Żywopłot-zakładanie.

Drzewa ozdobne
pawel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 maja 2007, o 19:59

Poproszę o porady przy zakładaniu żywopłotu

Post »

Chcę zasadzić żywopłot. Jast bardzo dużo różnego rodzaju roślin i nie wiem na którą się zdecydować. Jeden żywopłot będzie od północy osłonięty z zach, wsch i południa budynkiem, drugi ze wschodu na zachód zasłonięty od wschodu budynkiem. Wiem, że często żywopłoty na dole nie mają zielonych liści lub igieł, tylko gołe pnie - jak temu zapobiec. :D
Gleba piaszczysta ale jest to zdjęty humus spod budowanego budynku - ciemny i piaszczysty.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Regularne strzyżenie ,cięcie każdego żywopłotu minimum 2 razy w roku zapobiega jego ogałącaniu się od dołu.
:)
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Kontakt:

Post »

Witam! O żywopłotach było już sporo na tym forum. Nie wybierzemy za Ciebie gatunku a wybór jest spory... Kliknij żywpłot w wyszukiwarce (na górze strony). Poczytaj, jak będziesz miał wątpliwości jeszcze to pytaj.

Jeżeli chodzi o to, że roślina żywopłotowe mają "gołe" na dole "nóżki" to jest wina zbyt późnego przycięcia roślin. Trzeba zacząćciąć w celu lepszego krzewienia się krzewu dość szybko, po przyjęciu się rosliny (nisko). Sam już pewnie rozumiesz w czym rzecz :)

Aha nie tylko warunki: osłonięcie i kierunki są ważne ale i gleba.
Wstaw też może jakieś zdjęcie miejsca, może to też pomóc Nam.

Powodzenia!

-------------

Angelika
pawel
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za porady. ;:215

Glebę dopisałem wyżej. Jeżeli chodzi o termin sadzenia to chyba najlepiej jesień? Czy już teraz muszę wykonać jakieś prace przygotowawcze pod żywopłot?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Powoli zabierać się do pielenia tego terenu. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Gabi_43
50p
50p
Od: 3 maja 2007, o 18:24

Żywopłot

Post »

Możesz sadzić w każdej chwili - dobrze , jak użyjesz ukorzeniacza.
Jak zauważysz , że się przyjęły , ścinaj niziutko - nie żałuj.Ja trzy lata temu wsadziłam ligustr zimozielony ( trochę
za gęsto) , ale nie żałowałam cięcia i teraz wygląda jak ściana zieleni.
pawel
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wczoraj wyczytałem, że w pierwszych dwóch latach przycina się tylko żywopłoty liściaste. Czy ktoś coś wie na ten temat?
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Żywopłot-zakładanie.

Post »

Witam. Przepraszam, że nowy temat o czymś co było dziesiątki razy ale mam pytanie na które musze znać odpowiedź w ciągu kilku godzin. Sąsiad obcinał dzisiaj swój żywopłot i go poprosiłem, żeby zostawił mi te gałązki ścięte to bym sobie zasadził u siebie. Są tam i te zdrewniałe brązowe części jak i te zielone jeszcze. Które się sadzi w ziemię ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jaka to roślina żywopłotowa?
Jeśli liguster - sadź wszystko - nawadniaj i będzie ok.99% przyjmie się :D
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

Tak, raczej ligustr. Dziękuje za szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Witaj.Jeżeli to liguster to szybka nauka dla początkujacego.Patyczki zdrewniałe po 30-40 cm.,usuń listki,od góry przytnij wierzchołek, bedą sie szybko rozkrzewiały na boki jak tylko sie przyjmą. .Sadż co 20 cm w jednym rzędzie ,nastepnie po 1 patyczku jeszcze z przodu ,przed tym rzędem [na przemian]-- bedzie od razu gęsciej Jak bedziesz wkładał patyczek do ziemi ,wcisnij co mocno żeby miał opór i ugnieć.Musisz sie liczyc z tym że część sie może nie przyjąć.,więc jak tylko zauważysz to od razu dosadz nastepne.Dużo podlewaj na początku i obserwuj [ale nie wyciagaj i nie sprawdzaj ].po paru tygodniach bedą nowe pąki izaczną rozwijać sie listki ,to oznaka że wszystko jest ok.Pamiętaj o podlewaniu bo nowe korzonki są bardzo delikatne i jak im zabraknie wody uschną nieodwracalnie .JAK CZEGOS NIE ZROZUMIAŁES PYTAJ. A to mój żywopłot posadzony z takich patyczkow, ma dzis 6 lat Kiedy były robione zdjęcia miał 5 Obrazek Obrazek Obrazek
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

O super. Wszystkie listki pousuwać i takie patyki powkładać ? Wierzchołek od razu przy sadzeniu ucinać ?
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Tak,najlepiej od razu,jak jeszcze nie posadziłeś to wsadź na noc do wody- tylko,żebyś nie wsadził do góry nogami jak bedziesz sadził.:D

Zmoderowano.
Proszę nie pisać teksu postu drukowanymi literami.KaRo
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

Hehe ok, dziękuje za wszystkie porady.
Awatar użytkownika
livia
200p
200p
Od: 6 cze 2007, o 00:47

Post »

mam pytanie:ile trzeba czekać, żeby z ligustru powstała zwarta ściana o wys. ok.1,7m?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”