Oczko Darli

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Oczko Darli

Post »

Witam!
Ja również w zeszłym roku po założeniu oczka(mini-tylko 600 litrów) zaopatrywałam się w Hydroflorze osobiście i byłam bardzo zadowolona :D
Lilia jaką wybrałam to "Atraction" w zeszłym roku miała 3 kwiaty(była kupywana pod koniec czerwca i przesadzona),natomiast w tym roku ma tylko po 6 liści(gdy któryś młody wypływa na powierzchnię stary żółknie i tak przez cały czas :(
Calla również mi nie kwitnie i nie kwitła.

Obrazek

Proszę o rady :roll:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dopiero zaczynam :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Ślicznie dziękuję!
Spróbuję w następnym tygodniu.Synka do przedszkola,córcię do babci i sama się pobawię i odstresuję za razem :wink:
Większość roślinek przesadzałam w tym roku-nie były nadgnite.Jednak lili-nie.
Mam tylko pytanie co do tego kompostu-czy kupię go w sklepie ogrodniczym?Swojego nie "uprawiam" :oops:
Widziałam też na Allegro jakieś tabletki-nawóz do roślin wodnych-czy warto je zastosować?Nic mi nie kwitnie-nawet grążel,pomijając może tylko niezapominajki.
Mam jeszcze pytanie dotyczące ślimaków-prawdopodobnie błotniarek-ostatnio przy czyszczeniu filtra było ich tam kilkadziesiąt malutkich a na ściankach kosza są takie 'żelowe pajenczynki z punkcikami"-to chyba również ich sprawka-larwy?czy jajeczka?(nie znam sie na rozrodzie ślimaków).Czy usuwać je?Mocny strumień wody nie skutkuje-chyba zdrapać...
A torf?-ponoć dobroczynnie działa nie tylko jako środek przeciw glonom,lecz także korzystnie wpływa na ryby i roślinki.
Może przyczyną braku kwitnienia jest położenie oczka-półcień?Niestety lato w tym roku nie było łaskawe jeśli chodzi o słońce.Przeciwnie-wichury tak dały znać o sobie,że połamały moje datury :cry:
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Darlo, sprawdzałaś parametry wody, takie jak pH, TwO (twardość ogólna), zawartość związków amonowych, azotany. Testy do tego celu można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach zoologicznych.
Jeśli pH będzie wyższe niż 7, to wzrasta ilość związków amonowych (amoniaku) w oczku, które są szkodliwe dla roślin i ryb. Równocześnie zostaje zachwiana nitryfikacja, zamiana amoniaku na azotany, które nasze roślinki bardzo lubią.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

Paweł zadałem sobie trud i sprawdziłem pH w moim oczku
wynosi 8,1
twardości ogólnej nie badam,bo wiem,że jest wysoka (leje kranówkę)
do tego mam pewnie około 35 karpi koi 20-30cm
wszystko wbrew literaturze :)
podejrzewam,że oczko to jest młode, mało osadów dennych
rośliny wyciągneły z podłoża wszystko, lilie wyszły kłączami z donniczek i nie mają pożywienia
i od tego trzeba pewnie zacząć, zrobić małe doświadczenie z wymianą podłoża
pozdrawiam
Jacek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

jackon pisze:Paweł zadałem sobie trud i sprawdziłem pH w moim oczku
wynosi 8,1
twardości ogólnej nie badam,bo wiem,że jest wysoka (leje kranówkę)
do tego mam pewnie około 35 karpi koi 20-30cm
wszystko wbrew literaturze :)
Uzupełnię jeszcze Twój stan posiadania: ok 40 grzybieni i kilka innych roślin wodnych, i wszystko to na kilkunastu m2 powierzchni. Słońce do wody nie dochodzi, bo powierzchnia zakryta całkowicie liśćmi grzybieni, dlatego brak tam glonów, poza tym nawozisz rośliny, bo brak w oczku składników odżywczych, przestań nawozić i zobaczymy co z tego będzie.
Jeśli się gdzieś pomyliłem to mnie popraw, pewnie w tych kilku roślinach wodnych :wink:
Dlatego, wybacz Jacku, mimo wszelkich uroków Twego oczka, nie może być ono przykładem dla innych, szczególnie tych małych i nowo powstałych. Twoje oczko, to przykład oczka ogrodu wodnego kolekcjonera grzybieni.
podejrzewam,że oczko to jest młode, mało osadów dennych
rośliny wyciągnęły z podłoża wszystko, lilie wyszły kłączami z doniczek i nie mają pożywienia
i od tego trzeba pewnie zacząć, zrobić małe doświadczenie z wymianą podłoża

Wszystko to prawda, lecz z drugiej strony ryby w oczku Darli produkują dużo amoniaku, który przy odpowiednim pH (poniżej 7), powinien zamienić się w azotany. I tu bym widział problem, za wysokie pH.
Zobaczymy jak to Darla sprawdzi.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

darla80 pisze:Mam jeszcze pytanie dotyczące ślimaków-prawdopodobnie błotniarek-ostatnio przy czyszczeniu filtra było ich tam kilkadziesiąt malutkich a na ściankach kosza są takie 'żelowe pajenczynki z punkcikami"-to chyba również ich sprawka-larwy?czy jajeczka?(nie znam się na rozrodzie ślimaków).Czy usuwać je?Mocny strumień wody nie skutkuje-chyba zdrapać..
Z góry dziękuję za odpowiedź
jak masz ryby to o ślimaki raczej się nie martw - wylegające się z tych jajek młode są świetnym uzupełnieniem ich diety - wykluwa ich się tysiące a przeżywa kilka szt Poza tym ślimaki są pożyteczne przyczyniając się do szybszego przerobu materii organicznej.

Co do słabego wzrostu roślin to tez myślę że to sprawa podłoża. Brak kwiatów może być spowodowany nadmiernym zacienieniem, ale wtedy zwykle lepiej rosną liście. Jeśli nie ma możliwości zwiększenia nasłonecznienia to trzeba odpowiednio dobrać gatunki- wiele lubi cień.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jackon
500p
500p

Post »

Pawełku nie nawożę i nigdy nie nawoziłem roślin
po prostu nie usuwam starych liści i roślin obumarłych
pozdrawiam
Jacek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

jackon pisze:Pawełku nie nawożę i nigdy nie nawoziłem roślin
po prostu nie usuwam starych liści i roślin obumarłych
A co iaki czasu odmulasz oczko. Raz w roku, raz na kilka lat?
"PORADNIK" - Oczko Wodne
jackon
500p
500p

Post »

przecież Paweł cały czas chodzi mi o to, że darla80 powinna zmienić podłoże w donniczkach
od tego powinna zacząć
ma młode oczko
ja wymieniam i czyszczę oczko z regóły co 5-6 lat
mam w oczku warstwę mułu po jakimś czasie
w młodym, mało zarośniętym oczku tego nie ma
rośliny nie mają skąd czerpać pożywienia
a twardość wody i pH nie ma większego znaczenia dla roślin, oczywiście w miarę rozsądku :)
przecież jeżeli mam wodę twardą to nie będę zbierał deszczówki z całej okolicy, to bez sensu
ważne że rośliny i ryby czują się bardzo dobrze
nigdy nie badałem w oczku tych wartości, chociaż mam na stanie urządzenie pomiarowe, do tego bardzo dobre laboratorium w pracy
dopiero kilka dni temu sprawdziłem pH z samej ciekawości
i zbytnio mnie ta wartość nie wzrusza, jest ok :)
i sprawa najważniejsza, ludzie napalają się na jakieś odkurzacze do oczek
robią wszystko aby warunki były sterylne, nie tędy droga
potem efekty są całkowicie odwrotne
rośliny marnieją, lilie nie kwitną
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

W końcu dziś "dorwałam się" do oczka :lol:
W sklepie akwarystycznym pytałam o testy-jednak cena jaką za nie trzeba dać jest równa cenie lilii :( Po rozmowie ze sprzedawcą wyszłam z tabletkami nawożącymi roślinki wodne.2 dałam do lilii i jedną do grążela.
Woda w oczku to oczywiscie kranówka-jednak nie jest najgorsza w porównaniu np. z Warszawą czy nawet Białymstokiem :) której do ust bym nie wzięła :?
Wymieniłam cześć ziemi,znalazłam malutki nadgnity kawałeczek(reszta kłącza była zdrowa).Znalazłam jednak w starej ziemi jakieś stworzonka-3 szt.Nie wiem co to jest-jakby z tarczką na grzbiecie i dużą liczbą odnóży(przejrzę coś o szkodnikach to może ustalę co to za wredota :x ).
Mam nadzieję,że to pomoże :roll:
W tym roku nie kupywałam jednorocznych roślinek pływających-pisti,hiacyntów i salwinii(jedynie udało mi się dostać jako gratisik do zakupów w ogrodniczym azolę :lol: )Roślinek mam trochę-mąż uważa,że wystarczająco :evil: Za to na rybki daje się namówić dla synka :evil: Jest ich już 9(2 jeszcze małe).Zamierające części roślin usuwam na bieżąco.Raz w tym roku stosowałam również Antyglon-Ponds^a.
Wodę w oczku na wiosnę wymienialiśmy i czyściliśmy oczko.Rybki oczywiście zimowały w piwnicy w akwarium.Roślinki przetrwały zimę-większość "zniosłam" niżej.
Załączam zdjęcie filtra.Czy to ślimaki?
Czy lepiej nie wymieniać wody wiosną?A torf-może to pomoże?
Może ktoś mógłby mi sprzedać kilka paseczków testera pH(po co mi aż 300-wolałabym resztę wydać na roślinki :wink: )?

Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę, o wstawianie miniatur fotek, które otworzą się po kliknięciu w pełen rozmiar (jest taka opcja w Fotosiku)
Paweł Woynowski
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witam ponownie!
Czy jest gdzieś jakiś wątek, gdzie mogłabym sklasyfikować moje "żyjatko"?
Czytając o rybach natknęłam się na wypowiedź Pawła:
"Ryby są największym producentem amoniaku w oczku, co skutkuje częstym i trwałym zakwitem wody (zielona woda + glony nitkowate). "
Rybek mam chyba sporo jak na pojemność swojego oczka:9/600 l.Woda jest jednak w miarę przejrzysta.Glony nitkowate staram się co kilka dni ręcznie odławiać z roślinek i kamieni.Rybki karmię prawie codziennie.Troszeczkę.Gdy tylko podchodzę do oczka podpływają-pewnie z głodu :oops:
Być może jest w wodzie za dużo amoniaku :?: i to powód braku kwitnienia moich roślinek?
Czy może ktoś ma zbędne nadwyżki roślinek(np. kotewka,grzybieńczyk...) i odstąpiłby mi za symboliczną opłatę?
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

amoniak jest silnie toksyczny i jak by go było w nadmiarze to ryby by padły, zresztą nie ma on wpływu na kwitnięcie roślin i z zasady w wodzie go brak bo się ulatnia lub przechodzi w inne formy azotu: azotany, azotyny.
testy do badania pH stosowane do badania wody w akwarystyce i oczkach wodnych nie są w formie pasków a formie płynu który się zakrapla do wody

co do tego stworzonka które opisujesz to podejrzewam ze to ośliczka- robaczki poczciwe i pożyteczne i trudno nazwać je wredotami
zobacz czy to to http://oczkowodne.net/strony/skorupiaki.php
zdjęcia jaj ślimaków masz tu http://oczkowodne.net/strony/mollusca.php
Czy lepiej nie wymieniać wody wiosną?
zdecydowanie najlepiej wody wcale nie wymieniać
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witam!
Dziękuję Pawle!
Zwracam honor ośliczkom :oops: To one.Błotniarki również zostawię w spokoju skoro są pożyteczne :wink:
Co do testów w sklepie-był w opakowaniu komplet 300 pasków-o żadnych kropelkach nie słyszałam.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Baaardzo Cię przepraszam ARKU za pomyłkę z imieniem-nie wiem skąd mi to przyszło... :oops: :oops: :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”