problem ze storczykiem

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

problem ze storczykiem

Post »

mam pytanie odnośnie storczyka. otóż zauważyłam u niego liście lekko pomarszczone i opadnięte. w tym lekko pożółkłe. co się z nim dzieje? pomoże mi ktoś?

Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Xg-2
---
Od: 29 lis 2010, o 10:50

Re: problem ze storczykiem

Post »

Możesz pokazać system korzeniowy?
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

może na zdjęciu nie widać ale korzenie są zielone i białe. są także twarde
Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Jeżeli korzenie są zielone, białe i twarde, to może go przesuszyłaś? Mnie się to często zdarza :oops: i tak reagują moje phal na przesuszenie...
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

podlewam go niewiele raz na tydzień. może podlewać go nieco więcej i zachować 1-tygodniowy odstęp?
pozdrawiam
Kasia
Xg-2
---

Post »

Zgodzę się z socurek ja tez kierowałam się tym, że storczyka moczy się 20 minut co 2 tygodnie :oops: niestety gdybym się tego trzymała to moje kwiaty przeszły by na drugą stronę :( podlewam co 5 dni i widzę, że im to służy :)
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

dzięki za info. myślałam że z nim będzie coś gorszego ale postaram się poprawić z podlewaniem :D
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

inna sprawa jak go podlewasz... ja swoje storczyki raz na miesiąc podlewam, ale podlewam je wstawiając je na ok. 1 godz. do wody tak, żeby jej poziom sięgał do samej powierzchni podłoża (czyli żeby doniczka cała była zanurzona). Czasem zdarza mi się, że się marszczą, ale wolę to, niż przelać :) Oczywiście często je zraszam (staram się codziennie, lub nawet 2xdziennie)
Xg-2
---

Post »

Nie dziękuj bo nie ma za co :) każdy z nas ma inną temperaturę i wilgotność w mieszkaniu :) Jedni podlewają co 2 tygodnie inni co 4-5 dni. Musisz wyczuć ale mam nadzieję, ze będzie tylko lepiej :) Trzymam kciuki ;:196
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

i to nic im nie dolega socurek?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, jak się pomarszczą to potem szybko wracają do normy, a ostatnio wręcz mi jeden zgnił :roll: Też się dziwię, że im to nie przeszkadza, ale radzą sobie. Oczywiście nie mówię, że jest to najlepsza metoda na ich uprawę- przyznaję się, że jestem leniwa i po części to dlatego. Poza tym zdarzyło mi się już nadgorliwie przelać kilka storczyków, więc teraz po prostu dałam im święty spokój.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

chyba że tak. w sumie to mój drugi storczyk. pierwszy mama kupiła w Hucie K-ce za 12zł (?) i niestety (nie wiedząc że nie powinna) przesadziła go do ziemi i tym sposobem dała szybki krzyżyk na tamtą stronę. potem się dowiedziała że nie powinna tego robić. teraz jak kupiłam tego storczyka to stoi w doniczce tak jak został kupiony
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liście sie marszczą, bo storczyki lubia duzą wilgotnosc powietrza, a sucho w podlozu. jeśli chcesz aby liscie nabraly sprezystosci, to przetrzyj je co jakis czas wacikiem zwilzonym w wodzie z dodatkiem paru kropel cytryny. Ustaw go na podstawce duzej zalanej woda, ale np. na odwroconym spodeczku, aby spod doniczki nie stal w wodzie. Parowanie wody zwiekszy wilgotnosc wokol rosliny. jeśli zolknie i marszczy sie dolny, stary lisc, to normalne, roslina wyssie z niego soki i sam odpadnie. Ja swoje o tej porze namaczam raz na ok. 3 tygodnie. Oczywiscie z dodatkiem nawozu do storczykow. Rosna pieknie i teraz juz prawie wszystkie wypuscily pędy kwiatowe. Niektore nawet po dwa.
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

podbijam temat, ale storczykowy problem mam znacznie poważniejszy... Dany babci na urodziny ze szczegółową instrukcją - do wody na pół godziny raz w tygodniu i efekt - zgniły korzenie... wygląda to fatalnie. Ponieważ nam go szkoda - był piękny i duży, nasz z tego samego zakupu rośnie pięknie! i kwitnie jak szalony! to zastanawiamy się czy da radę poratować go, żeby puścił nowe korzonki. Wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
(wiem - fatalnie)

o dziwo i podłoże i korzenie były suche. wsadziłyśmy do odstanej wody i czekamy na cud... można dodać uniwersalnej odżywki do kwiatów kwitnących? Mam też taką do storczyków ale dzisiaj kupiłam uniwersalną wspomagającą ukorzenianie, bo czekam na moje nowe sadzonki :)

Jak w ogóle ukorzenić storczyka?
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Poczytaj tutaj i nie trzymaj go w wodzie,bo zgnije do reszty ;:185

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35814
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”