Co posadzić wzdłuż ogrodzenia ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Tęcza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2006, o 23:19

Co posadzić wzdłuż ogrodzenia ?

Post »

Proszę o radę! Dzisiaj rano zauważyłam w moim ogrodzie brak tui, ktoś ukradł moje ukochane 60 cm krzaczki, które tak pieczołowicie pielęgnowałam- całe 25 sztuk. Jestem zła i smutna zarazem. Wiem, że już w tym miejscu nie mogę posadzić podobnych dzrzewek ponieważ sytuacja powtórzy się, a moja rozpacz pogłebi się. Dlatego chciałabym zasięgnąć waszych wspaniałych podpowiedzi czym w takiej sytuacji zapełnić pustkę po iglakach? Czy znacie jakieś rośliny lub dzrzewka w miarę szybko rosnące, by stworzyły zieloną ścianę i nie kusiły złodziei. Bardzo proszę, poradźcie ;:110
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytaj m.in.: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=333&start=0 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=957&start=0 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Fywop%B3ot http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Fywop%B3ot
A może żywopłot z tarniny, ciernistych głogów, kolczastych dzikich róż, odmiany berberysów, rokitnika, oliwnika... Taki żywopłot nie będzie atrakcyjny dla złodzieja i będzie trudny do pokonania.
A tu temat: "Czy ktoś ma pomysł na zabezpieczenie roślin przed kradzieżą?" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=138
Pozdrawiam Andrzej.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zobacz mój temat - kradzieże iglaków - spawanie. Możesz posadzić tamaryszki cudo
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

W jakich odstępach sadziłeś swoje tamaryszki Grigori ? :D
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Co metr możesz gęściej . Zobacz . Zobacz to .PĘCHERZNICA CZERWONOLISTNA DIABOLO Physocarpus purpurea Diabolo www.pinus.net.pl/opis.php?id=120

Obrazek
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

To ja podpowiem jeszcze jałowiec... :P
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

A może coś z klonów np.: klon francuski, polny lub Grossera - ten osttani w formie formowanego sznura, ma duże, czereśniowe liście i dośc szyvko rośnie :wink: pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

witaj. ja poradzę Ci tarninę( na pewno złodzieja zniechęci lecz nie jest to krzak zbyt atrakcyjny) lub dziką różę, która również ma bardzo nieprzyjemne kolce a dodatkowo ślicznie wygląda cały rok z wyjątkiem zimy. Ja natomiast, bynajmniej nie z obawy przed złodziejami, zamarzyłem sobie mieć przy odrodzeniu alejkę lipową. Lipy chciałbym w przyszłości formować. na razie są jeszcze młode. Pozdrawiam.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Tarninę można uatrakcyjnić podsadzając żywopłot powojnikami.Można też wmieszać różne odmiany Ognika,korzyść dodatkowa to ptaki, które przylecą do stołówki.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

My mamy " ścianę krzewów" od strony ulicy, odgrodzonej od chodnika sztachetami.
Przechodnie nagminnie łamią pnące róże, lilaki, tawuły, nawet kwitnący rdest Augberta. :shock:
Wreszcie trafiliśmy na roslinę, której NIKT nie dotknie.
I to polecam Ci jako wstawkę w miejscu ukrazdzionych thui - Juniperus communis Suecica Aurea - kolumnowa forma, znosi strzyżenie, w złotym odcieniu igieł, kolczaste, że ażżżżżżżżż , rośnie średnio szybko , a i wymagania ma minimalne. I cały rok jest atrakcyjna - złota, zielono żółta, jaskrawo zielona:D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ja proponuję winnobluszcz piecioliskowy..bardzo szybko rośnie..ślicznie się przebarwia jesienią..tylko potem troszkę sprzątania opadniętych liści...ale mimo wszystko warto :P
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja posadziłam ogniki. Zimą nie tracą liści, zdobią kolorowymi owocami a dodatkowo mają kolce co chroni jakby kotś chciał przejść przez płot :) trochę trzba jednak poczekać żeby miały pokaźnie rozmiary. :)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”