Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Witam! Sądząc po zdjęciach, to roślina jest zaatakowana przez jakiegoś pasożyta lub też cierpi z powodu braku składników pokarmowych. Jeżeli Twoja roślina jest cała w takim podłożu jak widzę na zdjęciu to ją czym prędzej przesadź do nowego podłoża. Polecam takie: chipsy kokosowe wymieszane z torfem i piaskiem płukanym w stosunku 2:1:0,5; na dnie drenaż 1-2 cm ze żwirku. Co do ratowania rośliny to będziesz musiał pozbyć się WSZYSTKICH chorych liści, bo i tak opadną prędzej czy później. Są na to dwa sposoby: 1 - usuwasz same liście; 2 - przycinasz roślinę tak jak widać na zdjęciu. Polecam sposób 2, bo roślina się rozkrzewi. Nie przejmuj się jak zostawisz goły kaudex bez liści - roślina przeżyje. Uważaj na soki bo są trujące. Jak przesadzisz roślinę to odsłoń kaudex bo widzę, że jest już bardzo duży i szkoda go tak ukrywać w ziemi. Podlewaj raz w tygodniu odstaną wodą. Polecam również nawożenie w okresie wegetacji, co 2 tygodnie dobrym nawozem do kaktusów i sukulentów. Pozdrawiam i powodzenia! :) Obrazek
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Clawin. Ja uważam, że przyczyną takiego stanu liści jest zwykłe przelanie rośliny ("mokre nogi", roślina siedzi w zbyt mokrym podłożu) w dodatku w zbyt niskiej temperaturze. U mnie też tak od czasu do czasu liście marnieją - szczególnie przy niskich temperaturach na dworze.
Inną przyczyną może być oparzenie słoneczne mokrych liści - ale raczej to wyżej.
Chore liście - tak jak radzi kiszi - trzeba usunąć. I także jestem za tym - by tego ładnego kaudeksu - nie ukrywać w ziemi.
Także radziłbym przesadzić do nowej ziemi. Skład mieszanki może być taki jak opisuje kiszi. Nieodzowny jest przynajmniej piasek (w przypadku braku wiórków kokosowych, też ich nie mam).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

...a może i przelanie :) Tylko, że u mnie jak przelałem to liście tylko żółkły i opadały i nie miały takich brzydkich plam, ale kto wie. Zasugerowałem się tym oszczędnym podlewaniem raz w tygodniu i wyeliminowałem możliwość przelania :) Co do oparzenia to się nie wypowiem, bo ja swoich adeniów nie pryskam po liściach i kaudexsie. Czasem tylko wilgotną ściereczką ścieram kurz. Wracając do podłoża to naprawdę polecam chipsy kokosowe, gdyż rozluźniają strukturę podłoża i pozwalają dotrzeć powietrzu do korzeni, co zapobiega ich gniciu w przypadku przelania. Ponadto chipsy kokosowe dają roślinie możliwość "rozpychania się" w doniczce i powiększania kaudexu poprzez to, że w takim podłożu woda trudniej się magazynuje i roślina "chciwie" gromadzi ją w kaudexie i nie rośnie cały czas tylko w górę (wyczytałem to na jakimś innym forum). Na moich zdjęciach jeszcze nie widać efektów, bo przesadziłem je 2 tygodnie temu. Spójrzcie sobie również tutaj http://siamadenium.com/ - dla mnie stronka ekstra :)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Forumowicze, wrzucajcie zdjęcia waszych roślin :)
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2010, o 09:01

Post »

Moje roślinki mają dziś 2 tygodnie :) Jak wróce to popołudniu wrzuce zdjęcia :)
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moja róża pustyni wykiełkowała chyba w marcu. Strasznie się zafascynowałem tą rośliną pod koniec tamtego roku ale poczekałem z jej wysianiem aż dzień zacznie się wydłużać żeby nie wyciągnęła się za bardzo. Rośnie dość powoli ale wygląda uroczo;)

Obrazek
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Bardzo ładna roślina, ale na Twoim miejscu przesadziłbym ją do bardziej przepuszczalnego podłoża :)
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A to moje 2 tygodniore różyczki :)

http://img41.imageshack.us/i/dsc00237yv.jpg/

PS. czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób można dodać zdjęcie aby było widoczne tak jak te powyżej
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robaczku
to Twoje widoczne zdjęcie

Obrazek

Przed linkiem swojego zdjęcia musisz wstawić (img) tylko w nawiasie kwadratowym a za linkiem (/img) też tylko w nawiasie kwadratowym i będzie wyglądało tak jak wyżej .
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
roobaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dziękuje bardzo za informację i pomoc :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

sauromatum pisze:moja róża pustyni wykiełkowała chyba w marcu. Strasznie się zafascynowałem tą rośliną pod koniec tamtego roku ale poczekałem z jej wysianiem aż dzień zacznie się wydłużać żeby nie wyciągnęła się za bardzo. Rośnie dość powoli ale wygląda uroczo;)

Obrazek
Powoli :roll: to chyba nie jest najlepsze określenie ;:108 wygląda na dużo starszą, nie dwumiesięczną roślinkę ;:224
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Pochwalę się jednym ze swoich grubasków :wink:

Obrazek
clawin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2008, o 10:38

Post »

Kiszi. Piszesz ,że polecasz takie podłoże: chipsy kokosowe wymieszane z torfem i piaskiem płukanym w stosunku 2:1:0,5; na dnie drenaż 1-2 cm ze żwirku.
Jaki to ma być torf (o jakim pH). Czy zamiast torfu można użyć ziemię do kaktusów wymieszaną z chipsami kokosowymi i piaskiem (żwirkiem) w takich samych proporcjach jak podajesz.
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Kilka dni temu zauważyłem, że jeden z moich "roczniaków" zawiązał pączki kwiatowe. ;:138 Jak zakwitnie zrobię fotkę. ;:138
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Bardzo mnie to ciekawi. Mam 4 "roczniaki" i jak na razie ani myślą kwitnąć. Koniecznie wstaw zdjęcia i coś więcej o tym "rodzynku" napisz.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”