Gleba piaszczysta ale jest to zdjęty humus spod budowanego budynku - ciemny i piaszczysty.
Żywopłot-zakładanie.
Poproszę o porady przy zakładaniu żywopłotu
Chcę zasadzić żywopłot. Jast bardzo dużo różnego rodzaju roślin i nie wiem na którą się zdecydować. Jeden żywopłot będzie od północy osłonięty z zach, wsch i południa budynkiem, drugi ze wschodu na zachód zasłonięty od wschodu budynkiem. Wiem, że często żywopłoty na dole nie mają zielonych liści lub igieł, tylko gołe pnie - jak temu zapobiec. 
Gleba piaszczysta ale jest to zdjęty humus spod budowanego budynku - ciemny i piaszczysty.
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran

- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam! O żywopłotach było już sporo na tym forum. Nie wybierzemy za Ciebie gatunku a wybór jest spory... Kliknij żywpłot w wyszukiwarce (na górze strony). Poczytaj, jak będziesz miał wątpliwości jeszcze to pytaj.
Jeżeli chodzi o to, że roślina żywopłotowe mają "gołe" na dole "nóżki" to jest wina zbyt późnego przycięcia roślin. Trzeba zacząćciąć w celu lepszego krzewienia się krzewu dość szybko, po przyjęciu się rosliny (nisko). Sam już pewnie rozumiesz w czym rzecz
Aha nie tylko warunki: osłonięcie i kierunki są ważne ale i gleba.
Wstaw też może jakieś zdjęcie miejsca, może to też pomóc Nam.
Powodzenia!
-------------
Angelika
Jeżeli chodzi o to, że roślina żywopłotowe mają "gołe" na dole "nóżki" to jest wina zbyt późnego przycięcia roślin. Trzeba zacząćciąć w celu lepszego krzewienia się krzewu dość szybko, po przyjęciu się rosliny (nisko). Sam już pewnie rozumiesz w czym rzecz
Aha nie tylko warunki: osłonięcie i kierunki są ważne ale i gleba.
Wstaw też może jakieś zdjęcie miejsca, może to też pomóc Nam.
Powodzenia!
-------------
Angelika
Żywopłot
Możesz sadzić w każdej chwili - dobrze , jak użyjesz ukorzeniacza.
Jak zauważysz , że się przyjęły , ścinaj niziutko - nie żałuj.Ja trzy lata temu wsadziłam ligustr zimozielony ( trochę
za gęsto) , ale nie żałowałam cięcia i teraz wygląda jak ściana zieleni.
Jak zauważysz , że się przyjęły , ścinaj niziutko - nie żałuj.Ja trzy lata temu wsadziłam ligustr zimozielony ( trochę
za gęsto) , ale nie żałowałam cięcia i teraz wygląda jak ściana zieleni.
Żywopłot-zakładanie.
Witam. Przepraszam, że nowy temat o czymś co było dziesiątki razy ale mam pytanie na które musze znać odpowiedź w ciągu kilku godzin. Sąsiad obcinał dzisiaj swój żywopłot i go poprosiłem, żeby zostawił mi te gałązki ścięte to bym sobie zasadził u siebie. Są tam i te zdrewniałe brązowe części jak i te zielone jeszcze. Które się sadzi w ziemię ?
Witaj.Jeżeli to liguster to szybka nauka dla początkujacego.Patyczki zdrewniałe po 30-40 cm.,usuń listki,od góry przytnij wierzchołek, bedą sie szybko rozkrzewiały na boki jak tylko sie przyjmą. .Sadż co 20 cm w jednym rzędzie ,nastepnie po 1 patyczku jeszcze z przodu ,przed tym rzędem [na przemian]-- bedzie od razu gęsciej Jak bedziesz wkładał patyczek do ziemi ,wcisnij co mocno żeby miał opór i ugnieć.Musisz sie liczyc z tym że część sie może nie przyjąć.,więc jak tylko zauważysz to od razu dosadz nastepne.Dużo podlewaj na początku i obserwuj [ale nie wyciagaj i nie sprawdzaj ].po paru tygodniach bedą nowe pąki izaczną rozwijać sie listki ,to oznaka że wszystko jest ok.Pamiętaj o podlewaniu bo nowe korzonki są bardzo delikatne i jak im zabraknie wody uschną nieodwracalnie .JAK CZEGOS NIE ZROZUMIAŁES PYTAJ. A to mój żywopłot posadzony z takich patyczkow, ma dzis 6 lat Kiedy były robione zdjęcia miał 5

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna