Jak hodowac capsicum
- biedronka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 26 wrz 2007, o 21:41
Jak hodowac capsicum
witam
widziałam w biedronce roślinkę w doniczce o nazwie Capsicum.czy mógłby mi ktoś doradzić jak sie nią opiekować ?czy owoce które ma nadają sie do spożycia?bo zamierzam ja kupić 
Łac. Capsicum, czyli po polsku papryka ;)
Najlepiej do uprawy w domu nadaje się papryczka chili. Może kwitnąć i owocować w doniczce na parapecie. Więcej o chili w tym temacie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5953
Co do papryki słodkiej to nie wiem, jak z owocowaniem w domu, ja hodowałem w doniczce do pewnego czasu, potem wysadziłem do ogrodu i tam zakwitła.
Najlepiej do uprawy w domu nadaje się papryczka chili. Może kwitnąć i owocować w doniczce na parapecie. Więcej o chili w tym temacie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5953
Co do papryki słodkiej to nie wiem, jak z owocowaniem w domu, ja hodowałem w doniczce do pewnego czasu, potem wysadziłem do ogrodu i tam zakwitła.
Pozdrawiam, Marcin ;)
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ze zdjęcia widać, że to Capsicum annum, w Europie zachodzniej traktuje się je jako "jednoroczne" z czasem owocująca roślina zamiera, rozmnaża się ja z nasion tak samo jak odmiany warzywne, te drobnoowocowe formy są blisko spokrewnione z odmianami z grupy chilii (piekielnie ostre z dużą zawartością kapsaicyny w owocach i nasionach)
Jeśli chodzi Ci o Capsicium frutescens to jej owoce jak najbardziej są jadalne a na dodatek bardzo ostre
Krzewik osiaga wysokość ok. 30 cm i jest bardzo rozgałęziony. Aby papryczka obficie kwitła i miała dużo owoców, potrzeba jej dużo światła i powietrza. Nie ma dużych wymagań cieplnych, wystarczy jej max. 20 stopni a zmią 12-15. Za to wymaga dużo wody. W razie przesuszenia kwiaty opadają a owoce więdną. Nawosi się wieloskładnikowym nawozem mineralnym raz w tygodniu.
I jeszcze jedno: z dojrzałych papryczek uzyskujesz nasionka, suszysz i ponownie wysiewasz w lutym.
Krzewik osiaga wysokość ok. 30 cm i jest bardzo rozgałęziony. Aby papryczka obficie kwitła i miała dużo owoców, potrzeba jej dużo światła i powietrza. Nie ma dużych wymagań cieplnych, wystarczy jej max. 20 stopni a zmią 12-15. Za to wymaga dużo wody. W razie przesuszenia kwiaty opadają a owoce więdną. Nawosi się wieloskładnikowym nawozem mineralnym raz w tygodniu.
I jeszcze jedno: z dojrzałych papryczek uzyskujesz nasionka, suszysz i ponownie wysiewasz w lutym.
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
Witaj, potraktuj ją zdecydowanie jako jednoroczną....
Piękna ale krótkotrwała ozdoba domu.... I daje taki jesienny nastrój...
Uważaj - nie przelej jej... Bardzo źle na to reaguje.
Jeśli chcesz ją rozmnażać - zastosuj rady poprzedniczki.
Co do konsumpcji... hmmm - sporo w niej chemii (ze względów produkcyjnych) - raczej nie jedz...
Piękna ale krótkotrwała ozdoba domu.... I daje taki jesienny nastrój...
Uważaj - nie przelej jej... Bardzo źle na to reaguje.
Jeśli chcesz ją rozmnażać - zastosuj rady poprzedniczki.
Co do konsumpcji... hmmm - sporo w niej chemii (ze względów produkcyjnych) - raczej nie jedz...
olenka33