Szkodnik zjadający w całości nadziemną część lilii

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Szkodnik zjadający w całości nadziemną część lilii

Post »

:wit Jakieś urocze zwierzątko zjada moje lilie. Pożera dosłownie w całości..
Jedną załatwił tak (przepraszam za jakość zdjęcia):

Obrazek

Listki równiutko złożył sobie pod tują obok (na później?):

Obrazek

Druga tuż obok podgryziona na drugi dzień (dziś już zjedzone pączki i obgryzione listki trzeciej - ostatniej z tej odmiany):

Obrazek

Przychodzi mi do głowy tylko mysz, jeż nie dałby rady wejść tak wysoko. Zające i inne większe raczej odpadają, działkę mam dobrze ogrodzoną. Nigdy nie miałam problemów z wyjadaniem cebul przez nornicę :roll:
Jak się przed tym zabezpieczyć? Wszelkie niskie płotki odpadają - jeśli mysz, poradzi sobie z nim. Na tej rabacie mam więcej lilii - wszystkie sadzone jesienią i miałam pierwszy raz oglądać ich kwiaty :evil:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Szkodnik zjadający w całości nadziemną część lilii

Post »

WoW nie wiem co to jest.

Ja bym kupił siatkę do dociepleń budynków (biała lub żółta 1mb ok. 2-2,2zł w markecie) i zrobił namioty na noc i wtedy jest szansa przekonać się czy to jakiś gryzoń.

Tylko czy mysz zjadała by pąki i obgryzała liście?

Odchodów brak na ziemi ?

Może ktoś je zniszczył hmm?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Poszukaj czerwonych chrząszczy (Poskrzypka liliowa) pochowanych w zakamarkach. U mnie doszczętnie zeżarły Szachownice cesarskie...
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Męża o takie dzieło nawet nie podejrzewam - jakiemu facetowi chciałoby się odrywać listek po listku i położyć równiuteńko pod tujami? I to kilka dni z rzędu? ;:306 Pies też taki zdolny nie jest ;:185 No była co prawda Teściowa niedawno... eee odpada, miałam ją cały czas na oku ;:172 Żarty żartami...
Poskrzypkę znam (na razie tylko ze zdjęć), ją od razu odrzuciłam - przecież też nie złożyłaby na kupkę listków.
Właśnie wróciłam do domu - pod tujami oprócz listków ułożony przekwitnięty kwiatostan szafirka i kilka płatków rugosy ;:202 Na bank wczoraj tam tego nie było, a pogoda bezwietrzna. Czyżby przygotowania do kolacji?
Namiot z siatki to bardzo dobry pomysł - tylko z tej grupy nie ma już co ratować - ale skoro jednej zjadło całą łodygę, to i pewnie na te dwie (już bez pączków i połowy liści) ostrzy zęby...

W kwietniu na tej rabacie znalazłam zwłoki takiej "myszy" - podobna do ryjówki (malutkiej? aksamitnej?):

Obrazek

Czytam, że oba gatunki latem żywią się głównie owadami... Niedawno też na tej rabacie widziałam przez okno zasuwającego innego gryzonia.
Nornice podobno czasem zjadają części nadziemne roślin.
Poszukam w domu jakichś przysmaków (orzechy, słonecznik) - ciekawe, czy znikną...
Dam znać :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Ojj nie doceniasz facetów :D

Słuchaj to może jakąś trutkę na gryzonie rozłożyć ?

Co do czerwonego szkodnika to on składa jajeczka pod spodem liści i z tych jajeczek takie ślimaki się pojawiają, które pałaszują całe liście od spodu i nie ma opcji by przeciągły je.

Kurka może kot? ALe tak układać hmmm bardzo dziwna sprawa.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to sroki, one potrafią być naprawdę szalenie kreatywne :D To układanie na kupkach... Moim też się zdarzało sprzątanie w ogrodzie według tajemnego klucza. Czasem uszczykiwały szczyty roślin i przenosiły je na drugą część ogrodu, wpychając pod kamienie na skalniaku. Okazały się też smakoszkami codonopsis pilosula, musiałam siewki wnieść do foliaka a i tak zdołały wszystko obeżreć aż do korzenia. Co dziwne, inne dzwonkowce miały w głębokim poważaniu :wink:
Nie twierdzę, ze to na pewno sroki, podsuwam tylko trop w śledztwie :D
Daj znać, gdy zagadka się rozwiąże :wit
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gemciu - trutka przez moment przyszła mi na myśl, ale w ogrodzie zbyt dużo innych zwierząt, którym nie chciałabym zaszkodzić. Co prawda salamandry i żaby raczej nie powinny zainteresować się trutką, ale już jeż i mój pies jak najbardziej :? Koty owszem, bywają złośliwe (potrafią przyjść załatwić się na wycieraczkę i tylko czekam, kiedy zapukają po papier toaletowy :twisted: )...
Beata - trop może i dobry, tylko że odkąd tu mieszkam nie spotkała nigdy ani jednej sroki. Dzięki za zainteresowanie ;:108

Przedwczoraj zagoniłam psa do pracy. Wpuściłam go na rabatę i kazałam szukać. Coś wyczuł i zaczął węszyć w tujach. Żałuję, że nie miałam latarki (było już po zmroku), bo nie widziałam, co wybiegło. Sądząc po szybkości i rozmiarze na pewno było to coś myszowatego. Wczoraj i dziś brak nowych strat. Nawet te już napoczęte stoją tak jak stały. Jak jutro nie będzie padać trzeba powtórzyć procedurę :D Myszołap na szczęście mały, więc strat w roślinach nie ma :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”