Igły agawy

Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Igły agawy

Post »

Witam, mam taką może nietypową sprawę, ale dla mnie istotną. Otóż czy ktoś ma jakiś pomysł jak zabezpieczyć igły agawy, żeby się na nie nie nadziewać? Chodzi tylko o te na końcach liści. Mam spore okazy, które mają te szpikulce m.in. na wysokości oczu mojego biegającego już dziecka. W lecie jest to mniejszy problem bo stoją za płotkiem gdzie córa nie wchodzi, tylko ja sobie przy plewieniu czasem wbiję takiego w d... :shock: ale na zimę znoszę je do domu, a tu już nie ma ich jak odizolować. na razie ponadziewałam kostki styropianowe, ale wygląda to conajmniej śmiesznie :)
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Lepiej zrezygnuj z uprawy agawy ,a już zdecydowanie wynieś ją z pomieszczenia gdzie przebywa dziecko.
cokolwiek wymyślisz jest to absolutnie niebezpieczne dla małej. :)
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja po prostu obcinam je sekatorem :wink:
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

One są na parterze, a dziecko przebywa głównie na piętrze, sama na dół nie schodzi. Właśnie chciałabym uniknąć pozbywania się ich jeśli znajdzie się jakiś sposób. Ewentualnie zamknę je u męża w pracowni.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

ANETA pisze:Ja po prostu obcinam je sekatorem :wink:
I nie szkodzi im to? Ja kiedyś spróbowałam, obcięłam jedną i ten liść zdechł, chyba że to jakiś zbieg okoliczności.
Mój ogród.
Pauzalka
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pauzalka pisze:
ANETA pisze:Ja po prostu obcinam je sekatorem :wink:
I nie szkodzi im to? Ja kiedyś spróbowałam, obcięłam jedną i ten liść zdechł, chyba że to jakiś zbieg okoliczności.
A ja robię tak od kilku lat i nie widzę aby ten zabieg im szkodził :wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziałam gdzieś na szpikulcach korki. Chyba mniej rażą niż styropian i mocniej mogą się trzymać.
Waleria
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

ANETA jeżeli to obcinanie im nie szkodzi to ten sposób będzie dla mnie najlepszy. Dzięki :D
Mój ogród.
Pauzalka
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Osobiście nie uważam by było to bez szkody dla rośliny(zawsze jakoś to na nie wpływa), proponowałbym raczej odizolować dzieci od agaw a nie obcinać im kolców to tak jakby Tobie obcięli palce - ale to tylko wyłącznie moje zdanie dlatego że ja kocham rośliny i przycinam je tylko jeśli schną końcówki liści. :D :D :D
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Przemo właściwie mógłbym podpisać się pod Twoim postem, gdybym mógł :)
Agawa z poobcinanymi "kolcami" jakos tak inaczej, dziwnie wygląda :(

Ja też widziałem korki na "kolcach", ale najładniej chyba wyglądają powbijane piłeczki ping-pongowe (różnokolorowe) - wygląd naturalny w rodzinie gdzie jest małe dziecko, ale myślę, że wszyscy by na tym skorzystali (łącznie z rośliną), gdyby agawa trafiła (jak piszesz) do pracowni
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

Przemo ja też kocham rośliny, dlatego ciężko byłoby mi się z nimi rozstać, ale chyba naturalne jest, że najbardziej kocham moje dziecko i chcę, żeby było bezpieczne.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

mike1 obawiam się czy te piłeczki nie przyciągałyby dziecka do agaw, pewnie ostatecznie zamknę je w tej pracowni.
Swoją drogą uważasz, że agawa bez kolców "dziwnie wygląda", a taka z ponadziewanymi korkami lub piłeczkami to nie :?: :)
Mój ogród.
Pauzalka
pawelm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2007, o 23:24
Kontakt:

Post »

Zamiast korków, piłeczek czy styropianu proponowałbym kawałki cienkiej igielitowej rurki,
ciasno wciśnięte na kolec. Powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Pauzalka pisze:mike1 uważasz, że agawa bez kolców "dziwnie wygląda", a taka z ponadziewanymi korkami lub piłeczkami to nie :?: :)
Jestem tylko przeciwny kaleczeniu roślin, nic po za tym, a agawa z poobcinanymi liśćmi wygląda nie dziwnie lecz nienaturalnie (to jest bardziej odpowiednie słowo)

Jeśli chodzi o piłeczki to nie moja inwencja, widziałem takie rozwiązanie w jednym z ogrodów i chciałem jedynie podzielić się pomysłem, może się komuś spodoba.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne agawy gdzie można kupić mogą być małe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”