Wypalona trawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
mikos011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2014, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wypalona trawa

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. Zawracam się do Was z ogromną prośbą. Mianowicie, 2 tygodnie temu ojciec dał mi Randup'a rozcieńczonego w opryskiwaczu i kazał spryskać "dziką trawę" na działce. Dzika trawa rosła także przy murku sąsiadującym z domem mieszkalnym. Dziś przyszedł do mnie właściciel tego domu i oznajmił że wypaliliśmy trawę na jego podwórku. Byłem, widziałem, od murka, na jego posesji trawa jest wypalona na całej długości murka w odległości od 10cm do 1 metra. Jego żona przyjeżdża z Niemiec 21 czerwca i wtedy mam z nią rozmawiać odnośnie naprawy szkody. I tu pojawia się moje pytanie. Facet mówi że żona dała 20 tysięcy za urządzenie ogrodu.. i to podobno jest droga trawa.. a ja od stycznia nie pracuję, nie mam grosza przy duszy. Czy są jakieś sposoby żeby jak najmniejszymi kosztami tą trawę "naprawić" lub wstawić jakiś tańszy odpowiednik? Dodam że mają tam siatkę na krety pod trawą. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

EDIT: mam naprawić tylko to co zepsułem a nie płacić 20 tysięcy :)
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wypalona trawa

Post »

Co to jest murek ?
Bo rozumiem, że masz na myśli podmurówkę ogrodzenia zakopaną na szpadel w glebie ?
Jeżeli tak to nie wiem jakim cudem gościowi upaliło trawę.
Jeżeli nie pryskałeś w wietrzny dzień, lub nie waliłem oprysku za ten murek to nie ma opcji, że to Twoja robota.

Jeżeli oprysk osiadł na źdźbłach trawy to tak to Twoja robota ale jak nie opryskałeś tego i trawa nie przechodzi zielonym na Twoją posesję to nie ma opcji uszkodzenia trawnika.

Koszta naprawy (20 tys. zł to rozumiem, że tego trawnika to jest na oko ok. 4 tys. m kw).:
- dowiedz się jaką posiali mieszankę (nie podadzą pewnie bo guzik najtańszy wsiany) lub jak to mówią firmy barenbrug jakiś posiany.
- wyrwiesz suche resztki martwej trawy, przegrabisz lekko by siatki nie uszkodzić nie kop szpadlem !.
- kupisz nasion (1kg barenbruga (z 30zł 1kg) i jakiejkolwiek innej trawy wystarczy na 3040m kw), na tak wzruszoną oczyszczoną glebę rozsiejesz je.
- kup troszkę ziemi do trawnika i na wysiane nasiona rozsiej ją by okryły one te nasina. Jak ziemia bo będzie tłusta przeschnie udepcz teren, podlej (zraszaj).
Tyle w temacie naprawy spokojnie w 50-60zł się zmieścisz nie wiem jaki aerał uszkodzony jest.

Z tańszych traw daj znać to po 12zł Ci opchnę trawę z tego roku.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gemciu83, babka dała 20 tys. za zrobienie ogrodu a nie trawnika :wink:
mikos011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2014, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź, dziś wrzucę zdjęcie, pokażę jak to wszystko wygląda.. Oby tylko ta baba zgodziła się na to żebym ja to "naprawił" a nie firma bo będę musiał samochód sprzedać żeby paniusia miała trawę.. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”