choroba róż?

ODPOWIEDZ
megan1203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2011, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

choroba róż?

Post »

Witam, w tym roku 1 raz posadziłam róże 7 sztuk, wszystko było idealne do ostatniej środy, róże do tej pory miały piękne liście, pojawiły się pączki, podsypałam je nawozem, nie pamiętam jakim ale był to nawóz do róż ( koleżanka z pracy mi poradziła ). Nie było mnie na działce 3 dni więc 3 dni nie były podlewane, ale to chyba nie miało wpływu na to. Przyjeżdżam na działkę a moje róże mają suche liście, w niektórych to w ogóle ususzone liście opadły na ziemię, tak jakby rok nie były podlewane, sterczą same kikuty i to też jakieś czarne jakby zmarźnięte. Nic nie zapowiadało takiego obrotu sprawy, bo wyglądały przecudownie, żadnych pomarszczeń, przebarwień, po prostu jak z obrazka, a nagle szok.. Myślałam że się rozpłaczę bo tak ładnie wyglądały i myślałam że 1 raz bedę miała piękne róże. Co mam teraz zrobić wyrzucić te badyle, na przyszłość jeśli kiedyś się zdecyduję znowu posadzić ( bo na razie to się zraziłam ) co mogłam zrobić źle, czy któryś z zabiegów pielęgnacyjnych źle przeprowadziłam czy po prostu jakaś choroba je zaatakowała?. Została mi tylko 1 też posadzona w tym roku ale boję się że spotka ją ten sam los co tamte. Bardzo proszę o rady, mogą być nawet dosadnie napisane:), bo może ja coś zchrzaniłam np przy podsypywaniu nawozem, podlewaniu, może ziemia niedobra, sama nie wiem. Ale chyba to był mój 1 i ostatni raz z różami.......
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Re: choroba róż?

Post »

Witaj - może po prostu przeszła fala zimna i róże zmarzły? Nie rezygnuj tak szybko i rada - dodaj zdjęcia - nie widząc jak wyglądają szkody trudno jest coś podpowiedzieć.
megan1203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

nie było mrozu, były straszne upały, a możliwe że to jakaś mszyca czy inne cholerstwo? A może za dużo podsypałam nawozu, sypnęłam garść może to to popaliło? Dziękuję za pomoc:)
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Mnie się zdaje, że je wypaliłaś tym nawozem, choć mogę się mylić..
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli czubki to mogła by być bruzdownica - nie tylko nawóz.
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj Gosiu jak na zamówienie przeczytałam Twój post na temat róż.że uschnięte czubki to bruzdownica .powiem szczerze w tym roku pierwszy raz zauważyłam takie objawy u siebie. czym przeciwdziałasz ,co stosujesz jeśli można prosić.Co prawda to wyrastają po bokach pędy ale!!!!!!!!! ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W chwili pojawienia się muchówek powinno się pryskać środkami chemicznymi - najlepiej systemicznymi czyli takimi które wędrują po roślinie. Środki kontaktowe raczej nie pomogą gdyż gąsienica znajduje się w wewnątrz łodygi.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie sprawdził się Mospilan. Rok temu miałam pogrom na Celeste, w tym spokój.
Trzeba bardzo pilnować terminu, żeby nie było za późno.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Megan współczuję ci strat ,tak bardzo liczyłaś na kwitnienie... :? Piszesz,że posadzilaś w tym roku róże ...dopóki je nie nawiozłaś było wszystko w porządku...W pierwszym roku po posadzeniu róż nie powinno się nawozić ,może to jest przyczyną opadniętych ,lub uschniętych liści.Poza tym ostatni przymrozek był dla roślin zabójczy...Wielu osobom przemarzły właśnie wtedy i róże i inne sadzonki...
Jeżeli pędy są czarne ,radzę wyciąć te pędy ,mocno podlać każdą z róż i czekać aż wypuści kolejne pędy ze szczepu... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A co może być przyczyną tego że niektóre liście róży mają takie jakby wyukłośći?
megan1203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Alionuszka pisze:Megan współczuję ci strat ,tak bardzo liczyłaś na kwitnienie... :? Piszesz,że posadzilaś w tym roku róże ...dopóki je nie nawiozłaś było wszystko w porządku...W pierwszym roku po posadzeniu róż nie powinno się nawozić ,może to jest przyczyną opadniętych ,lub uschniętych liści.Poza tym ostatni przymrozek był dla roślin zabójczy...Wielu osobom przemarzły właśnie wtedy i róże i inne sadzonki...
Jeżeli pędy są czarne ,radzę wyciąć te pędy ,mocno podlać każdą z róż i czekać aż wypuści kolejne pędy ze szczepu... :D
Dopiero dziś zajrzałam na forum, dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie wiedziałam, że w roku nie można zasilać róż. Ale niestety każdy uczy się na błędach, dobrze że przynajmniej wiem już co źle zrobiłam. Pewnie nie jeszcze 1 raz coś nachrzanię:) Polecę dziś na działkę powycinać je, chociaż wątpię, żeby coś im pomogło. Dzięki za wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”