Jak pozbyć się chwastów
Jak pozbyć się chwastów
Witam
Otrzymałem niedawno działkę. Jej stan jest następujący. Cała działka ok 4 arów jest w perzu. Próbując kopać to problem jest taki, że wbijam widły w glebę i mam duży kłopot, żeby je wyciągnąć, bo jest tak gęsto tych chwastów i korzeni. Nie przesadzę jeśli powiem że do głebokości nawet 10 cm. Zdecydowana większość tych traw jest sucha przynajmniej na wierzchu, bo wcześniej z jednym z działkowiczów usiłowaliśmy wszystko wypalić. Sukces jest połowiczny, bo zamiast metrowych chwastów są teraz 10 centymetrowe korzenie traw, do których nie wiem jak się zabrać. Pomóżcie. Co myślicie o roundapie, sam mam wątpliwośći czy go użyć, bo te resztki gęstej trawy jest po prostu suche, a z tego co wiem to on działa poprzez liście. Jak się pozbyć tego paskudztwa, żeby za jakiś niedługi czas cieszyć się piękną glebą.
Krzysiek
Otrzymałem niedawno działkę. Jej stan jest następujący. Cała działka ok 4 arów jest w perzu. Próbując kopać to problem jest taki, że wbijam widły w glebę i mam duży kłopot, żeby je wyciągnąć, bo jest tak gęsto tych chwastów i korzeni. Nie przesadzę jeśli powiem że do głebokości nawet 10 cm. Zdecydowana większość tych traw jest sucha przynajmniej na wierzchu, bo wcześniej z jednym z działkowiczów usiłowaliśmy wszystko wypalić. Sukces jest połowiczny, bo zamiast metrowych chwastów są teraz 10 centymetrowe korzenie traw, do których nie wiem jak się zabrać. Pomóżcie. Co myślicie o roundapie, sam mam wątpliwośći czy go użyć, bo te resztki gęstej trawy jest po prostu suche, a z tego co wiem to on działa poprzez liście. Jak się pozbyć tego paskudztwa, żeby za jakiś niedługi czas cieszyć się piękną glebą.
Krzysiek
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak pozbyć się chwastów
Z tego co piszesz to najlepiej by było jeśli masz takie możliwości zatrudnić rolnika z pługiem. Innym rozwiązaniem jest glebogryzarka, potem widły amerykańskie i grabie żeby wybrać korzenie i kłącza.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Tak tu trzeba użyć maszyny, u mnie na działce była działka nieuprawiana przez kilkanaście lat i człowiek który ją kupił jeździł glebogryzarką i doprowadził ją do stanu że mógł ją użytkować.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sty 2012, o 10:39
mechaniczne prace sa w tej sytuacji niezbędne, ale w ten sposób perzu sie nie pozbedziesz, korzenie zostana podzielone na mniejsze sadzonki i będzie coraz bardziej opanowywał działkę, dlatego jak juz się zazieleni musisz uzyć roundapu i to porządnie
- wosiek67
- 500p
Używając chemii zachowaj środki ostrożności. Jeśli robisz to na ogródku działkowym rób to w dzień bezwietrzny bo inaczej "załatwisz" sąsiadom roślinki
no chyba, że ich nie lubisz 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Jeszcze kilka pytań mam. Czy po spryskaniu roundapem to co w ziemi będzie "wyżarte" i zniknie czy po tej operacji i tak konieczne bęzie zbieranie centymetr po centymetrze na kolanach resztek chwastów. I ile muszę odczekać po spryskaniu. Jaka powinna być najlepsza temperatura na dworze i w ogóle jakie powinny panować warunki atmosferyczne żeby roundap najlepiej działał.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z tego co pamiętam, to mnóstwo nowozakładanych ogródków była porośnięta perzem. Działka rodziców w ROD-zie zakładana 30 lat temu była jednym wielkim perzowiskiem. O roundupie nikt wtedy nie słyszał (i całe szczeście), trzeba jedynie było trzymać się zasady: kopać widłami amerykańskimi, nie szpadlem, bo szpadel przecina kłącza.
Kopanie - wytrząsanie - kopanie - wytrząsanie itd.
Po kilku sezonach nie było śladu perzu
4 ary to nie tak dużo
Kopanie - wytrząsanie - kopanie - wytrząsanie itd.
Po kilku sezonach nie było śladu perzu

4 ary to nie tak dużo

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- wosiek67
- 500p
Instrukcja użycia chemii jest na opakowaniu.
Ja kilka lat temu też miałem ten problem, pryskałem 3 razy za każdym razem po jakimś czasie i tak robiło się zielono. Niektóre chwasty mają korzenie przypominające pietruszkę lub marchew i ich to nie ruszyło tylko liście spaliło.
Co oznacza, że bez pracy i działania mechanicznego widły amerykańskie i tak się nie obejdzie
Zapraszaj znajomych na grilla a na zaostrzenie apetytu widełki
a potem 
Ja kilka lat temu też miałem ten problem, pryskałem 3 razy za każdym razem po jakimś czasie i tak robiło się zielono. Niektóre chwasty mają korzenie przypominające pietruszkę lub marchew i ich to nie ruszyło tylko liście spaliło.

Co oznacza, że bez pracy i działania mechanicznego widły amerykańskie i tak się nie obejdzie

Zapraszaj znajomych na grilla a na zaostrzenie apetytu widełki

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 19:34
Jest jeszcze sposób ,posiać żyto lub łubin który zagłuszy perz a przy okazji jak będziesz ten poplon przekopywać to użyźnisz sobie glebę .