Wiśnia-jak ją ochronić przed chorobą?

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Aina
50p
50p
Od: 2 mar 2007, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Wiśnia-jak ją ochronić przed chorobą?

Post »

Witam, w ubiegłym roku w maju moja wiśnia wyglądała tak:

Obrazek

Nie miałam ani jednej wisienki :( .
Żeby ją ochronić przed tym samym w tym roku muszę z pewością zadbać o to już teraz. Poradźcie, co mam zrobić, aby zebrać choć trochę wiśni na nalewkę?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiśnia-jak ją ochronić przed chorobą?

Post »

Zgadza się, powinnaś zacząć już teraz. Po pierwsze (w miarę możliwości, bo widzę że to spore drzewko) wykonać cięcie prześwietlające koronę (jest zbyt gęsta). Po drugie - ograniczyć ilość zarodników konidialnych grzyba Clasterosporium, zimujących na pędach, w porażonych pąkach i korze do minimum, wykonując jak najszybciej zabieg preparatami miedziowymi. To pozwoli na ograniczenie (bo niestety przy tak silnej, ubiegłorocznej infekcji nie zapobiegnie całkowicie) infekcji wiosennej pąków i liści. Przyznam, że na wiśniach rzadko się spotyka tak silne porażenie (to głównie choroba śliw). Rzadko - a jednak.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Mam wieloletnią(starą) wiśnie.Dzieje się z nią cos dziwnego.już w tamtym roku zauważyłam,że na jednym z konarów (maiała trzy konary główne) nie tworzą się pączki kwiatowe i liście.Więc obcięłam ten konar. Teraz z drugim konarem dzieje się to samo.Tylko na jednym konarze będą kwitły gałązki ,wytworzyły sie pączki :( Czy to jest choroba,czy są szanse dla tej wiśni.Obciąć ten "martwy" konar?
AsiA
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie... kluczowe zdaje się tu być słowo: "martwy". Jak to wyglądało w przekroju? (gałąź po obcięciu)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit w przekroju był pełny.Tyle ,że miał taką ciemną plamę w środku...może to normalne u wiśni.Zupełnie się nie znam.
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dopisze jeszcze,że drzewko to ma na sobie hubę ,którą obrywam,oraz puszcza żywicę
Asia
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uuuu... to bardzo ważne... niestety - szykuj się do wymiany drzewka na jesień... huba to bardzo "zły znak", jeżeli chodzi o drzewa owocowe (szczególnie pestkowe). Żywica to rak bakteryjny, obecność huby świadczy o tym, że drzewko już sobie samodzielnie nie radzi z problemem (staje się łatwym "łupem" dla pasożyta). Tkanki w dużej mierze uległy degeneracji - nawet tego tak z zewnątrz nie widać, ale organizm nie jest już w stanie sobie sam radzić i powoli po prostu umiera. Takie drzewo będzie żyło rok, dwa, może kilka... wszystko zależy od rozwoju patogenów, warunków zewnętrznych - jednym słowem wszystkich niekorzystnych warunków działających na osłabiony organizm. Podobnie będzie z owocowaniem... pamiętaj, że owoc wydaje tylko drzewo zdrowe... chore, będzie "ratowało siebie". Tragiczne - ale tak to już jest w przyrodzie.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Ok dziękuję za diagnozę : ;:103 Jeszcze jedno pytanie.Czy teraz jest sens uciąć ten konar na którym nie tworzą sie pąki?
Czy to coś da?Może temu drugiemu konarowi będzie lżej?
Szkoda drzewka...dobre wiśnie daje ;:3 szczerze powiedziawszy nie wiem ile ma lat.Wygląda na niemłode.
Pozdrawaim
Asia
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, oczywiście. W takim przypadku nie istotny jest już pokrój drzewa itd. Należy je jak najbardziej "odciążyć". Prace pielęgnacyjne wykonuj przy odpowiedniej pogodzie - absolutnie nie przed i podczas deszczu, mżawki, rosy... musi być po prostu maksymalnie możliwie "suche" powietrze. Dobrze by było, gdybyś przedstawiła tu kilka zdjęć - jak to drzewko wygląda - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej np. jak można je jeszcze czasowo zabezpieczyć itd.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ok jutro postaram zrobić mu parę fotek
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek
Pierwsze zdjęcie to właśnie wiśnia o której pisałam.Wyraźnie widać ,że nie ma na niej pączków.
Obok jej koleżanka, pewnie rówieśniczka,tyle,że mniejsza. Na niej widać pączki.
Asia
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm... może niedokładnie wyraziłem się, o co chodzi ;) Miałem na myśli zdjęcie tego (martwego) pędu, kiedy będziesz go usuwać oraz miejsca z którego wypływa żywica. Tak, żeby ewentualnie podpowiedzieć jak masz dalej z tym postąpić.
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03

Post »

Jako że w temacie wiśnia i jak chronić to gwoli przypomnienia bo temat aktualny (przynajmniej w niektórych regionach):
Jeżeli monilioza wystąpi w dużym nasileniu to może spowodować nawet zamieranie całych drzew. Podstawą zwalczania jest wykonywanie zabiegów w okresie poprzedzającym kwitnienie wiśni i czereśni. W przypadku przedłużających się opadów konieczne może być przeprowadzenie dodatkowego opryskiwania w trakcie kwitnienia. Dla pewności, najlepiej przeprowadzić dwa takie zabiegi - jeden przed a drugi na początku kwitnienia. Niestety opryski muszą być wykonywane corocznie, niejako ?w ciemno?, ponieważ trudno przewidzieć jakie warunki (sprzyjające czy nie sprzyjające dla grzyba) wystąpią w trakcie wegetacji w danym roku. Do infekcji owoców, głównie śliw, dochodzi później w początkowym okresie ich dojrzewania. Infekowane są przede wszystkim owoce popękane i uszkodzone mechanicznie lub w wyniku żerowania owadów. Dlatego w przypadku tego gatunku zachodzi konieczność przeprowadzenia 3 zabiegu na przełomie maja i czerwca.

Tab. Wykaz preparatów stosowanych do zwalczania brunatnej zgnilizny w uprawie hobbystycznej :
Na podstawie artykułu na klinikaroslin.com
http://tinyurl.com/3ecr989
Awatar użytkownika
Aina
50p
50p
Od: 2 mar 2007, o 09:09
Kontakt:

Post »

Widzę, że temat się rozwinął :wink: .
Dziękuję za porady dotyczące oprysku, mam nadzieję, że miedzian będzie tu na miejscu, nie bardzo znam się na drzewkach i opryskach, lepiej u mnie rosną kwiatki niż owocują drzewa.
Jesienią przycięłam tę wiśnię, ale chyba zbyt radykalnie, bo coś pąków kwiatków nie widzę :cry:
Drzewa na tej działce są stare i zaniedbane. Moja czereśnia, która ma fenomenalne w smaku owoce, też ma hubę niestety...
Żeby chociaż te wiśnie były...
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57

Post »

moje wiśnie.. kwitły, mają już zawiazki owoców.. ale część tylko z nich, reszta jakby uschła, i listki przy nich też.. są brązowe..co to za choroba, czy mozna to opryskać czymś, czy drzewo do wycięcia?
Pozdrawiam, Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”