Jak pogrubić pień juki?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak pogrubić pień juki?

Post »

Mam pytanie do bardziej doświadczonych- czy można jakoś naszymi działaniami spowodować,żeby pień juki zrobił się grubszy?Mam kilkunastoletnią jukę ale ładna to ona już nie jest :cry: Nie zależy mi na podcinaniu jej i rozmnażaniu ale na pogrubieniu istniejącego już pnia.Czy w ogóle w warunkach domowych jest to możliwe? I jeszcze jedno pytanie, czy jukę na taras wystawiać w półcień czy na słońce( na patelnię)?
;:65
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak pogrubić pień juki?

Post »

Juki to rośliny jednoliścienne Monocotyledones. U jednoliściennych nie występuje przyrost wtórny (na grubość), jednakże jakaś część (wbrew pozorom jest troszkę tych gatunków) roślin z Monocotyledones grubiej. Czyli występuje u nich przyrost na grubość. Jest to jednak bardziej skomplikowane i nie ośmielę się tutaj tłumaczyć wszystkich etapów tego zjawiska. Naturalnie rzecz biorąc juki, palmy, draceny, aloesy, difenbachie i wiele innych w trakcie wzrostu grubieją na pniu pozornym. Niestety szybkość takiego zachowania zależy od wielu czynników takich jak wilgotność powietrza, temperatura, nasłonecznienie, dostępność składników odżywczych. Z pewnością juka nie będzie Ci grubieć stojąc na stanowisku cienistym, mizernie nawożona i podlewana. Potrzebuje warunków jak na jukę przystało. Dobre nasłonecznienie, odpowiednie nawożenie, bardzo duży wpływ ma na to również temperatura w jakiej roślina znajduje się zarówno w okresie spoczynku jak i wzrostu. To wszystko sprawia, że roślina jest w stanie przyrastać na grubość. Najlepiej jakbyś wstawił/ła zdjęcia egzemplarza wtedy efektywniej dobierzemy odpowiednie warunki dla lepszego rozwoju rośliny.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mojej starej juki, wymęczonej ciągłymi eksperymentami z przycinaniem grubieje nasada pnia. Dodam, że nigdy jej nie nawożę. Roślina latem stoi w pełnym słońcu. Podlewa ją deszcz. Te trzy badyle, to moje ukorzenione chyba przed 10-ciu laty odrosty.
Obecnie jest bardzo wydelikacona po zimie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
an_na
50p
50p

Post »

Majorek pisze:Juki to rośliny jednoliścienne Monocotyledones. U jednoliściennych nie występuje przyrost wtórny (na grubość), jednakże jakaś część (wbrew pozorom jest troszkę tych gatunków) roślin z Monocotyledones grubiej. Czyli występuje u nich przyrost na grubość. Jest to jednak bardziej skomplikowane i nie ośmielę się tutaj tłumaczyć wszystkich etapów tego zjawiska. Naturalnie rzecz biorąc juki, palmy, draceny, aloesy, difenbachie i wiele innych w trakcie wzrostu grubieją na pniu pozornym. Niestety szybkość takiego zachowania zależy od wielu czynników takich jak wilgotność powietrza, temperatura, nasłonecznienie, dostępność składników odżywczych. Z pewnością juka nie będzie Ci grubieć stojąc na stanowisku cienistym, mizernie nawożona i podlewana. Potrzebuje warunków jak na jukę przystało. Dobre nasłonecznienie, odpowiednie nawożenie, bardzo duży wpływ ma na to również temperatura w jakiej roślina znajduje się zarówno w okresie spoczynku jak i wzrostu. To wszystko sprawia, że roślina jest w stanie przyrastać na grubość. Najlepiej jakbyś wstawił/ła zdjęcia egzemplarza wtedy efektywniej dobierzemy odpowiednie warunki dla lepszego rozwoju rośliny.

Wygląda na to,ze popełniłam przy jej pielęgnacji wiele błędów.Po pierwsze -latem wystawiałam ją zawsze w cień, bo bałam się,ze ostre słońce może jej zaszkodzić.Ostatnio dawno nie przesadzałam i nie nawoziłam, bo przeznaczyłam ją na " wyrzucenie" ale wczora w castoramie zobaczyłam w sprzedaży fantastyczne juki na grubym pniu z wieloma odrostami.No i stąd moje pytanie w tym poście.Postaram się zrobić jej zdjęcie i umieścić tutaj.Ale już wiem,że muszę ją przesadzić, częściej podlewać,nawozić i wystawić latem na pełne słonce.

-- 30 kwi 2013, o 10:46 --
raflezja pisze:U mojej starej juki, wymęczonej ciągłymi eksperymentami z przycinaniem grubieje nasada pnia. Dodam, że nigdy jej nie nawożę. Roślina latem stoi w pełnym słońcu. Podlewa ją deszcz. Te trzy badyle, to moje ukorzenione chyba przed 10-ciu laty odrosty.
Obecnie jest bardzo wydelikacona po zimie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Właśnie o coś takiego mi chodzi,żeby zaczęła grubieć od samego dołu jak nolina.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy nie będzie wyglądać jak nolina, bo u jukki "pnie" są smuklejsze. W ciepłych krajach można spotkać coś takiego, ale to wymaga czasu :D, zerknij:
Obrazek
an_na
50p
50p

Post »

raflezja pisze:Nigdy nie będzie wyglądać jak nolina, bo u jukki "pnie" są smuklejsze. W ciepłych krajach można spotkać coś takiego, ale to wymaga czasu :D, zerknij:
Obrazek
W castoramie są takie jak nolina ale pewnie wyhodowane gdzieś w ciepłych krajach :(
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

W castoramie są rośliny cięte z potężnych egzemplarzy z tropikalnych szkółek roślin, na odcinki po metr, albo i mniej. Pnie wtedy mają z kilkanaście cm grubości i są sadzone jako gołe, nieukorzenione badyle z których dopiero cokolwiek zaczyna wyrastać. Ogólnie juki to nie świerki, rosną wolno, wolno grubieją i w naszych warunkach trzeba dużo czekać zanim uzyska się pnie takie jak na zdjęciu powyżej, ale warto uprawiać rośliny z tego rodzaju gdyż są piękne i dodają odrobiny egzotyczności do naszych pomieszczeń.
Życzę miłego dnia
Tomek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”