla mnie to pycha może byc do obiadku lub nawet do wędlinki z chlebkiem a i słyszałam, że również do śledzi marynowanych super.
95. Mizeria z przecierem pomidorowym.
Składniki:
2 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchewki ( może być mniej)
Ogórki i cebule pokroić tak jak na mizerię zasolić i odstawić od 1 do 2 godzin, marchewkę ścieramy na grubym tarku odstawiamy na bok.
Zagotowujemy zalewę dodajemy odciśnięte ogórki i cebulę następnie marchewkę i jeszcze trochę gotujemy na końcu dodajemy przecier pomidorowy mieszamy sciągamy z ognia i dajemy do słoików
Jezeli ktoś lubi delikatną może dać mniej octu ja robiłam według przepisu jak też z mniejszą ilością octu też i ta i ta wersja jest dobra polecam i zyczę smacznego.
składniki:
5kg pomidorów
1kg papryki słodkiej czerwonej
1kg jabłek kwaśnych (antonówki)
Przekręcić przez maszynkę, zagotować i gotować na małym ogniu 2 godziny co jakiś czas mieszając.
Dodać:
0,5 litra octu
0,5 litra oleju
30 dag cukru
2 łyżki stołowe soli
gotować razem 15 minut.
Dodać:
15 strąków papryki ostrej chili
30 dag czosnku (ok.5 dużych główek)
też przekręcić przez maszynkę i całość gotować jeszcze 1/2 godziny.
Nakładać gorące do słoików, odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Polecam jako doskonały dodatek do kanapek, zapiekanek, tostów, pizzy.
I jeszcze jeden przepis na ostro-pychotka.
97. Ogórki po chińsku
2,5 kg ogórków nie obranych pokroić w grube plastry, zasypać 6 łyżkami soli, pozostawić na noc lub 6 godzin.Następnie wodę odlać. Zalewa
60dag cukru
1,5 szklanki octu
7 łyżek oleju
5 ząbków czosnku pokroić w plastry
1 płaską łyżkę sypkiej papryki chili
Wymieszać razem, pozostawiając na 12 godzin,po nałożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.
Nie mam pojęcia dlaczego po chińsku, dostałam przed laty ten przepis i nazwy nie zmieniałam,dla mnie najważniejsze że są naprawdę wyśmienite a przechowywane nawet 3 lata nic nie tracą na smaku.
Nie miałam netu przez pare tygodni, ale dzięki temu o wiele więcej czasu i naprodukowałam mnóstwo przetworów na zimę z tego wątku:P Zrobiłam ogórki curry, sałatkę wielowarzywną, cukinię słodko-kwasną, paprykę w miodzie, mizerię mrożoną i zrobiłabym jeszcze z rozmachu ogórki po chińsku, ale nie mam chili, a nie chce mi się drałowac do sklepu
Dziękuję Wam za te przepisy
Ja mam już zakiszone ogórki, konserwowe a dziś przetarłam 25kg pomidorów. Teraz mam wolne. A co przede mną: 98. mizeria na zimę przepis od mojej sąsiadki, robimy co roku
4kg ogórków, 05 kg cebuli, główka czosnku, 2 pęczki zielonego kopru, 4 łyżki soli, 1 szklanka cukru, 1 szkl.oleju, 1 szkl. octu.
ogórki obrać, zetrzeć jak na mizerię, tak samo zrobić z cebulą, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć warzywa z płynami, odstawić na 6 godzin. Nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min. Z tej porcji wychodzi mi 12-13 dżemówek.
99. Szybkie buraki sałatka z czterech warzyw , też od sąsiadki
1kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg kapusty białej, 70 dkg cebuli.
zalewa:2,5 szkl wody, 1,5 szkl octu, 1 szkl cukru, 2,5 łyżki soli, listek , ziele; wszystko zagotować
Warzywa oddzielnie zetrzeć na tarce o większych oczkach ( ja daję grubszą tarkę do maszynki)
Do gorącej zalewy wrzucić buraki - gotować 15min, dodać marchew - gotować 10 min, kapustę - 10 min na końcu cebula -10 min. Wymieszać, gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Ważna jest kolejność dodawania warzyw od najbardziej twardych do miękkich.
100. Szybkie śliwki w occie
zalewa: 2 szkl wody, 1 szkl octu, goździki, cynamon w lasce - zagotować, wystudzić. Zalać wypestkowane śliwki na 24 godz. Po tym czasie śliwki odcedzić, każdą śliwkę oddzielnie utytłać w cukrze, ciasno układać w czystym słoju, zakręcić - mamy wolne. Tak zrobione śliwki są bardzo trwałe. Na 4 kg śliwek biorę 2 porcje tej zalewy. Zalewę zlewamy do butelek - jest dobra do marynowania mięsa, Smacznego
Robię podobną mizerię, ale bez cebuli, bo nie lubimy.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę. .
W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."