Hortensja dębolistna
- Karolcia
- Przyjaciel Forum 
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak pielęgnować hortensję dębolistną?
Moja hortensja dębolistna posadzona jest jesienią 2005 r. Pierwszej zimy, zapleśniała pod śniegiem. W 2006 r rosła od zera, jej przyrost to ok. 30 cm. Nie kwitła. Tego roku to już przeszła samą siebie. 0 przyrost i stoi taka sierota i straszy przy ulicy przechodniów. Czy ktoś z was wie, czemu ona jest taką sierotką. Co zrobić by kwitła i rosła. Pozdrawiam Magda.    ;:99

Pozdrawiam Magda 

- 
				goni@k
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Faktycznie kiepsko wygląda   

A może to efekt przenawożenia ?
Znalazłam stronę ,na której są opisane choroby i szkodniki hortensji wraz ze zdjęciami,może to Ci jakoś pomoże.
http://www.poradnikogrodniczy.pl/hortensje.php

A może to efekt przenawożenia ?
Znalazłam stronę ,na której są opisane choroby i szkodniki hortensji wraz ze zdjęciami,może to Ci jakoś pomoże.
http://www.poradnikogrodniczy.pl/hortensje.php
- Karolcia
- Przyjaciel Forum 
Goniu, przenawożenie raczej nie. Staram się delikatnie obchodzić z nawozem. A ona wygląda nie kiepsko(to mało powiedziane)lecz jak uboga krewna z Moraw, ewentualnie jak sierota opluta   . Poczytam w tym poradniku może znajdę przyczynę. Pozdrawiam Magda.
 . Poczytam w tym poradniku może znajdę przyczynę. Pozdrawiam Magda.
PS A może przyda się ta hortensja na hellowen

. Poczytam w tym poradniku może znajdę przyczynę. Pozdrawiam Magda.
 . Poczytam w tym poradniku może znajdę przyczynę. Pozdrawiam Magda.PS A może przyda się ta hortensja na hellowen

Pozdrawiam Magda 

- 
				cilla77
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Karolciu poniżej zdjęcie mojej h. dębolistnej z ostatnich dni. Zakupiłam ten gatunek wiosną tego roku i nie mam za bardzo doświadczenia w jej prowadzeniu. Już wiem że moja na pewno nie znosi słonecznych, odkrytych miejsc bo od razu choruje, nie rośnie. Dlatego też przesadzałam ją 3 krotnie aż zaskoczyła - w naprawdę zacienionym miejscu tuż pod jabłonką. To będzie jej pierwsza zima i też mam stracha. Póki nie ma ostrych mrozów nie okrywam jej ale kopoczyk zrobiłam  . Może ktos  podzieli się doswiadczeniami?
. Może ktos  podzieli się doswiadczeniami?

Kasia
Ogród Cilli

Ogród Cilli
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Jedną z przyczyn słabego wzrostu Twojej hortensji jest trawa.Rosnąca w pobliżu hortensji jest wyjątkowo bujna  . Trawa działa jak filtr,przechwytuje wodę i nawozy mineralne.Młode i słabo ukorzenione drzewa i krzewy nie wytrzymują konkurencji z trawą.Konieczne jest delikatne usuniecie darni,tak aby nie uszkodzić korzeni hortensji.Minimum na takiej powierzchni jak średnica korony.Oczyszczoną powierznię wyściółkować np.korą.
 . Trawa działa jak filtr,przechwytuje wodę i nawozy mineralne.Młode i słabo ukorzenione drzewa i krzewy nie wytrzymują konkurencji z trawą.Konieczne jest delikatne usuniecie darni,tak aby nie uszkodzić korzeni hortensji.Minimum na takiej powierzchni jak średnica korony.Oczyszczoną powierznię wyściółkować np.korą.
pozdrawiam Adam

. Trawa działa jak filtr,przechwytuje wodę i nawozy mineralne.Młode i słabo ukorzenione drzewa i krzewy nie wytrzymują konkurencji z trawą.Konieczne jest delikatne usuniecie darni,tak aby nie uszkodzić korzeni hortensji.Minimum na takiej powierzchni jak średnica korony.Oczyszczoną powierznię wyściółkować np.korą.
 . Trawa działa jak filtr,przechwytuje wodę i nawozy mineralne.Młode i słabo ukorzenione drzewa i krzewy nie wytrzymują konkurencji z trawą.Konieczne jest delikatne usuniecie darni,tak aby nie uszkodzić korzeni hortensji.Minimum na takiej powierzchni jak średnica korony.Oczyszczoną powierznię wyściółkować np.korą.pozdrawiam Adam

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje."  Vinet
ogrody,kompozycje roślin

ogrody,kompozycje roślin
- 
				goni@k
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Karolciu ,nie jestem fachowcem ale Twoje drzewko wydaje się chore (zasychanie liści ,zniekształcenia na pędach).Ja wtakich sytuacjach jechałam z chorym listkiem do zaufanego szkółkarza i niejednokrotnie uzyskiwałam pomoc w postaci trafnej diagnozy i właściwego  sposobu leczenia.
Proponuję też po usunięciu trawy spod krzaczka wyściółkowanie przekompostowaną korą,która ma odczyn kwaśny .

Proponuję też po usunięciu trawy spod krzaczka wyściółkowanie przekompostowaną korą,która ma odczyn kwaśny .
- Karolcia
- Przyjaciel Forum 
Na początek zlikwiduje trawę i chyba zmienię jej miejsce. Tak teraz mi się nasunęło,bo ja nie ma ogrodzenia. Ona rośnie blisko chodnika, może być częstym obiektem dla psów. Więc przesadzę dam jej jeszcze torfu,kory i poczekamy na wiosnę. Może jeszcze będzie cieszyć moje oczy i nie tylko. Pozdrawiam Magda. 

Pozdrawiam Magda 

- janina1949
- 50p 
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Hortensja dębolistna
Kupiłam sobie hortensje dębolistną, jestem ciekawa czy ktoś ma ją w ogrodzie i jak ją pielęgnuje.bardzo będę wdzięczna Pozdrawiam Janina

Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów

- Nalewka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Tak, ale takie informacje znajdziesz w sekcji HOT i w sekcji o Krzewach, tak więc twój post przenoszę tu, bo tam gdzie go założyłaś nie może zostać. Tak więc podpowiadam wpisanie w wyszukiwarce hasła "hortensja", o H. dębolistnej też znajdziesz kilka wątków.

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

- janina1949
- 50p 
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19