Zauważyłaś jaką dziwnie niestosowną nazwę ma groszek po czesku?
Chałaputkowo
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chałaputkowo
Monia, zaczęło się u Ciebie....teraz już lawinowo, jak to w każdym uzależnieniu.
Ja na razie mam kiełkującą kobeę, inne grzecznie czekają. Jako doświadczony siewca parapetowy uprzejmie donoszę, że luty jest lepszym terminem do siania niektórych nasion. Mają wtedy więcej światła. Ale tunbergię już bym siała.
Bulwy begonii w marcu.
Lubię groszek pachnący. Arbuza też kupiłam, w zeszłym roku się nie udał. Może tym razem. 
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Monia, widzę że sezon otwarty. Teraz to się będzie działo.
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Moni nieźle rozpoczęłaś
Parapety pełne doniczek
i do tego dobrze oznaczonych.
Tunbergię kiedyś kupiłam,ale sadzonkę,pięknie kwitła oplatając się wkoło rury.
No zobacz Ty doczekałaś się fioletowej kobei,a moja tylko w liście poszła
Podoba mi się szczypiorek w donicy garden,smaczna ozdoba
Miłego dzionka
Tunbergię kiedyś kupiłam,ale sadzonkę,pięknie kwitła oplatając się wkoło rury.
No zobacz Ty doczekałaś się fioletowej kobei,a moja tylko w liście poszła
Podoba mi się szczypiorek w donicy garden,smaczna ozdoba
Miłego dzionka
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
O rany, ale doniczek
. Toż u Ciebie już do wiosny bliziutko
. Podziwiam, podziwiam, ale odgapiać nie będę
. Czekam, może się od kogoś na 'gotowce' jakieś załapię. Powiedzmy jednak, że wysieję cynie, bo mnie PEPSI zaraziła, ale więcej nie ma mowy
. Jak to mówią: 'nie te lata, nie te oczy'. Życzę udanej rozsady
.

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Moniko nie ukrywam ale jestem zachwycona Twoim ogrodem - czy jednoroczne wysiewasz np.astry i pikujesz? Uzyskanie takiego efektu w tym roku mam zamiar sobie zafundować ale pikowanie nieco studzi moje zapędy.
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
No więc tak ;
primo założyłam nowy wątek , skrót w stopce - zapraszam
secundo ;
Beaby - kochana wiem
Pauli - jesteś kochana
, dziękuję , jakoś Ci ę w Twoim wątku znaleźć nie można , a my tęsknimy
Kina - witaj , zapraszam
Aniu - ja się już wiosny na kolanach proszę , energia mnie rozsadza , wracam po pracy do domu i nie wiem co ze sobą począć tak mnie do ogrodu ciągnie
Aneczko z mojego doświadczenia , może z panującej pogody , a może z regionu wynika , że jak wysieję kobeę później , nie zdąży zakwitnąć , a ta siana w styczniu zeszłego roku , kwitła już w lipcu
Małgoś - o sadzeniu bulw begonii w styczniu dowiedziałam się od Mai bo ja kompletnie nie mam doświadczenia w tym względzie , inne różne poczekają , wiem doświadczenia że dla astrów czy cynii za wczesny wysiew też nie dobry . Tunbergia trafi do ziemi jutro , dziś namoczę
Danusiu - no pomalutku , otwieram sezon bo mnie już łapki świerzbią
Aniu - uwielbiam szczypiorek do jajeczka na miękko , taką doniczkę tylko okrągłą mam też z rozmarynem , fajne są
Aniu - Pepsi - Gosia też mnie cyniani zaraziła , stąd te cyniowe zakupy
Aniu - tak wysiewam , potem pikuję , dzięki temu , mam astry tam gdzie ja chcę i nie wydziabię haczką
primo założyłam nowy wątek , skrót w stopce - zapraszam
secundo ;
Beaby - kochana wiem
Pauli - jesteś kochana
Kina - witaj , zapraszam
Aniu - ja się już wiosny na kolanach proszę , energia mnie rozsadza , wracam po pracy do domu i nie wiem co ze sobą począć tak mnie do ogrodu ciągnie
Aneczko z mojego doświadczenia , może z panującej pogody , a może z regionu wynika , że jak wysieję kobeę później , nie zdąży zakwitnąć , a ta siana w styczniu zeszłego roku , kwitła już w lipcu
Małgoś - o sadzeniu bulw begonii w styczniu dowiedziałam się od Mai bo ja kompletnie nie mam doświadczenia w tym względzie , inne różne poczekają , wiem doświadczenia że dla astrów czy cynii za wczesny wysiew też nie dobry . Tunbergia trafi do ziemi jutro , dziś namoczę
Danusiu - no pomalutku , otwieram sezon bo mnie już łapki świerzbią
Aniu - uwielbiam szczypiorek do jajeczka na miękko , taką doniczkę tylko okrągłą mam też z rozmarynem , fajne są
Aniu - Pepsi - Gosia też mnie cyniani zaraziła , stąd te cyniowe zakupy
Aniu - tak wysiewam , potem pikuję , dzięki temu , mam astry tam gdzie ja chcę i nie wydziabię haczką
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
ten nowy wątek, jak się kliknie, to pokazuję stronkę do pisania tekstu. Nic więcej nie widzę
.
-- 28 sty 2015, o 19:35 --
Już znalazłam, można to jakoś wykasować? Przepraszam, ale weszło dopiero teraz tak jak trzeba.
-- 28 sty 2015, o 19:35 --
Już znalazłam, można to jakoś wykasować? Przepraszam, ale weszło dopiero teraz tak jak trzeba.
Pozdrawiam Ania
- chalaputkowo
- 1000p

Aniu - sorki już działa , dziecko najpierw sknociło , potem pomogło
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Moniś piękna ta dalia
Pewnie, że reflektuję na kawałek bulwy 
U Ciebie na parapetach już tłoczno, ja jeszcze czekam i myślę, gdzie to wszystko, co wysieję, posadzę potem w ogrodzie
U Ciebie na parapetach już tłoczno, ja jeszcze czekam i myślę, gdzie to wszystko, co wysieję, posadzę potem w ogrodzie
- chalaputkowo
- 1000p

I znów o jeden dzionek bliżej do wiosenki , a ja dzisiaj wiosnę poczułam niesłychanie mocno
Nie dość że znów się wybrałam po nasionka , oto efekt polowania ;

Potem wzbogaciłam swoje parapety o doniczki z wysianą białą kobeą - Aniu
jeszcze raz dziękuję
, pasiflorę , powojnika mandżurskiego , tunbergię pnącą i rozmaryn , to jeszcze w skrzynce na listy znalazłam awizo z poczty
. Dziwne , bo niczego się nie spodziewałam , pojechałam odebrać , duża biała koperta ........ a w kopercie list , śliczne drewniane serduszko i nasionka

A te nasionka to
kosmos siarkowy pomarańczowy
kosmos zwykły
malwa różowa
rącznik
łubin kolorowy
nagietek pomarańczowy ( ładny ) tak stoi na torebce
nagietek żółty
groszek pachnący różowy
ostróżka niebiesko-fioletowa
No i teraz mam kłopot , kiedy to wysiać , czy od razu do ogrodu , czy lepiej najpierw do doniczek a potem wypikować , czy to wszystko jest jednoroczne ? Więc mam wielką prośbę do ofiarodawcy ; teraz Pepsi musisz odpowiedzieć na wszystkie moje pytania
och mam ochotę Cię mocno wyściskać Gosiu , ale niespodziankę mi zrobiłaś 
Nie dość że znów się wybrałam po nasionka , oto efekt polowania ;

Potem wzbogaciłam swoje parapety o doniczki z wysianą białą kobeą - Aniu

A te nasionka to
kosmos siarkowy pomarańczowy
kosmos zwykły
malwa różowa
rącznik
łubin kolorowy
nagietek pomarańczowy ( ładny ) tak stoi na torebce
nagietek żółty
groszek pachnący różowy
ostróżka niebiesko-fioletowa
No i teraz mam kłopot , kiedy to wysiać , czy od razu do ogrodu , czy lepiej najpierw do doniczek a potem wypikować , czy to wszystko jest jednoroczne ? Więc mam wielką prośbę do ofiarodawcy ; teraz Pepsi musisz odpowiedzieć na wszystkie moje pytania
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Czuję się wyściskana
Kosmosy sieję od razu na miejsce stałe w maju, szybko rosną, więc nie wydziabiesz. Rozsiewają się same. Jak je zaprosisz do ogrodu, zostaną na zawsze, ale ja zbieram nasionka bo różnie bywa.
Malwę wysiej w czerwcu/maju i w sierpniu/wrześniu popikuj na miejsce stałe. Zakwitnie na drugi rok. Kwiaty pełne, mocno różowe.
Rącznik posadź do doniczek w kwietniu, wsadź do gruntu w maju, po Zosi. To spore rośnie.
Łubin potraktuj jak malwę.
Nagietek pomarańczowy jest śliczny, bo pełny. Siew w kwietniu/ maju do gruntu.
Groszek w marcu/kwietniu do gruntu.
Ostróżka jest wieloletnia...i siew w maj/czerwiec, pikowanie jesienią i sadzenie rozsad i podziwianie na drugi rok ślicznych wieżowców.

Kosmosy sieję od razu na miejsce stałe w maju, szybko rosną, więc nie wydziabiesz. Rozsiewają się same. Jak je zaprosisz do ogrodu, zostaną na zawsze, ale ja zbieram nasionka bo różnie bywa.
Malwę wysiej w czerwcu/maju i w sierpniu/wrześniu popikuj na miejsce stałe. Zakwitnie na drugi rok. Kwiaty pełne, mocno różowe.
Rącznik posadź do doniczek w kwietniu, wsadź do gruntu w maju, po Zosi. To spore rośnie.
Łubin potraktuj jak malwę.
Nagietek pomarańczowy jest śliczny, bo pełny. Siew w kwietniu/ maju do gruntu.
Groszek w marcu/kwietniu do gruntu.
Ostróżka jest wieloletnia...i siew w maj/czerwiec, pikowanie jesienią i sadzenie rozsad i podziwianie na drugi rok ślicznych wieżowców.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Moniko widzę że znowu piękne zakupy
ale będzie się działo wiosną
Już nie długo , jeszcze troszkę i będziemy działać na całego
Już nie długo , jeszcze troszkę i będziemy działać na całego
- Paulii

- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rewelacyjne zakupy
Przepiękna niespodziankę Ci Gosia zrobiła piękne nasionka Ci przysłała z przepięknym drewnianym serduszkiem
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- mmudant

- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Piekne zakupy nasionkowe 
Tak patrzę na tego floksa co kupiłaś. Rok temu też siałam niby tą odmianę, ale innej firmy były nasionka, i wyrosły mi takie wysokie na prawie 50 cm, i wcale nie były gwiaździste.... takie habaziowate były. Może tej firmy się sprawdą
Pokaż potem kwiatki koniecznie 
Tak patrzę na tego floksa co kupiłaś. Rok temu też siałam niby tą odmianę, ale innej firmy były nasionka, i wyrosły mi takie wysokie na prawie 50 cm, i wcale nie były gwiaździste.... takie habaziowate były. Może tej firmy się sprawdą