Budownicze pytanie ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
benia85
100p
100p
Od: 16 gru 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Budownicze pytanie ?

Post »

Teściowa ma stary dom który trzeba remontować , stary dach i w zwiąku z tym mam pytanie :oops:
Sufit nie jest betonowy tylko grube deski zbite i na to położona gruba warstwa liści i na to deski , a moje pytanie brzmi jak zmienić sufit na normalny cementowo drutowy ?
Bo mamy zamiar do tego się zabrać , najprostsza rzecz wszystko z domu wynieść i ściągną sufit a potem zrobić tak jak należy ?
Pomieszczenia są wysokie mają ponad 3metry wysokości i też byśmy zmniejszyli conajmniej na 2,20 , bo przy suficiu jest najcieplej !
Czy może jest jakaś inna opcja , czekam na podpowiedzi :D
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Re: Budownicze pytanie ?

Post »

benia85, ja na budownictwie się za dużo nie znam, ale fakt 3 m to dużo, nawet za dużo. :)
Upewnij się czy na takie coś nie trzeba mieć pozwolenia. Może warto też zastanowić się nad dodatkową warstwą ocieplenia na podłodze? Zawsze możesz ją podnieść jeszcze.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Zakres planowanego remontu - wymaga pozwolenia na budowę, a więc i projektu w którym będzie i inwentaryzacja obecnego stanu).

Ogólnie:
- zdjąć dach
- zdjąć strop

- zrobić wieniec
- położyć nowy strop
- położyć nowy dach.

Nie zmniejszaj wysokości. Szczególnie że do 2,2 już Ci nikt nie pozwoli. Więcej na tym stracisz niż zyskasz. 3 m to nie tak dużo (ludzie kiedyś byli mądrzejsi, budowali jak się należy a nie ja by było taniej), a do 2,7 zrobisz łatwo, robiąc sufit podwieszany. Niżej nie schodź, no chyba że lubisz sobie robić krzywdę.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sufit na wysokości 2.2m to strasznie nisko. Będzie przytłaczał. ~2.5 jest w blokach i to jest "takiese".
Ja bym zostawił na 3m, płytą G-K obniżył bym go o 20-30 cm przy okazji ukrywając kable i robiąc górne oświetlenie.
Co do samego stropu to czemu chcesz go zmieniać ? Deski zjadły robaki ? Ja bym zostawił jak jest, oczywiście ocieplenie wymieniłbym z liści na dobrą wełnę. Przykryć płytą OSB, a powyżej co już tam będziesz chciała. Wspominasz że to stary dom, czyli całkiem możliwe że pod podłogą niema ocieplenia. To pomyśl żeby dac tam z 10cm twardego styropianu.
Beton dobrze przewodzi ciepło, drewno nie. IMVHO wymiana lekkiego stropu na beton jest bez sensu.
benia85
100p
100p

Post »

Sufit ma plamy w każdym pomieszczeniu bo dach przecieka a jak M. był zobaczyć czy nie ma szerszeni to bardzo się obawiał czy nie wpadnie bo wszystko trzeszczy ,więc chyba do wymiany jest ...
W liściach na pewno były jakieś robaki więc drewno jest zniszczone a ja myślałam zrobić poddasze użytkowe bo suszenie prania w zimie to dla mnie kłopot nie lada,wszystkie kaloryfery są obwieszone i wilgoć przez tocoraz większa ...
Pozwolenia to wiem że trzeba mieć na wszystko ,dom jest na wysikiej pomurówce w której jest mini piwniczka do której na kolanach się wchodzi ...
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dach przeciekał, to należy sprawdzić belki. Bo strop to nie tylko deski. jest to zapewne układ ze "ślepą" podłogą. To typowy ksztalt wielu dawnych stropów:
Obrazek
i te belki są najważniejsze konstrukcyjnie, bo to One przenoszą obciażenia.

dalej - dawna metoda: trociny/liście + wapno to całkiem dobra metoda na ocieplenie.

Jeśli na suficie są plamy, to tylko wystarczy
a. zrzucić tynk i położyć nowy
b. zrobić sufit podwieszany.

INWENTARYZACJA - to jest pierwsze co powinien zrobić projektant. On oceni co potrzeba wymieniać. Nie zawsze trzeba - ale należy wówczas pamietać, że nośność stropu jest ograniczona. Jeśli wcześniej nie był przewidziany do przenoszenia pewnych obciążeń, to pieca kaflowego, dużego akwarium, wanny nie powinno się umiejscawiać na piętrze - jeśli nie ma czegoś, co pewnie przeniesie obciążenia.

Wiele projektów przewiduje:
a. wymianę polepy - przy okazji jest sprawdzenie stanu belek (nowe wypełnienie np. keramzyt. Proponowana wełna mineralna ma wadę: jest lekka, co powoduje inne przenoszenie dźwięku i większe drgania belek, bo nie są tak dociążone). jeśli polepa miała 10 cm grubości, to przy 100m2 dachu to jest 10m3, czyli ze dwie przyczepy odapdu.
b. wymianę belek i założenie nowego stropu w typie np. Teriva (lekki, szybki w budowie i dość tani strop - nie potrzeba np. dźwigu do układania elementów)
Obrazek

Zmienia się rozkład obciążeń. Bo dzisiaj siły rozciągające przenoszone są przez ściany (stąd wieńce) a dawniej murłata leżała na belkach a nie murze (dach i strop był ze sobą związany, krokwie naciągały belki, co przeciwdziałało ich uginaniu a i łatwiej było łączyć elementy drewniane ze sobą., a wynikało to takze z wcześniejszej technologi budowy, gdzie belki wychodziły poza obrys budynku).
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24

Post »

Witam

Coś wiem na ten temat.
Moi rodzice to przerabiali i siostrzeniec mojej teściowej .Moi rodzice mieli podobny psełdo strop, dwie warstwy desek, a pośrodku ocieplenie z ściółki leśnej ( a jak to się jara w piecu ;:215 ) Ściągali my wsio, że w nocy było gwiazdy widać, zostały same mury.

Temat jest następujący.

Pozwolenie na taki patent to najmniejsze zmartwienie.
Moim zdaniem jest najważniejszy stan fundamentów. Jak stary dom, to robili z tego co w padło w ręce.
Rodzice myśleli że fundamenty są ok. 0,6 m szerokości, dość solidnie wykonane, ale jak to wszystko doszło ( strop betonowy i podmurówka pod poddasze) to się pojawiły pęknięcia ścian na dole.
Po tym wszystkim teraz by to inaczej trochę wykonał, widziałem takie coś jak gość do drewnianego domu dorabiał poddasze z pustaków ( nowoczesne budownictwo).
W wokół domu postawił potężne słupy betonowe ( co ile,to już magik od projektowania ma pole do popisu), na tych słupach zrobił potężny wieniec razem ze stropem (płyta betonowa) nie tam jakaś dziurawka zalana betonem. Też jestem zdania że ma być płyta nie jakieś tam dziurawki. W cale dużo mniej nie waży strop z dziurawki. Choć sam zrobiłem z cegły, teraz żałuje. Miałem złych doradców. Najlepiej do zbrojenia wezwać zbrojarza z prawdziwego zdarzenia. Pręty każdy położy, ale żeby to wyglądało i przede wszystkim było solidnie zrobione, to gość musi naprawdę się znać.
Postawił na tym mury z pustaka Max ( lekki materiał, i chyba najlepszy), już nie pamiętam czy drugi strop był z betonu, czy podwieszany.
Tak oto jest poddasze.
Nawet to głupio nie wygląda, góra jest szersza od parteru, z drogi to dość ciekawie wyglądało.
Wezwij jakie gościa profesora, inżyniera, niej oceni stan domu i coś ci powie. Tak na sucho ciężko coś podpowiedzieć.Podaj jakieś zdjęcia domu, to coś prędzej w padnie do głowy.

W ostateczności może być taki projekt jak kolega wyżej to przedstawił na foto. To jest inne rozwiązanie jak tradycyjny strop z dziurawki, może być dużo lepsze rozwiązanie. Ja nie wiem, nie miałem do czynienia z takim . Tylko ja bym się na sto procent upewnił że fundament wytrzyma, jak nie to trzeba coś kombinować z tymi słupami.

A jeszcze jedno 2,2 m to chyba za mało, ja ma 2,6 m i moim zdaniem jest dobrze. Trzymaj się od 2,5 do 2,6 m, przynajmniej takie jest moje zdanie.
Na poddaszu mam 2,5 m wysokości, z kolei ja ma 175 cm wzrostu i przy wyciągniętej ręce brakuje mi 20,25 cm , żeby go dotknąć. Jak dla mnie to w sam raz.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak będzie projekt, to będzie można zrobić kosztorys - wówczas będzie wiadomo, czy warto szarpać się ze starym domem, czy prościej i niewiele drożej nie będzie ... zburzyć i budować nowy.

A jak kolega wspomniał - czy przebudowę wytrzyma fundament, a może same ściany są słabe.

Nie wiem dlaczego lekki strop belkowy, drewniany nazywać pseudo stropem. Bo materiały pospolite, to znaczy szajs?

A kwestia zbrojenia, płyty stropowej i stropu belkowe opartego o pustaki - jest ogromna różnica w masie. Nie optycznej, ale tej faktycznej. Oczywiscie pełna płyta zbrojona jest mocniejszym stropem, przenoszącym dużo większe obciążenia ale---- czy ściany domu i fundament to uniesie?

Terriva to pustaki robione z keramzytu - lekkiego, ciepłego materiału ceramicznego. Lepiej wytłumia i ociepla.
Reposit-11

Post »

Najpierw należy sobie zadać pytanie czy potrzebujemy bardzo mocnego stropu np planując bardzo duże akwarium, jakieś maszyny, ogromne łóżko wodne itd. Jeśli to ma być strych/suszarnia, sypialnia ze zwykłym łóżkiem itp to strop drewniany spełni swoje zadanie dużo lepiej niż beton (choćby pod kątem izolacji).
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie podnosili stary budynek do góry i dali belki co 80cm a na to płyta OSB, można spokojnie po nim skakać, nic się nie dzieje. Za to u mnie w domu po postawieniu 800l akwarium strop się zaczął wyginać mimo że stało przy ścianie nośnej. Strop grubości 20cm , zbrojony i tregry co 50cm. Był efekt "ścinania". Za duży był nacisk punktowy.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Fakt, drewniany, czy z cegły itp. są lżejsze i tańsze.
Zaczynamy budować domy jak w USA ( drewniane, płyty itp.) Niestety nasz klimat się zmienia i jak dmuchnie to później płacz, że domu, a co w najlepszym przypadku dachu niema.
Różnie to będzie w przyszłości i dlatego jestem za ciężkim budownictwem.
Jak ma się zrobione jak trzeba, to nawet jak zerwie dach to przynajmniej nie ruszy w środku domu ( mówię tu szczególnie o stropie na poddaszu z betonu).
Nie daleko mnie zerwało dach gdzie był strop podwieszany. Nic nie zostało z poddasza, dobrze że jeszcze miał pierwszy strop betonowy, to mu nie zalało całkowicie parteru.
Choć doradzam, to sam ciała dałem, bo zrobiłem u siebie podwieszany. A teraz żałuje ;:145
To tak jest, jak człowiek sam guzik wie i nie komu konkretnie doradzić.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Reposit-11

Post »

Nie w USA tylko w Polsce tak się budowało nim przyszła moda na żelbet. Jeśli to nowy dom to się projektuje od fundamentu pod ciężki strop. Jasne że można zrobić pół metra żelbetu, dodatkowe fundamenty, wieniec na kolumnach, albo szybciej i może taniej zburzyć i postawić od zera. Tylko czy to nie strzelanie z armaty do wróbli jeśli na poddaszu będzie bywać jedynie pranie?
Chcesz się zabezpieczyć przed wszystkim? No to zostaje bunkier, bo okna w czasie porywistego wiatru mogą stać się ostrzami zabijającymi wszystkich w pokoju.
benia85
100p
100p

Post »

Tak czytając Wasze porady dochodzę do wniosku że najtaniej by było wyburzyć i od nowa postawić dom :oops:
Bo ściany pod sufitem są popękane i się sypią w niektórych miejscach ,łatanie przed każdym malowaniem jest nieuniknione !
Na strychu planowałam zrobić suszarnię i spiżarnię na przetwory a także schowek na warzywa , chciałabym wykorzystać go w 100%
Nie mam piwnicy a przetwory są zawsze do wiosny , dłużej nic nie doczeka w słoikach :D
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Jeżeli, to ma być suszarnia, czy tam jakieś pomieszczenie gospodarcze, to fakt, nie ma sensu pchać się w koszty.
Nie doczytałem drugiego postu <benia85>, że to ma być suszarnia itp.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestia w jakie pieniądze chcesz się pchać. Bo można naprawić dach, rozebrać podłogę i nie ściagać calej, ale sprawdzić jej stan i tylko poprawić, wzmocnić, wrzucić nowe ocieplenie i wszystko.

Bo lepienie ścian, ich wzmocnienie itp, to gra nie warta świeczki. Wiecznie będą stare i będą pękać. Prace renowacyjne w ostatecznym rozrachunki wychodzą drożej.

co do lekkiego budownictwa. Psioczycie na stany. Ale, na prawdziwe tornada nie ma mocnych.... Lepiej by na głowę spadł regips niż cegła.
Dochodzi do tego koszt budowy. Amerykanie wolą 3 razy budować, niż raz płakać. Japończycy podobnie - tradycyjna budowa na terenach zagrożonych trzęsieniami ziemi - lekkie budowle. Oczywiście w dużej mierze, znaczenie ma też tradycja budowania - stąd właśnie powyższe pogardliwe podejście do starych typów budownictwa.

Rozwalałem kiedyś taki stary popękany budynek, gdzie ściany były robione z gliny i słomy..... Niby popękany, nie równo ale ściana nie chciała dać się rozbić. Murowany już dawno by się rozleciał na drobne kawałki przy takim traktowaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”