Miejsca szczepień jak zabezpieczyć?
- OgromnyEdward
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 kwie 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miejsca szczepień jak zabezpieczyć?
Witam. Na działce mam sporo drzewek owocowych, posadzonych 2 lata temu. Ze względu na specyficzną ziemię, zapadły się one nawet 20-30cm i dziury zarosły trawą. Boję się je tak zostawić, bo boję się że zaczną gnić na łączniu podkładki ze zrazem. Boję się je zasypać ziemią z tego samego powodu, jak również, wykopywać i wkopywać je z powrotem, bo mogą kiepsko to znieść. U jednej z roślin zauważyłem że puściła korzenie z górnej części - ze zraza.
Co teraz można zrobić i jakie będą konsekwencje tego że rośliny tak rosną? Może mogę zasypać to ziemią, piaskiem albo torfem?
Dzięki.
Co teraz można zrobić i jakie będą konsekwencje tego że rośliny tak rosną? Może mogę zasypać to ziemią, piaskiem albo torfem?
Dzięki.
Re: Miejsca szczepień jak zabezpieczyć?
Jeszcze nie słyszałem o takim dziwnym "problemie"
A to były szczepione przez Ciebie, czy już gotowe, wyprowadzane drzewka ze szkółki. Bo jeśli to drugie i w dodatku rosną tam już 2 lata to na pewno nie zgniją. Nie wiem jak to wygląda ale takie dołki na 20 -30 cm to w sam raz do podlewania
. Z czasem to i tak się wszytko wyrówna ja drzewa podrosną.

-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edward mieszka na szkodach górniczych i dlatego zapada się ziemia. Jeśli zasypiesz szlachetną część drzewka to puści korzenie z tej części ,a to spowoduję słabsze owocowanie.O ile słabsze nie potrafię powiedzieć. Przesadzać nie ma sensu chyba ,bo nie wiesz ,co się tam stanie za rok,czy dwa.
-
- Od: 23 lip 2013, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
chciałbym prosić o pomoc. Planuję zaszczepić kilka krzewów (agrest, porzeczki czerwone i czarne) tak żeby wytworzyć formę pienną. Jeszcze nigdy nie szczepiłem i moje wiadomości sa ograniczone do tego co znalazłem w sieci. Czy ktoś z Was ma może jakiś opis szczegółowy jak po kolei to zrobić? Albo linka jeśli już to było tutaj na forum bo nie potrafię odnaleźć. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc 

Moim zdaniem jeżeli drzewka były szczepione wcześniej i rosna już u Ciebie 2 lata to raczej na pewno nie zgniją,to ostatnia rzecz o która bym się tutaj obawiał,ale napisz coś więcej na ich temat abyśmy mieli co do tej kwestii pewność.
regulamin forum
- OgromnyEdward
- Od: 7 kwie 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To krasnale drażą tunele w poszukiwaniu złota.cewe pisze:Edward mieszka na szkodach górniczych i dlatego zapada się ziemia.
Dzięki za odpowiedzi. Tak, drzewka kupione w ogrodniczym. Dobra, to nic z tym nie robię