Witam , chciałabym spytać jak zapatrujecie się na wytrzymałość tej roślinki , na złych suchych glebach - w tym roku chcę j posadzić na skarpie jest tam niezbyt dobra ziemia . Może ktoś zna inne odmiany nachyłka mi udało się zdobyć nasiona :
"Sterntaler" i
"Mayfield Giant "
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
U mnie przeżywa upalne lato (bardzo sucha gleba) ale kwiaty zasychają, ponownie zaczyna kwitnąć w zależności od opadów pod jesień i chyba większość zlikwiduję
ciotka pisze:Na mojej ciężkiej, kwaśnej, zimnej ziemi nie chcą rosnąć, mimo,że posadziłam w pełnym słońcu. Czy próbować jeszcze raz, czy sobie odpuścić ?
Mam na parapecie rozsadę nachyłka.Są już dosyć spore i zdrowe...Ale pogoda nie pozwala ich wsadzić do gruntu.
Czy ktoś z was może wstawić zdjęcia jak wygląda nachyłek kiedy kwitnie?
Najchętniej całej roślinki...Podobno ma tworzyć nie wysokie poduchy jestem ciekawa jak to się ma do rzeczywistości.Bo zdjęcia na opakowaniu nasion nie zawsze pokazują prawdę.A real foto pomoże mi w komponowaniu rabatki z jednorocznych...
Z góry dzięki.
Podłączę się tutaj.
W ubiegłym roku posadziłam sadzonkę nachyłka Snowberry (szkoda, że była jedna, ostatnia). O ile nie przemarzł, to kiedy można się spodziewać nowych pędów? Na razie nic tam się nie dzieje, a zastanawiam się czy wyrośnie, bo bardzo je lubię .
Ja też kupiłam we wrześniu nachyłka pełnego.
Całą zimę był zielony
a teraz już ładnie ruszył z wegetacją.
Kwitnie w czerwcu najczęściej
i później powtarza kwitnienie w sierpniu.
U mnie jeszcze nie kwitną. Strasznie dużo mi się wysiało w pobliżu i właśnie się zastanawiam, czy je gdzieś przesadzić, bo między tymi siewkami wysiała się też ruta i będą się zagłuszać.