Hortensja dębolistna

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak pielęgnować hortensję dębolistną?

Post »

Moja hortensja dębolistna posadzona jest jesienią 2005 r. Pierwszej zimy, zapleśniała pod śniegiem. W 2006 r rosła od zera, jej przyrost to ok. 30 cm. Nie kwitła. Tego roku to już przeszła samą siebie. 0 przyrost i stoi taka sierota i straszy przy ulicy przechodniów. Czy ktoś z was wie, czemu ona jest taką sierotką. Co zrobić by kwitła i rosła. Pozdrawiam Magda. ;:99
Pozdrawiam Magda :)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hortensja lubi kwaśne podłoże może tu tkwi przyczyna .
Moja ,odkąd rośnie na takim podożu podrosła i nawet się przebarwiła jesienią .Kwiatów jeszcze nie miała a kupiłam ją zeszłej wiosny.
Karolciu ,jeśli możesz to wklej fotkę swojej roślinki ,będzie łatwiej coś doradzić .

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W zeszłym roku była taka jak twoja. Może niewielka, ale ślicznie przebarwiona. Posadzona jest w kwaśnej ziemi i nawożona nawozami do hortensji. Obrazek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Faktycznie kiepsko wygląda :?
A może to efekt przenawożenia ?
Znalazłam stronę ,na której są opisane choroby i szkodniki hortensji wraz ze zdjęciami,może to Ci jakoś pomoże.
http://www.poradnikogrodniczy.pl/hortensje.php
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu, przenawożenie raczej nie. Staram się delikatnie obchodzić z nawozem. A ona wygląda nie kiepsko(to mało powiedziane)lecz jak uboga krewna z Moraw, ewentualnie jak sierota opluta :) . Poczytam w tym poradniku może znajdę przyczynę. Pozdrawiam Magda.
PS A może przyda się ta hortensja na hellowen :wink:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Karolciu poniżej zdjęcie mojej h. dębolistnej z ostatnich dni. Zakupiłam ten gatunek wiosną tego roku i nie mam za bardzo doświadczenia w jej prowadzeniu. Już wiem że moja na pewno nie znosi słonecznych, odkrytych miejsc bo od razu choruje, nie rośnie. Dlatego też przesadzałam ją 3 krotnie aż zaskoczyła - w naprawdę zacienionym miejscu tuż pod jabłonką. To będzie jej pierwsza zima i też mam stracha. Póki nie ma ostrych mrozów nie okrywam jej ale kopoczyk zrobiłam :D. Może ktos podzieli się doswiadczeniami?

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ona tak jak ogrodowa potrzebuje sporo wody i cień. Ja też poczekam i liczę na doświadczonych w tym temacie.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Jedną z przyczyn słabego wzrostu Twojej hortensji jest trawa.Rosnąca w pobliżu hortensji jest wyjątkowo bujna :wink: . Trawa działa jak filtr,przechwytuje wodę i nawozy mineralne.Młode i słabo ukorzenione drzewa i krzewy nie wytrzymują konkurencji z trawą.Konieczne jest delikatne usuniecie darni,tak aby nie uszkodzić korzeni hortensji.Minimum na takiej powierzchni jak średnica korony.Oczyszczoną powierznię wyściółkować np.korą.

pozdrawiam Adam :D
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Serdeczne dzięki, zrobię jak radzisz Adamie. Z usunięciem trawy nie będzie problemu, bo rośnie na korze. Pozdrawiam Magda. :D :D :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolciu ,nie jestem fachowcem ale Twoje drzewko wydaje się chore (zasychanie liści ,zniekształcenia na pędach).Ja wtakich sytuacjach jechałam z chorym listkiem do zaufanego szkółkarza i niejednokrotnie uzyskiwałam pomoc w postaci trafnej diagnozy i właściwego sposobu leczenia.
Proponuję też po usunięciu trawy spod krzaczka wyściółkowanie przekompostowaną korą,która ma odczyn kwaśny .
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na początek zlikwiduje trawę i chyba zmienię jej miejsce. Tak teraz mi się nasunęło,bo ja nie ma ogrodzenia. Ona rośnie blisko chodnika, może być częstym obiektem dla psów. Więc przesadzę dam jej jeszcze torfu,kory i poczekamy na wiosnę. Może jeszcze będzie cieszyć moje oczy i nie tylko. Pozdrawiam Magda. ;:15
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Hortensja dębolistna

Post »

Kupiłam sobie hortensje dębolistną, jestem ciekawa czy ktoś ma ją w ogrodzie i jak ją pielęgnuje.bardzo będę wdzięczna Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Tak, ale takie informacje znajdziesz w sekcji HOT i w sekcji o Krzewach, tak więc twój post przenoszę tu, bo tam gdzie go założyłaś nie może zostać. Tak więc podpowiadam wpisanie w wyszukiwarce hasła "hortensja", o H. dębolistnej też znajdziesz kilka wątków.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Post »

moi kochani czy nik nie ma hoetensji dębolistnej?Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mam :) kupiłam tego lata ,
Mogę Ci podac kilka informacji o niej...
- dorasta do 1–1,5 m wysokości,
- kwitnie w VII–VIII
- jesienią liście przebarwiają się na czerwono-purpurowy kolor
- wytrzymuje temperatury do - 23*C
- lubi gleby żyzne, próchniczne, wilgotne, stanowiska słoneczne do półcienistych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”