Jak hodowac capsicum

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biedronka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 wrz 2007, o 21:41

Jak hodowac capsicum

Post »

witam :D widziałam w biedronce roślinkę w doniczce o nazwie Capsicum.czy mógłby mi ktoś doradzić jak sie nią opiekować ?czy owoce które ma nadają sie do spożycia?bo zamierzam ja kupić :)
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Łac. Capsicum, czyli po polsku papryka ;)
Najlepiej do uprawy w domu nadaje się papryczka chili. Może kwitnąć i owocować w doniczce na parapecie. Więcej o chili w tym temacie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5953

Co do papryki słodkiej to nie wiem, jak z owocowaniem w domu, ja hodowałem w doniczce do pewnego czasu, potem wysadziłem do ogrodu i tam zakwitła.
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Nie mogę ci na 100 procent powiedzieć, że to papryka, bo wiadomo, w Biedronce mogą przekręcić nazwę roślinki i może to być na przykład jakaś psianka. W każdym razie Capsicum to po łacinie papryka.
A jak wyglądają liście, (kwiaty) i owoce tej roślinki?
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
biedronka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 wrz 2007, o 21:41

Post »

tak dokladnie nie wiem czy to chili czy slodka bo na doniczce to pisalo tylko Capsicum.byla to taka jak na tej fotce ,miala albo wszystkie owoce czerwone albo pomaranczowe Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ze zdjęcia widać, że to Capsicum annum, w Europie zachodzniej traktuje się je jako "jednoroczne" z czasem owocująca roślina zamiera, rozmnaża się ja z nasion tak samo jak odmiany warzywne, te drobnoowocowe formy są blisko spokrewnione z odmianami z grupy chilii (piekielnie ostre z dużą zawartością kapsaicyny w owocach i nasionach)
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Jeśli chodzi Ci o Capsicium frutescens to jej owoce jak najbardziej są jadalne a na dodatek bardzo ostre ;:161
Krzewik osiaga wysokość ok. 30 cm i jest bardzo rozgałęziony. Aby papryczka obficie kwitła i miała dużo owoców, potrzeba jej dużo światła i powietrza. Nie ma dużych wymagań cieplnych, wystarczy jej max. 20 stopni a zmią 12-15. Za to wymaga dużo wody. W razie przesuszenia kwiaty opadają a owoce więdną. Nawosi się wieloskładnikowym nawozem mineralnym raz w tygodniu.
I jeszcze jedno: z dojrzałych papryczek uzyskujesz nasionka, suszysz i ponownie wysiewasz w lutym.
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

Witaj, potraktuj ją zdecydowanie jako jednoroczną....

Piękna ale krótkotrwała ozdoba domu.... I daje taki jesienny nastrój...

Uważaj - nie przelej jej... Bardzo źle na to reaguje.

Jeśli chcesz ją rozmnażać - zastosuj rady poprzedniczki.

Co do konsumpcji... hmmm - sporo w niej chemii (ze względów produkcyjnych) - raczej nie jedz...
olenka33
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”