Hortensja dębolistna
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak pielęgnować hortensję dębolistną?
Moja hortensja dębolistna posadzona jest jesienią 2005 r. Pierwszej zimy, zapleśniała pod śniegiem. W 2006 r rosła od zera, jej przyrost to ok. 30 cm. Nie kwitła. Tego roku to już przeszła samą siebie. 0 przyrost i stoi taka sierota i straszy przy ulicy przechodniów. Czy ktoś z was wie, czemu ona jest taką sierotką. Co zrobić by kwitła i rosła. Pozdrawiam Magda. ;:99
Pozdrawiam Magda 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Faktycznie kiepsko wygląda
A może to efekt przenawożenia ?
Znalazłam stronę ,na której są opisane choroby i szkodniki hortensji wraz ze zdjęciami,może to Ci jakoś pomoże.
http://www.poradnikogrodniczy.pl/hortensje.php

A może to efekt przenawożenia ?
Znalazłam stronę ,na której są opisane choroby i szkodniki hortensji wraz ze zdjęciami,może to Ci jakoś pomoże.
http://www.poradnikogrodniczy.pl/hortensje.php
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
Goniu, przenawożenie raczej nie. Staram się delikatnie obchodzić z nawozem. A ona wygląda nie kiepsko(to mało powiedziane)lecz jak uboga krewna z Moraw, ewentualnie jak sierota opluta
. Poczytam w tym poradniku może znajdę przyczynę. Pozdrawiam Magda.
PS A może przyda się ta hortensja na hellowen

PS A może przyda się ta hortensja na hellowen

Pozdrawiam Magda 

-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Karolciu poniżej zdjęcie mojej h. dębolistnej z ostatnich dni. Zakupiłam ten gatunek wiosną tego roku i nie mam za bardzo doświadczenia w jej prowadzeniu. Już wiem że moja na pewno nie znosi słonecznych, odkrytych miejsc bo od razu choruje, nie rośnie. Dlatego też przesadzałam ją 3 krotnie aż zaskoczyła - w naprawdę zacienionym miejscu tuż pod jabłonką. To będzie jej pierwsza zima i też mam stracha. Póki nie ma ostrych mrozów nie okrywam jej ale kopoczyk zrobiłam
. Może ktos podzieli się doswiadczeniami?

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Jedną z przyczyn słabego wzrostu Twojej hortensji jest trawa.Rosnąca w pobliżu hortensji jest wyjątkowo bujna
. Trawa działa jak filtr,przechwytuje wodę i nawozy mineralne.Młode i słabo ukorzenione drzewa i krzewy nie wytrzymują konkurencji z trawą.Konieczne jest delikatne usuniecie darni,tak aby nie uszkodzić korzeni hortensji.Minimum na takiej powierzchni jak średnica korony.Oczyszczoną powierznię wyściółkować np.korą.
pozdrawiam Adam

pozdrawiam Adam

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Karolciu ,nie jestem fachowcem ale Twoje drzewko wydaje się chore (zasychanie liści ,zniekształcenia na pędach).Ja wtakich sytuacjach jechałam z chorym listkiem do zaufanego szkółkarza i niejednokrotnie uzyskiwałam pomoc w postaci trafnej diagnozy i właściwego sposobu leczenia.
Proponuję też po usunięciu trawy spod krzaczka wyściółkowanie przekompostowaną korą,która ma odczyn kwaśny .
Proponuję też po usunięciu trawy spod krzaczka wyściółkowanie przekompostowaną korą,która ma odczyn kwaśny .
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
Na początek zlikwiduje trawę i chyba zmienię jej miejsce. Tak teraz mi się nasunęło,bo ja nie ma ogrodzenia. Ona rośnie blisko chodnika, może być częstym obiektem dla psów. Więc przesadzę dam jej jeszcze torfu,kory i poczekamy na wiosnę. Może jeszcze będzie cieszyć moje oczy i nie tylko. Pozdrawiam Magda. 

Pozdrawiam Magda 

- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Hortensja dębolistna
Kupiłam sobie hortensje dębolistną, jestem ciekawa czy ktoś ma ją w ogrodzie i jak ją pielęgnuje.bardzo będę wdzięczna Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Tak, ale takie informacje znajdziesz w sekcji HOT i w sekcji o Krzewach, tak więc twój post przenoszę tu, bo tam gdzie go założyłaś nie może zostać. Tak więc podpowiadam wpisanie w wyszukiwarce hasła "hortensja", o H. dębolistnej też znajdziesz kilka wątków.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19