Nawóz i wypalona trawa - pomocy

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
trzepol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2013, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nawóz i wypalona trawa - pomocy

Post »

Witam wszystkich

Mam ogromny problem 1,5 miesiaca temu zasialismy okolo 500m2 trawy, po kolo 1 miesiacu kupilismy nawoz http://www.zchsiarkopol.pl/index.php?pa ... rodnicze_6 . Facet powiedzial ze na 500m2 to 25kg trzeba wiec rozrzucilem po podworku. Przez te upaly podlewalem moze z 3 razy a od wczoraj obfity deszcz. Od jakiegos czasu zauwazylem ze gdzieniegdzie trawa znika - wysycha, dzis zobaczylem ze plackami zółknie. Czyzby nawoz zalatwil mi trawe :( ? Obawiam sie ze za bardzo zaufalem slowa sprzedawcy i rozsypalem wszystko bo to chyba za duzo..... Co teraz robic? Da sie to odratowac i czy trawa sama sie odrodzi ?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nawóz i wypalona trawa - pomocy

Post »

W instrukcji stosowania jest zapisane
"Łączna suma dawek nawozu w ciągu sezonu powinna mieścić się w zakresie 0,9-1,3 kg/10m2 (trawniki intensywnie wykorzystywane i 0,5-0,9 kg/10m2 (trawniki uniwersalne
i ozdobne). "

Dawka wysypana to ta mniejsza, ale na cały sezon. Na młodą trawę nic bym nie sypał bo nie jest zadarniona i ma słabe korzenie. Ziemię powinno się wzbogacić kilka tygodni przed siewem. Teraz to tylko czekać. Ewentualnie jak nie pada zraszać - nawóz szybciej się wypłucze. Taka młoda trawa nie ma dużego zapotrzebowania na składniki. Ja ostatnio siałem trawę, ale nawożę ją dolistnie Florovitem.
trzepol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2013, o 15:51

Post »

Za bardzo zaufalem sprzedawcy, ktoremu nie zalezalo na dokladnym wytlumaczeniu "zielonemu" jak postepowac z nawozem. Powiedzial ze te 25kg to na 500m2 wiec to rozsypalem :(
Rozumiem, ze ratunku obecnie nie ma, a co gdy załóżmy trawa zniknie - samo odrosnie czy ziarenko zostaly zniszczone i trzeba od nowa siac ?
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

tego się nie przewidzi, ale raczej młoda trawa i może wymagać ponownego wysiania. Podlewaj codziennie i poczekaj. Swoją drogą dziwny ten nawóz jak na okres intensywnej wegetacji trawnika.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Upały też mogły zrobić swoje.Zawiera siarczan amonu a on dość szybko wypala jeżeli jest niska wilgotność podłoża.
Trawa młoda nie sądzę, że odrośnie, bo nie ma z czego , w Twoim przypadku po prostu się nie ukorzeniła jeszcze dobrze i będzie trzeba jeszcze raz albo siac albo robić dosiewki w miejscach wypalonych.
Co do Florovitu napisanego tutaj przez Winogordka - ja sam też go stosuję , jest mniej ,,mocny '' jak niektóre wynalazki.I nie ma takiej obawy przenawożenia.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”