Jak pozbyć się chwastów

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
aggaz30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak pozbyć się chwastów

Post »

Witam
Otrzymałem niedawno działkę. Jej stan jest następujący. Cała działka ok 4 arów jest w perzu. Próbując kopać to problem jest taki, że wbijam widły w glebę i mam duży kłopot, żeby je wyciągnąć, bo jest tak gęsto tych chwastów i korzeni. Nie przesadzę jeśli powiem że do głebokości nawet 10 cm. Zdecydowana większość tych traw jest sucha przynajmniej na wierzchu, bo wcześniej z jednym z działkowiczów usiłowaliśmy wszystko wypalić. Sukces jest połowiczny, bo zamiast metrowych chwastów są teraz 10 centymetrowe korzenie traw, do których nie wiem jak się zabrać. Pomóżcie. Co myślicie o roundapie, sam mam wątpliwośći czy go użyć, bo te resztki gęstej trawy jest po prostu suche, a z tego co wiem to on działa poprzez liście. Jak się pozbyć tego paskudztwa, żeby za jakiś niedługi czas cieszyć się piękną glebą.
Krzysiek
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Re: Jak pozbyć się chwastów

Post »

Z tego co piszesz to najlepiej by było jeśli masz takie możliwości zatrudnić rolnika z pługiem. Innym rozwiązaniem jest glebogryzarka, potem widły amerykańskie i grabie żeby wybrać korzenie i kłącza.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Tak tu trzeba użyć maszyny, u mnie na działce była działka nieuprawiana przez kilkanaście lat i człowiek który ją kupił jeździł glebogryzarką i doprowadził ją do stanu że mógł ją użytkować.
ogrodniczkamegi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2012, o 10:39

Post »

mechaniczne prace sa w tej sytuacji niezbędne, ale w ten sposób perzu sie nie pozbedziesz, korzenie zostana podzielone na mniejsze sadzonki i będzie coraz bardziej opanowywał działkę, dlatego jak juz się zazieleni musisz uzyć roundapu i to porządnie
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Używając chemii zachowaj środki ostrożności. Jeśli robisz to na ogródku działkowym rób to w dzień bezwietrzny bo inaczej "załatwisz" sąsiadom roślinki ;:oj no chyba, że ich nie lubisz :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
aggaz30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2012, o 14:02

Post »

Jeszcze kilka pytań mam. Czy po spryskaniu roundapem to co w ziemi będzie "wyżarte" i zniknie czy po tej operacji i tak konieczne bęzie zbieranie centymetr po centymetrze na kolanach resztek chwastów. I ile muszę odczekać po spryskaniu. Jaka powinna być najlepsza temperatura na dworze i w ogóle jakie powinny panować warunki atmosferyczne żeby roundap najlepiej działał.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tego co pamiętam, to mnóstwo nowozakładanych ogródków była porośnięta perzem. Działka rodziców w ROD-zie zakładana 30 lat temu była jednym wielkim perzowiskiem. O roundupie nikt wtedy nie słyszał (i całe szczeście), trzeba jedynie było trzymać się zasady: kopać widłami amerykańskimi, nie szpadlem, bo szpadel przecina kłącza.
Kopanie - wytrząsanie - kopanie - wytrząsanie itd.
Po kilku sezonach nie było śladu perzu :wink:
4 ary to nie tak dużo :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Instrukcja użycia chemii jest na opakowaniu.
Ja kilka lat temu też miałem ten problem, pryskałem 3 razy za każdym razem po jakimś czasie i tak robiło się zielono. Niektóre chwasty mają korzenie przypominające pietruszkę lub marchew i ich to nie ruszyło tylko liście spaliło. :twisted:
Co oznacza, że bez pracy i działania mechanicznego widły amerykańskie i tak się nie obejdzie ;:224
Zapraszaj znajomych na grilla a na zaostrzenie apetytu widełki :;230 a potem ;:136
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
kamilkacz1990
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 19:34

Post »

Jest jeszcze sposób ,posiać żyto lub łubin który zagłuszy perz a przy okazji jak będziesz ten poplon przekopywać to użyźnisz sobie glebę .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”