grosik pisze:AgaM moje pomidorki Arkansas Marvel mają kolor bardziej pomarańczowy niż czerwony i bardzo mięsisty - taki ma być? Czy karteczki pomyliłam przy wysadzaniu?
lobuzka pisze:Właśnie zastanawiałam się na tym Arkansas marvel, mój też żółty w pomarańczowe paseczki ( na zdjęciu w pomidorlandi jest czerwonawy?!)
To jak to z nim jest?
Zdjęcie robiłam na zewnątrz, by mieć lepsze światło, ale i tak przekłamuje.
Tak jak widać na fotce: porównując z innymi pomidorami mój Arkansas Marvel był zdecydowanie bardziej czerwony niż pomarańczowy. Chyba, że to ja coś pomyliłam
(staram się na wszystkie sposoby by uniknąć pomyłek).
Mam zapisane, że miał dużo miąższu, mało galaretki i prawie WCALE nasion. Zebrałam tylko 4 sztuki, te w razie czego zostaną u mnie. Jutro z ciekawości spojrzę na krzak i zobaczę kolor i czy będzie jeszcze z czego zebrać nasiona.
Jerry w tym miejscu chcę serdecznie Ci podziękować za nasionka naprawdę ciekawych i smacznych pomidorków
Brad's po prostu rewelacyjny, zastanawiałam się czy to czasem nie jeden z 'czarnych' pomidorów i czy do tego jeszcze czasem nie typ bawole serce? (czyli fajny mix ;)) Na takiego mi smakuje i wygląda przynajmniej
(super smak, duży i mięsisty, ciemne smugi na skórce więc trudno go pomylić z innym pomidorem).
De Barao x Bawole Serce Malinowe niestety łatwo łapał mi zgniliznę wierzchołkową, ale smaczny, trochę 'suchy' i twardy z tego co pamiętam.
Tylko
STRIPED CAVERN troszkę mnie zawiódł. Ale tak jak pisałeś w opisie, raczej do faszerowania lub na przeciery: mało galaretki, pusty i 'suchy' w środku jak papryka. Ale wyglądem i kolorem naprawdę zachwyca
Żałuję, że nie zamówiłam nasionek Russian Orange i Zapotec'a. Ale to do nadrobienia ;)
:*
U mnie powolutku koniec zbierania nasion. Najmniej niestety, liczone w kilku-killkunastu sztukach, jest Kozulowych 36 WLK i 37/*.
Jeśli ktoś ma jeszcze możliwość to proszę o zbieranie nasion z pomidorków: Sława Nardenii, Malinowy Olbrzym Ożarowski, oczywiście Brad's , Arkansas Marvel, Kalman, Opal Essence, Cream sausage i snow white, stupice, krzyżówki z kosovo (kosovoxcopia, kosovoxarussian, albengaxkosovo), beef orangexorange strawberryxzłoty ożarowski. Zebrałam ile mogłam, niestety nie za dużo, a uważam, że nasion tych pomidorków nie powinno zabraknąć.
Z kwiatów, jeśli będą chętni: nasiona dziwaczków, aksamitki wzniesionej, maku ozdobnego (róż i czerwony) i dalii zmiennej,
Ogórki szklarniowe: krótki gładki i wężowy od Rusałki(super ogóasy, szczególnie ten gładki
Dzięki Aniu :*). Nasiona gruntowego też będę miała, z tym że będą to NN (siałam 3 razy, różne gatunki i nie wiem, które wzeszły i z którego zbiorę nasiona) Będą chętni? dawać?
pozdrawiam