Nasiona z akcji wymiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Mariola O
100p
100p
Od: 25 sie 2011, o 07:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nasiona z akcji wymiany

Post »

:wit Moje DYNO x ANNA RUSSIAN (na górze) i OPAŁKA (na dole)

Obrazek
Mój zielony dom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46962" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Akcja wymiany nasion - wiosna 2012

Post »

Jeden z Dyno x Anna Russian (to ten podłużny z talerzyka). Szukałam na forum - z tego co widziałam Rusałka miała takiego samego :)
I potwierdzam jej słowa - słodziutki!!! Bardzo małe komory nasienne - nasionek też bardzo mało - miałam kilka z tego jednego pomidorka. Idę na działkę, żeby dozbierać na akcję.
Obrazek

A tu w przekroju:

Obrazek

Na talerzyku leżą jeszcze malinowe koraliki od Nitki - lekko kwaskowate, ale pewnie przez to, że zasłonięte były przez inne krzaki (na początku myślałam, że będą wysokie i posadziłam je z innymi wysokimi, a tu się okazało, że to malutkie malinowe cudo ma z max 30 cm wysokości ;))) Za to na uprawę balkonową do doniczki idealny - nasionka dam na akcję, bo pewnie znajdą się chętni :)

-- 15 wrz 2012, o 09:47 --

:) Mariola O. właśnie w tym samym czasie zaczęłyśmy wstawiać zdjęcia :D
No to mój różni się od Twoich :) - Ale nie jest to ustalona odmiana, więc można było się tego spodziewać.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AgaM moje pomidorki Arkansas Marvel mają kolor bardziej pomarańczowy niż czerwony i bardzo mięsisty - taki ma być? Czy karteczki pomyliłam przy wysadzaniu?
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Kozulowe zeberki 136, to które pokolenie F teraz będzie.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Żółta płaska? - ja mam F5, więc pozyskane w tym roku nasionka będą F6.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grosik mój Arkansas M.również żółtopomaranczowy .To u Agi M zaistniała pomyłka, taki malinowy ;:oj
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Właśnie zastanawiałam się na tym Arkansas marvel, mój też żółty w pomarańczowe paseczki ( na zdjęciu w pomidorlandi jest czerwonawy?!)
To jak to z nim jest?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Nasiona pomidora "Arkansas Marvel" pochodzące ode mnie, są z tego pomidora którego opis dałem w wątku "opisy odmian ..."
Był żółty z czerwono-pomarańczowym rumieńcem, opis i zdjęcie tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2762520
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Spodziewałam się, że z krzyżówki Dyno x Anna Russian będą wychodzić smaczne typy. Oby tylko ten malinowy zaczął jako tako dziedziczyć cechy. Nadal z jego nasion mogą wychodzić również rośliny z czerwonymi owocami, ale wszystkie powinny mieć mniej lub bardziej wydłużone owoce. Też już pogubiłam się z pokoleniami, ale jeśli pomidory są różne u różnych osób, to było 2 lub 3 pokolenie. W tych dwóch pokoleniach występuje największe zróżnicowanie cech, od 4 pokolenia różnorodność jest coraz mniejsza. Aby mieć możliwość wyboru odpowiedniej rośliny matecznej, na początku powinno być wysiane przynajmniej kilkadziesiąt nasion. W przypadku uprawy amatorskiej jest to mało prawdopodobne, dlatego warto z najlepszych pomidorów zebrać nasiona i dać część z nich innym ludziom. Wtedy jest większa szansa na ustalenie dobrej rośliny matecznej, a nawet znalezienie lepszej, pod warunkiem że będą chętni na eksperymenty.

Pozdrawiam, kozula
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

W tym roku u mnie dyno x anna rusian wyszly mi drobne. ale puściłam krzaki na trzy pedy ,moze to dlatego. miałam tylko dwie sadzonki. w nastepnym planuje ich więcej przynajmniej 5 szt. Podoba mi się w nim to ,że jest w miarę twardy, w pełnej dojrzalości. O samku nie wspomne. Na prawdę udany pomidor.
Asia
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm.... nasionka mam od NN (nazwa odmiany wydrukowana na żółtej katreczce)
Mój, tak się prezentował
Obrazek
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Hmm... ja od żółtych papierów to z daleka :D , moje nasionka były opisane czarnym flamastrem na torebkach - odmiana, rok i nick z forum.
Te Twoje są jak by 'zeberki' w delikatne paseczki, a moje miały raczej rumieńce i było ich po 2-3 szt. w gronie.
Wagowo to miały tak 400-600 g, rosły pod folią.
Pozdrawiam Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerry dziękuję za wyjaśnienie. Mam trzy krzaczki i wszystkie jednakowe (owoce oczywiście).....jakaś pomyłka się wkradła....mówisz, że 'kozulka' jakaś?
Zebrałam nasionka(zostawię dla siebie), zobaczymy co w przyszłym roku z 'tego' wyrośnie :wink:
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

grosik pisze:AgaM moje pomidorki Arkansas Marvel mają kolor bardziej pomarańczowy niż czerwony i bardzo mięsisty - taki ma być? Czy karteczki pomyliłam przy wysadzaniu?
lobuzka pisze:Właśnie zastanawiałam się na tym Arkansas marvel, mój też żółty w pomarańczowe paseczki ( na zdjęciu w pomidorlandi jest czerwonawy?!)
To jak to z nim jest?
jerry pisze:Nasiona pomidora "Arkansas Marvel" pochodzące ode mnie, są z tego pomidora którego opis dałem w wątku "opisy odmian ..."
Był żółty z czerwono-pomarańczowym rumieńcem, opis i zdjęcie tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2762520
Zdjęcie robiłam na zewnątrz, by mieć lepsze światło, ale i tak przekłamuje.
Tak jak widać na fotce: porównując z innymi pomidorami mój Arkansas Marvel był zdecydowanie bardziej czerwony niż pomarańczowy. Chyba, że to ja coś pomyliłam (staram się na wszystkie sposoby by uniknąć pomyłek).
Mam zapisane, że miał dużo miąższu, mało galaretki i prawie WCALE nasion. Zebrałam tylko 4 sztuki, te w razie czego zostaną u mnie. Jutro z ciekawości spojrzę na krzak i zobaczę kolor i czy będzie jeszcze z czego zebrać nasiona.

Jerry w tym miejscu chcę serdecznie Ci podziękować za nasionka naprawdę ciekawych i smacznych pomidorków :D Brad's po prostu rewelacyjny, zastanawiałam się czy to czasem nie jeden z 'czarnych' pomidorów i czy do tego jeszcze czasem nie typ bawole serce? (czyli fajny mix ;)) Na takiego mi smakuje i wygląda przynajmniej (super smak, duży i mięsisty, ciemne smugi na skórce więc trudno go pomylić z innym pomidorem).
De Barao x Bawole Serce Malinowe niestety łatwo łapał mi zgniliznę wierzchołkową, ale smaczny, trochę 'suchy' i twardy z tego co pamiętam.
Tylko STRIPED CAVERN troszkę mnie zawiódł. Ale tak jak pisałeś w opisie, raczej do faszerowania lub na przeciery: mało galaretki, pusty i 'suchy' w środku jak papryka. Ale wyglądem i kolorem naprawdę zachwyca :D
Żałuję, że nie zamówiłam nasionek Russian Orange i Zapotec'a. Ale to do nadrobienia ;)
:*
U mnie powolutku koniec zbierania nasion. Najmniej niestety, liczone w kilku-killkunastu sztukach, jest Kozulowych 36 WLK i 37/*.
Jeśli ktoś ma jeszcze możliwość to proszę o zbieranie nasion z pomidorków: Sława Nardenii, Malinowy Olbrzym Ożarowski, oczywiście Brad's , Arkansas Marvel, Kalman, Opal Essence, Cream sausage i snow white, stupice, krzyżówki z kosovo (kosovoxcopia, kosovoxarussian, albengaxkosovo), beef orangexorange strawberryxzłoty ożarowski. Zebrałam ile mogłam, niestety nie za dużo, a uważam, że nasion tych pomidorków nie powinno zabraknąć.
Z kwiatów, jeśli będą chętni: nasiona dziwaczków, aksamitki wzniesionej, maku ozdobnego (róż i czerwony) i dalii zmiennej,
Ogórki szklarniowe: krótki gładki i wężowy od Rusałki(super ogóasy, szczególnie ten gładki Dzięki Aniu :*). Nasiona gruntowego też będę miała, z tym że będą to NN (siałam 3 razy, różne gatunki i nie wiem, które wzeszły i z którego zbiorę nasiona) Będą chętni? dawać?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Miałam (między innymi :;230 ) pomidorka Arkansas Marvel, niestety nie wiem czy z akcji, czy kupionego od Syzyfa. Tak jak pisał Jerry owoce 400-500g, po 2-3 w gronie, od czubka czerwony a potem rozchodzące się rozmyte smugi (absolutnie nie paseczki). Po przekrojeniu w poprzek (tzn przez szypułkę) też w środku widać od czubka smugi czerwonego. Pierwsze pomidory mnie nie zachwyciły. Brakowało im potasu i miały mocno stwardniałe piętki, natomiast od czubka szybko miękły. Dopiero jak podsypałam potasem, to polepszyła się jakość. Smak jest rewelacyjny, taki owocowy ;:215 . Nasionka zebrałam, niezbyt dużo, ale mam jeszcze dwa dojrzałe, to wydłubię ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”