Cebulki wysadzane jesienią

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
teresa660
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2008, o 14:05

Cebulki wysadzane jesienią

Post »

witam :-)

kiedy można kupować cebulki kwiatków, które można posadzić na jesień?

nie chciałabym przegapić tego momentu a dopiero zaczynam przygode z roślinkami i nie orjentuje sie w ogóle w tym temacie :-)

pozdrawiam

Tereso, czy możesz pisać uważniej, bez błędów i używając polskich znaków? Proszę!!! Dziękuję. Nalewka
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Juz powinny być, pewnie aż do października będą sprzedawane.
DUSZEK
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2008, o 09:48

Cebulki

Post »

Już powinny być kupione czy posadzone ?
bo nie ukrywam że mam zamiar też zakupić kilka cebulek i posadzić na jesień
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Własnie... Kupujecie już cebulki na jesień?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Duszku, w sklepach jeszcze nie ma, pojawią się zapewne w sierpniu. Sadzenie rozpoczynamy pod koniec sierpnia ( od piwoni ), potem we wrześniu, październiku ( cebule i cebulki)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Kupiłem przy okazji innych zakupów wysyłkowych cebulki krokusów i szachownic. I mam teraz problem, co z nimi zrobić :cry: Cebulki przyszły w doniczkach z ziemią, krokusy wykopałem, ale czytałem, że szachownice powinno się sadzić zaraz po wykopaniu. I tak czekają (chyba) w tych doniczkach, a ja jedynie mam nadzieję, że szlag ich nie trafi. Nie wiem nawet, czy podlewać, czy może też wykopać?
Doradzicie coś, Drodzy Forumowicze?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szachownice należy posadzić jak najszybciej po wykopaniu, bo wskutek braku łusek okrywających sa narażone na wysychanie.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cebulki u mnie już się pojawiły ... można kupić tulipany , krokusy , przebiśniegi .... sama parę zakupiłam , teraz czekają w pudełeczkach do września .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

zelwi pisze:Szachownice należy posadzić jak najszybciej po wykopaniu, bo wskutek braku łusek okrywających sa narażone na wysychanie.
W ubiegłym roku kupiłam szachownice w sklepie, podsuszone cebulki i doskonale wiosną zakwitły.
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Post »

Cześć :)

Ja wczoraj w ogordniczym zobaczyłam mnóstwo cebulek, szczególnie tulipanków oraz przebisniegi i w zwiazku z tym mam pytanie: nie mam na razie pomysłu gdzie wsadzic cebulki tulipanów na działce, a jak wiadomo pospiech nie jest dobrym doradcą. Poza tym beda tam jeszcze wykonywane rózne prace, które mogłyby zniweczyc moja pracę. dlatego wymysliłam, ze chciałabym tulipanki i pierwsze zwiastuny wiosny w doniczce, która potem mozna wystawic na zewnatrz. Czy moge wsadzić cebulki tulipanów i przebisniegów do donic, tylko jak potem je przechowywać aby cieszyły oko na wiosnę. czy musze je schowac do jakiegoś chłodnego pomieszczenia ? bo na dworze to chyba nie bardzo aby były w donicach ? Doradźcie proszę
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Też zakupiłam cebulki: krokusy, rannik zimowy, śnieżnik, cebulicę syberyjską (łącznie jakieś 80 cebulek)
i... już posadziłam w trawniku. :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
silver
50p
50p
Od: 1 maja 2008, o 07:24

Post »

Ja już posadziłam cebulki krokusów jesiennych i wiosennych, ale to pierwszy raz więc nie wiem jaki bedzie efekt. Są w doniczkach na balkonie.
magdas
50p
50p
Od: 25 maja 2008, o 06:53

Post »

Jaka może być najpłytsza doniczka dla jakichkolwiek kwiatów cebulkowych? Czy może być 15cm? Jakie kwiatki? Nie mogę wsadzić nic do ziemi, bo mi nornice zjedzą.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeśli wytniesz dno w doniczce, to głębokość jest nieważna, może być i 15 cm. :D

Tak naprawdę to zależy od wielkości cebuli i od wielkości dziur wydzierganych na dnie donicy. Bardzie istotna jest średnica, doniczka musi być tak duża, żeby cebula mogła swobodnie przyrastać (nabierać ciała :)) w ciągu sezonu.

Małe cebulki (szafirki, cebulice itp.) mogą być w mniejszych doniczkach, albo po kilka w jednej, większe cebulki (tulipany itp.) lepiej czują się w przewiewnych koszyczkach, choć w donicach też mogą być, tyle że większych.

Ważne! Doniczki muszą być tak podziurawione, żeby woda bez problemu spływała w głąb ziemi, jeśli woda stoi w donicy, cebule gniją.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”