Jabłoń - skręcające liście .

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jabłoń - skręcające liście .

Post »

Witam
Chciałbym Was prosić o pomoc co dolega mojej jabłoni . A oto zdjecia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Pozdrawiam Patryk
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jabłoń - skręcające liście .

Post »

Czy to jest drzewko sadzone w tym roku wiosną ?
Wygląda jakby z zapasu w drewnie wypuściło te liście i zamiera.
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Tak , te drzewko jest sadzone w tym roku wiosną . Co w takim razie mam zrobić ?
Pozdrawiam Patryk
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak miałam z jabłonką, pod nią były lochy nornic, poobgryzane korzonki, drzewko się chwiało, ledwo, ledwo wypuszczało listeczki i stop. Masz albo źle posadzone drzewko przy dobrym systemie korzeniowym, są tam puste przestrzenie- albo system korzeniowy jest tak uszkodzony, że drzewko nie pobiera pokarmu. Z gruszą też miałam taki problem ale ona miała bardzo mały i uszkodzony system korzeniowy już w momencie zakupu, nie dopatrzyłam i gruszka poszła na smietnik.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Więc co radzicie ? Wykopać jabłoń ?
Nie daleko od tej jabłonki rośnie druga już 2 rok . Ładnie rośnie i w tym roku kwitła .
Boje się , że ta jabłoń nie przeżyje . Na tym miejscu już rosła jedna i padła .
Pozdrawiam Patryk
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdziles dlaczego ta pierwsza padła ? Co jej było? Ja z gruszką męczyłam się 2 lata, nie odbudowała korzeni, nooo jakbym poczekała jeszcze ze dwa lata to może cos by z niej było.
Pozdrawiam! Gienia.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Wygląda na problem z odżywianiem - prawdopodobnie drzewko za długo było u sprzedawcy, a ten nie zadbał o korzenie - nie ma co żywić młodych przyrostów. Zatem albo korzenie są przesuszone, albo jest ich za mało, albo coś nie odpowiada im w glebie ( przenawożenie, nornice ). Jeżeli masz pewność, że to nie gleba jest powodem to proponuję podlewać drzewko tak, aby gleba nie przesychała ( na początek zalałbym je dużą ilością wody - jak są przestrzenie z powietrza albo kanały nornic to szybo woda wsiąknie ). Dobrze by było też oberwać liście poniżej 50 cm, albo nawet skrócić całe drzewko tak, aby było jak najmniejsze odparowanie wody poprzez transpirację. Kup nawóz dolistny np. Florovit i pryskaj zgodnie z instrukcją tylko mniejszym stężeniem ( 50% ), a na początek Asahi tak jak podają na ulotce. Zacieniłbym też to drzewko, aby słońce go nie paliło ( idą upały ). Być może uda się je uratować - na pewno ten rok będzie "kulało". Jak przeżyje sezon koniecznie je trzeba zakopczykować do miejsca szczepienia i ogacić na największe mrozy. Koszt Asahi i nawozu będzie wyższy niż drzewko więc zastanów się. Opryski wieczorem.
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34

Post »

U mnie ten sam problem ...Drzewko jabłoni posadzone 2 lata temu....w tym roku w zimie coś obgryzło jej korzenie..chwiała sie na boki .Przysypałam ziemią..no i na wiosnę pieknie zakwitła..od jakiegos czasu ma takie liście jak na zdjęciach :(Jak by usychała:( Co robić?
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

rupert pisze:Witam
Chciałbym Was prosić o pomoc co dolega mojej jabłoni . A oto zdjecia
Nie WYKOPUJ drzewka!! :!:
1---Czy listki są pokryte białym nalotem ( jakby proszkiem od spodu liścia i czasami wierzchnia blaszka liścia) ?
2---Czy listki są pozlepiane i obgryzione ( zdjęcie z bliska by ułatwiło rozpoznanie )
BOŻENA
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Tak listki są pokryte białym nalotem . Mają poobgryzane brzegi i są pozwijane do środka .

Co radzisz :)? Może uda się uratować jabłonkę .
Pozdrawiam Patryk
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Na nory pod korzeniami to jest jeden sposób: udeptać ziemię :D nawet na wielohektarowych sadach tak się właśnie doraźnie sprawę załatwia :D
Kark mnie rozbolał od tego oglądania ale na mączniaka to to nie za bardzo wygląda. Mączniak to takie cudo, co to atakuje głownie najmłodsze przyrosty, wyglądają jak obsypane mąką ale gałązki tez są wtedy takie posypane.
Spróbuj może podlać to drzewko florowitem albo czymś w tym rodzaju. Florowit możesz dać nawet dolistnie, to sobie drzewko wchłonie.
dość często dzieją się takie rzeczy z młodo sadzonymi drzewkami, głownie jeśli są właśnie od jakiegoś trefnego szkółkarza, który wykopuje drzewka w sierpniu i sprzedaje je dopiero następnego roku.
Mnie to wygląda na osłabione drzewko tak jak napisali rozmówcy wyżej. Mogło być źle przechowywane
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34

Post »

Moja jabłoń zawiązała owoce :shock: Myślałam ze usycha(pisałam kilka postów wyżej )..Moja jabłoń rośnie na skarpie i ma pod spodem czarna ta folie do ściółkowania .Fakt ze coś ja podgryzło ze po zimie aż przegięło ja na bok..ale może ona cierpi bidulka na brak wody ;:oj :oops:i dlatego tak poskręcała liście... ;:oj Nie ma na niej żadnego nalotu białego...
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Popryskałem swoją jabłoń karate .
Pozdrawiam Patryk
grzesiek1209
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 08:34

Post »

I co po karate ? Pomogło ?
Ja obstawiam:
1) mączniak
2) przemarznięcie lub przesuszenie korzeni.

Zostaw drzewko a na wiosnę je przytnij. Może się uda je uratować. Oczywiście dobrze podlewaj...
Pozdrawiam,
GP
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p

Post »

Drzewko odbiło i wypuściło dużo ładnych zdrowych liści . Tylko moje pytanie czy okryć na zimę ?
Pozdrawiam Patryk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”