Orzech jako roślina ozdobna

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Maxtor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Orzech jako roślina ozdobna

Post »

Tak z grubsza to jestem leń i nawet nie chce mi się kosić trawy. Ale ok, będę ją kosić...
Za to nie chce mi się za bardzo pielęgnować ogrodu, zwłaszcza robić różnego rodzaj skalniaków, oczek wodnych itd. Moim ideałem jest drzewo i trawa w około, tak by dzieciaki miały gdzie biegać (a już mam trójkę i może będzie jeszcze jedno, i to właśnie im chcę poświęcić zaoszczędzony czas :) )

Jest dużo mało pochlebnych opinii na temat orzecha włoskiego, ale wiele z jego cech właśnie mi odpowiada:
1) Robi dużo cienia, fantastyczna sprawa na wakacyjne upały. Mam nadzieję, że urośnie na tyle duży, że nawet latem w południe zrobi taki cień, że Słońce nie będzie świecić przez okna na parterze. Tak właściwie, to myślę o dwóch orzechach...
2) Jego toksyny skutecznie odstraszają różnego rodzaju owady, wliczając nawet komary ("odstraszają" nie znaczy "eliminują" jak jakiś muchozol).
3) Liście opadają na jesień praktycznie w ciągu jednego tygodnia (zdaje się, po pierwszym przymrozku).

Ale oczywiście diabeł tkwi w szczegółach. W moim przypadku chodzi o dobór odmiany. Nie musi mieć smacznych orzechów, ani być szczególnie urodzajny. Właściwie to w ogóle nie musi owocować. Ma być przede wszystkim ładny i zdrowo rosnąć. Jednocześnie chodzi o to, aby jego toksyny były na tyle słabe, aby nie występował pod nim "cień śmierci". Niech rośnie pod nim choćby trawa. A może to trawę trzeba dobrać do orzecha?

Możecie polecić jakąś odmianę? A może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi co do wyboru orzecha?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Orzech jako roślina ozdobna

Post »

Ja osobiście uważam, że akurat pod orzechem komary tną niemiłosiernie... Jest to najgorsze miejsce na podwórku!
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Surmia też gubi liście wszystkie w 1 tydzień. I podobno odstrasza komary.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A pod orzechem to ta trawa będzie chciała rosnąć?
Cośtam czytałam o garbnikach.
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pod samym orzechem trawa nie chciała rosnąć, ale już jakiś metr od pnia, jeszcze pod koroną, rosła spokojnie. Właściwości odstraszających komary nie zaobserwowałam, ale to było dawno, może nie pamiętam.
Pozdrawiam
Magda
Maxtor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Z tego co wiem, to są takie orzechy pod którymi nic nie chce rosnąć, bo toksyny w liściach są tak silne, że w obszarze spadania liści nic innego nie rośnie. Ale są też takie orzechy, pod którymi śmiało rośnie trawa.

Orzech to "czyste" drzewo. Nie kręcą się wokół niego mszyce, osy i inne owady. Muchy i komary jasne że przylecą, zwłaszcza w upalny dzień, żeby schronić się w cieniu. Ale na pewno nie jest to ich ulubione legowisko.
Maxtor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

seedkris pisze:Surmia też gubi liście wszystkie w 1 tydzień. I podobno odstrasza komary.
Ciekawa roślinka. Będę musiał trochę więcej o niej poczytać. Warunki dla surmii chyba mam dobre: nasłonecznione, dość żyzna gleba, a wody gruntowe dość wysoko. Martwi mnie tylko, że wygląda bardziej jak krzew niż drzewo.

Czy do kwiatów surmii ciągnie dużo owadów? Jak długo kwitnie? Czy z opadającymi płatkami kwiatów są problemy? Same kwiaty wyglądają na dość duże.
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

Jeśli chodzi Ci o surmie to ona rośnie dosyć szybko ale gdzieś tak do 4 5 metrów. Z orzechów polecił bym orzech japoński, lub mandżurski. Też rosną szybko, a ich metrowe liście dają dużo cienia. Na pewno nie polecam orzecha czarnego bo wydziela tyle juglonu, że podnim nawet trawa ma ciężko.
To i owo opuncjowo Marcina
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie pod orzechem jeszcze bardziej komary i meszki gryzą bo tam jest cień.
Co do spadania liści to obserwowany przeze mnie orzech gubi je dłużej niż przez tydzień a liście wynosi się workami.
W sumie to on śmieci przez cały rok, bo jeszcze spadają z niego małe zielone niedojrzałe orzechy, później spadają orzechy dojrzałe i te gnijące lub poschnięte brązowe otoczki, przez cały rok spadają fragmenty gałęzi.
Orzech, który ja obserwuję ma około 40 lat a może więcej. Co do trawy to rośnie pod nim normalnie.
Moim zdaniem orzech rośnie wolno, więc zanim zacznie dawać cień to dużo czasu upłynie.
Pozdrawiam,
Kasia
Maxtor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

martin79 pisze:Jeśli chodzi Ci o surmie to ona rośnie dosyć szybko ale gdzieś tak do 4 5 metrów. Z orzechów polecił bym orzech japoński, lub mandżurski. Też rosną szybko, a ich metrowe liście dają dużo cienia. Na pewno nie polecam orzecha czarnego bo wydziela tyle juglonu, że podnim nawet trawa ma ciężko.
Orzech japoński rzeczywiście wygląda ładnie. Muszę go obejrzeć gdzieś na żywo. Martwi mnie tylko to, że pod spodem trawa też nie chce rosnąć:
http://de.wikipedia.org/wiki/Japanische ... _JPG1T.jpg

Wszedłem na wikipedię, żeby przeczytać czym jest juglon. Według wikipedii to rzeczywiście orzech czarny będzie fatalnym wyborem, bo juglon jest wydzielany przez korzenie. Za to orzech włoski wydziela juglon jedynie przez liście. W ogóle polecam ten artykuł na wikipedii (juglon nie taki groźny!):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Juglon

Teraz zastanawiam się, czy wszystko co słyszałem do tej pory na temat orzechów, to było rzeczywiście na temat orzechów włoskich. Może właśnie ludzie generalizują niektóre cechy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”