Miejsca szczepień jak zabezpieczyć?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
OgromnyEdward
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 kwie 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Miejsca szczepień jak zabezpieczyć?

Post »

Witam. Na działce mam sporo drzewek owocowych, posadzonych 2 lata temu. Ze względu na specyficzną ziemię, zapadły się one nawet 20-30cm i dziury zarosły trawą. Boję się je tak zostawić, bo boję się że zaczną gnić na łączniu podkładki ze zrazem. Boję się je zasypać ziemią z tego samego powodu, jak również, wykopywać i wkopywać je z powrotem, bo mogą kiepsko to znieść. U jednej z roślin zauważyłem że puściła korzenie z górnej części - ze zraza.

Co teraz można zrobić i jakie będą konsekwencje tego że rośliny tak rosną? Może mogę zasypać to ziemią, piaskiem albo torfem?

Dzięki.
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Re: Miejsca szczepień jak zabezpieczyć?

Post »

Jeszcze nie słyszałem o takim dziwnym "problemie" :wink: A to były szczepione przez Ciebie, czy już gotowe, wyprowadzane drzewka ze szkółki. Bo jeśli to drugie i w dodatku rosną tam już 2 lata to na pewno nie zgniją. Nie wiem jak to wygląda ale takie dołki na 20 -30 cm to w sam raz do podlewania :wink:. Z czasem to i tak się wszytko wyrówna ja drzewa podrosną.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edward mieszka na szkodach górniczych i dlatego zapada się ziemia. Jeśli zasypiesz szlachetną część drzewka to puści korzenie z tej części ,a to spowoduję słabsze owocowanie.O ile słabsze nie potrafię powiedzieć. Przesadzać nie ma sensu chyba ,bo nie wiesz ,co się tam stanie za rok,czy dwa.
lolek1990
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2013, o 20:32

Post »

Witajcie :wit chciałbym prosić o pomoc. Planuję zaszczepić kilka krzewów (agrest, porzeczki czerwone i czarne) tak żeby wytworzyć formę pienną. Jeszcze nigdy nie szczepiłem i moje wiadomości sa ograniczone do tego co znalazłem w sieci. Czy ktoś z Was ma może jakiś opis szczegółowy jak po kolei to zrobić? Albo linka jeśli już to było tutaj na forum bo nie potrafię odnaleźć. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc :)
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43

Post »

Moim zdaniem jeżeli drzewka były szczepione wcześniej i rosna już u Ciebie 2 lata to raczej na pewno nie zgniją,to ostatnia rzecz o która bym się tutaj obawiał,ale napisz coś więcej na ich temat abyśmy mieli co do tej kwestii pewność.
regulamin forum
Awatar użytkownika
OgromnyEdward
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 kwie 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cewe pisze:Edward mieszka na szkodach górniczych i dlatego zapada się ziemia.
To krasnale drażą tunele w poszukiwaniu złota.

Dzięki za odpowiedzi. Tak, drzewka kupione w ogrodniczym. Dobra, to nic z tym nie robię :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”