Majorek pisze:Juki to rośliny jednoliścienne Monocotyledones. U jednoliściennych nie występuje przyrost wtórny (na grubość), jednakże jakaś część (wbrew pozorom jest troszkę tych gatunków) roślin z Monocotyledones grubiej. Czyli występuje u nich przyrost na grubość. Jest to jednak bardziej skomplikowane i nie ośmielę się tutaj tłumaczyć wszystkich etapów tego zjawiska. Naturalnie rzecz biorąc juki, palmy, draceny, aloesy, difenbachie i wiele innych w trakcie wzrostu grubieją na pniu pozornym. Niestety szybkość takiego zachowania zależy od wielu czynników takich jak wilgotność powietrza, temperatura, nasłonecznienie, dostępność składników odżywczych. Z pewnością juka nie będzie Ci grubieć stojąc na stanowisku cienistym, mizernie nawożona i podlewana. Potrzebuje warunków jak na jukę przystało. Dobre nasłonecznienie, odpowiednie nawożenie, bardzo duży wpływ ma na to również temperatura w jakiej roślina znajduje się zarówno w okresie spoczynku jak i wzrostu. To wszystko sprawia, że roślina jest w stanie przyrastać na grubość. Najlepiej jakbyś wstawił/ła zdjęcia egzemplarza wtedy efektywniej dobierzemy odpowiednie warunki dla lepszego rozwoju rośliny.
Wygląda na to,ze popełniłam przy jej pielęgnacji wiele błędów.Po pierwsze -latem wystawiałam ją zawsze w cień, bo bałam się,ze ostre słońce może jej zaszkodzić.Ostatnio dawno nie przesadzałam i nie nawoziłam, bo przeznaczyłam ją na " wyrzucenie" ale wczora w castoramie zobaczyłam w sprzedaży fantastyczne juki na grubym pniu z wieloma odrostami.No i stąd moje pytanie w tym poście.Postaram się zrobić jej zdjęcie i umieścić tutaj.Ale już wiem,że muszę ją przesadzić, częściej podlewać,nawozić i wystawić latem na pełne słonce.
-- 30 kwi 2013, o 10:46 --
raflezja pisze:U mojej starej juki, wymęczonej ciągłymi eksperymentami z przycinaniem grubieje nasada pnia. Dodam, że nigdy jej nie nawożę. Roślina latem stoi w pełnym słońcu. Podlewa ją deszcz. Te trzy badyle, to moje ukorzenione chyba przed 10-ciu laty odrosty.
Obecnie jest bardzo wydelikacona po zimie.

Właśnie o coś takiego mi chodzi,żeby zaczęła grubieć od samego dołu jak nolina.