Kaktusy na balkonie

ODPOWIEDZ
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Kaktusy na balkonie

Post »

Czy ktoś mieszka w "pasie nadmorskim" i trzyma przez całe lato kaktusy na balkonie?
Postawiłam na balkonie echinopsisy, ale czasami w nocy temperatura spada do 11-12 stopni i mam wątpliwości, czy to im nie zaszkodzi. Może już ktoś na nich taką temperaturę latem przetestował.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Echinopsy wytrzymają bezpiecznie temperaturę ok. 0*C
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ryszka
200p
200p

Post »

Ale zimą, w okresie spoczynku. Czy temperatura latem w nocy ok. 10 stopni nie wpływa np. negatywnie na tworzenie się pąków kwiatowych?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Niska temperatura zimą wpływa wyłącznie pozytywnie na zawiązywanie pąków. Większość kaktusów wymaga temperatury rzędu 5-12*C zimą, by zakwitnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ryszka
200p
200p

Post »

Wyszło małe nieporozumienie. :)
Moje pytanie dotyczy temperatury latem, np. w lipcu, gdy kaktusy rosną i kwitną. Czy w tym czasie spadek temperatury do 10 stopni w nocy może źle wpłynąć na kwitnienie, bo np. pąki kwiatowe odpadną?
Kupiłam 2 tygodnie temu 3 małe echinopsisy i trzymam je na południowo-zachodnim balkonie (logga) i nie mam czasu żeby je codziennie wnosić na noc do domu i potem rano wynosić na balkon. A temperatura w nocy ostatnio spadała do 10 stopni.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zarówno latem jak i zimą większość kaktusów dobrze znosi temperatury do ok. 5*C. Pustynne klimaty mają to do siebie, że występują tam duże różnice temperatur między dniem i nocą. Zatem taka sytuacja tylko pobudza kaktusy do wzrostu i kwitnienia. Wyjątek stanowią rośliny z terenów lasów deszczowych, ale one bardzo rzadko występują w kolekcjach (np. rodzaje Melocactus, Discocactus, Uebelmania).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Ryszka
200p
200p

Post »

Dzięki za informacje! :D
Tak przypuszczałam, że im będzie lepiej na balkonie niż w za szybą w pokoju.
Awatar użytkownika
Helia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od kilku lat trzymam kaktusy na balkonie przez całe lato - różnica w ich wyglądzie jest niesamowita! Są dużo silniejsze, mają ładniejsze kolce i znacznie szybciej rosną. Nie są też narażone na oparzenia, co przedtem ( na parapecie ) zdarzało się dość często :(
Ryszka
200p
200p

Post »

W książkach zalecają trzymanie kaktusów na słoneczku (oczywiście poza tymi cieniolubnymi), ale ciekawe, że kaktusy w kolekcjach są trzymane albo pod folią (np. u blabla) albo w szklarnii, która ma pobielone szyby (np. u p. Hinzów) i bardzo ładnie rosną. :o
Więc czy to bezpośrednie słońce jest takie ważne?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kaktusy uwielbiają bezpośrednie słońce. Ale trzeba je chronić przed opadami. Dlatego stosuje się folie lub szkło. Oczywiście im mniej tracimy światła tym lepiej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

pobielone szyby mają za zadanie cieniować rośliny wczesną wiosną kiedy są narażone na poparzenia słoneczne ,szczególnie wtedy gdy zimowanie odbywa się w ciemnym pomieszczeniu
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Basia k pisze:....... cieniować rośliny wczesną wiosną kiedy są narażone na poparzenia słoneczne .......
No właśnie. Moje kaktusy po zeszłoroczym wystawieniu na zaokienne parapety oszalały ze szczęścia i zaczęły bujnie rosnąć. Więc gdy wiosną zrobiło się ciepło to wystawiłam je tam. I byłam w szoku, gdy zobaczyłam, że kaktus, który zeszłe lato przetrzymał największe upały i nasłonecznienia bez uszczerbku dla jego zdrowia i urody, w ciągu dwóch dni sczerniał od nasłonecznionej strony. Teraz ma tę stronę zbielałą, ale stoi w te upały i dalsze nasłonecznienie mu nie przeszkadza.
Czy to był szok termiczny?
Jak je hartować?

Chciałabym je latem trzymać za oknem (tylko w ulewy zabieram do wewnątrz), bo świetnie rosną, a nigdy do tej pory nie kwitły. Teraz obsypują się kwiatami.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Wiosną gdy wystawiasz rośliny na ostre słońce trzeba je cieniować tzn. przyzwyczajać do słonka może być stara firanka ,po jakimś czasie gdy już przyzwyczają się do promieni słonecznych mogą stać odkryte ,
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”