Skarłowaciałe cebulowe ...

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
sylwekw

Skarłowaciałe cebulowe ...

Post »

Zadaję to pytanie w związku z moimi krokusami ale być może dotyczy to innych cebulowych również.

Moje krokusy wyrosły w formie "skarłowaciałej". Wiem, że krokusy generalnie nie są wysokie ale do 10 cm to tym moim wiele brakuje. Kwiatek też jak u stokrotki :-)

I tu jest moje pytanie, czy jest jakaś generalna zasada, że takie wyrastają jeśli np miały za sucho, może za zimno, może za głęboko posadzone albo cokolwiek jeszcze innego.
Zdarzyło mi się tak i pewnie z mojej winy ale chciałbym właśnie na przyszłość uniknąć podobnego błędu a żeby to zrobić muszę wiedzieć co było błędem.

Tak więc w prostej formie czy ktoś wie co ma (lub może mieć) bezpośrednio wpływ na takie skarłowacienie?
No bo wiadomo, że cebulki mogą zaschnąć, mogą zmarznąć, mogą zgnić itd - wszystko ma swój powód. Ale co jest powodem skarłowacenia roślinki która jednak wyrosła ??
Dla uproszczenia dyskusji pomińmy przypadek, że cebulki mogły być marnej jakości. Załóżmy, że były w pełni dobre gdy je kupiłem.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skarłowaciałe cebulowe ...

Post »

Sylwek, mam nadzieję, że Twoje Tulipany po latach nie będą karlowacieć.
sylwekw

Post »

Ja też mam taką nadzieję :-)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Naczytałam się w innych wątkach i aż włosy mi dębem stanęły.
sylwekw

Post »

A co Cię tak przestraszyło?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Że Tulipanki sie z czasem "wyradzają" i jest ich coraz mniej.
sylwekw

Post »

No, że coraz mniej to aż tak bardzo się nie boję ale gorzej, że informacjami o tym, że wyszukane odmiany stopniowo wracają do swojej formy macierzystej.

Mam nadzieję, że za kilka lat będę miał swoje własne doświadczenia w tej dziedzinie :-).
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Musisz nas o tym na bieżąco informować. A jak się zachowują cebule sadzone w poprzednich sezonach?
sylwekw

Post »

Lorrie .. to jest dopiero mój drugi sezon na poważnie z tulipanami .. wcześniej były sadzone od przypadku do przypadku, bez żadnej obserwacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”