Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Post »

Majka, ta różyca z patyczka to normalnie szał :shock:
Muszę kiedyś spróbować tak ukorzenić patyczek w donczce...ale teraz chyba za poźno na próbę?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja miałam spróbować ukorzenić swoją różową nn, ale zapomniałam w końcu.
Może w przyszłym roku?
Maju, czy jestes zadowolona ze wszystkich swoich Souvenirów? Czy masz wśród nich faworytki?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam niedzielnie. :wit
Spokój i cisza w domu że aż w uszach dzwoni, jak ja kocham taką ciszę. ;:167 Siedzę i odpoczywam po wczorajszym pracowitym dniu. ;:333

Jadziu chyba masz rację że w donicy idzie lepiej ukorzenianie choć dużo zależy od róży i patyczków. Mam jeszcze jedną Thereskę ale siedzi w gruncie koło matki i jest dużo mniejsza. Ukorzeniłam jeszcze kilka róż:
Bonica od Ciebie
Obrazek

Mme Isaac Pereire która poszła do córki i
różową podejrzaną o bycie Eiffle Tower - ta kwitła mi cały sezon
Obrazek

Jula też tak myślę, Gosia-Deirde zawsze pisze że słabe sadzonki lepiej przetrzymać sezon w donicy bo lepiej idzie im ukorzenianie, może coś w tym jest ale jak ma paść to i w donicy padnie tak jak kilka sadzonek tej wiosny. ;:173

Agnes do posadzenia mam coś ponad 70 róż a ile ich będzie to czas pokaże. ;:173
Kasiek musisz spróbować bo to nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczy doniczka z ziemią i odpowiedni patyczek, stawiasz w zacienionym miejscu i pilnujesz tylko żeby nie wyschły. Reszta to siła życia danej róży. Wiosną możesz spróbować bo teraz to niby za późno ale niektórzy i teraz próbują. ;:108

Gosia spróbuj w przyszłym roku, na pewno się powiedzie. :uszy
Na podsumowania jeszcze czas, właściwie to nie mam czasu zastanawiać się która była najlepsza, jak posadzę wszystko to wtedy będę snuła wspomnienia. ;:173
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj porobiłam patyczki Oczątek właśnie do doniczki i zadołowałam ją i nakryłam .Nie były to grubaśne patyczki ,ale wszystko sie okaże wiosną co z nich będzie .Bonica fajnie sie trzyma u mnie tez ma sie dobrze .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Majeczko, piękne te różyczki :) Bonica na pewno szybko ci się rozrośnie. To piękna róża i jest na prawdę niezastąpiona, jeśli chodzi o kwitnienie :D Jak tak czytam o tym ukorzenianiu, to i mnie ochota przyszła :wink: Strasznie chętnie rozmnożyłabym sobie swoją 'MF', uwielbiam jej fioletowy kolor i obłędny zapach ;:138 A jak przeczytałam, że masz do posadzenia jeszcze około 70 róz, to.... ;:oj ;:oj ;:oj Majeczko...Ty je jeszcze liczysz...? Ile masz już wszystkich razem? ;:173
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja lubię taką ciszę. Jakoś kiedyś udawało mi się wysłać syna do przedszkola, albo szkoły, m. najczęściej nie ma, i posiedziec w spokoju w domku. Teraz to nie do pomyslenia. Za mało urlopu. Czasu za mało na wszystko. Jak biorę urlop w tygodniu to nadrabiam zaległości albo domowe, albo ogrodowe. Kiedy człowiek zwolni?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam poniedziałkowo i deszczowo :wit
Dzisiaj odebrałam wiadomość od Gosi że moje pierwsze róże już są w kraju, są to róże ze szkółki RosenStange http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen/index.html

1-Alba Maxima
2-Barbara Austin
3-Dainty Bess
4-Leopold Ritter
5-Mercedes
6-Sweet Pretty
7-Trigintipetala-Kazanlik

Podobno ładne sadzonki, wiosną też były ładne i ładnie rosną. ;:138

Jadziu ja mam teraz zrobione sadzonki z Souvenir de William Wood w doniczce ale doniczkę wyniosłam do piwnicy przed tym śniegiem. Nie mam czym ją przykryć bo taka szeroka że żaden pet nie pasuje. A w gruncie koło matek też mam kilka wsadzone, ciekawe czy się uda coś z tego. ;:173
Gosiu-Nutko jeszcze nie liczę bo z tych co już rosły coś wykopałam a te nowe jeszcze nie wiem ile przyjdzie. W zimie je wszystkie policzę. Spróbuj w przyszłym roku po pierwszym kwitnieniu, wtedy najłatwiej się ukorzeniają, albo wiosną jak będziesz przycinać niezmarznięte pędy. ;:173
Gosiu-Margo zbyt długo tej ciszy nie było a dzisiaj już od samego rana płacz i wrzaski dziecięce, ciężko się skupić w takim hałasie. :cry:
Powiedziałabym Ci że na emeryturze ale ja jakoś nie umiem zwolnić, ciągle coś wymyślam albo mi wymyślają. :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymam kciuki za rozmnożenie Souvenir de William Wood i znowu Majutku nie-dziękuję Ci stokrotnie, że mam tę cudowną różę u siebie. Mam poczucie posiadania czegoś luksusowego i wyjątkowego. Przy okazji, czy wiesz kim był William Wood?

Spokój i cisza w domu... ech, jak ja kocham te chwile samotności... ogólnie jestem zwierzęciem stadnym, ale przynajmniej raz w tygodniu chciałabym mieć dzień dla siebie, li tylko. Bardzo rzadko się to zdarza, ale chłonę te chwile ile się da.

Pozdrawiam Majutku, w centrum dowodzenia, i cieszę się, że różyce już w kraju :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś dlatego mam centrum dowodzenia za zamkniętymi drzwiami. Choć z daleka dochodzą mnie wrzaski i krzyki udaję że nic nie słyszę. ;:224
Niby też bez ludzi nie umiem żyć ale jak tak powoli opuszczają gniazdo rodzinne to człek się przyzwyczaja do zaistniałej sytuacji i dobrze mu. Z rozrzewnieniem wspominam jak wszyscy chodzili do szkoły a ja zostawałam sama w cichutkim domu, to były bardzo miłe chwile i bardzo życzyłabym sobie jak najwięcej takich chwil. :wink:

Co do Williama Wood'a to niestety całkowity brak jakichkolwiek informacji co on był za jeden, nawet nie wiadomo jakiego pochodzenia jest ta róża, najważniejsze że jest piękna. ;:167
A Ty mi tak nie dziękuj bo czuję się głupio. ;:131
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

No nie jaka ta Terenia donicowa bycza rózyca ;:oj
Majka pogode masz swietna na sadzenie, ja mam nadzieje ,ze i moje lada chwila przyjada....no....bo juz sie doczekac nie moge ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, zaintrygowała mnie ta róża - Souvenir de William Wood ;:173 Wyczytałam, że William T. Wood to angielski malarz (1877-1958) portrecista kwiatów, który malował m.in róże. Jest jeden problem, ta remontatka została wyhodowana przez Verdiera w 1864r., zatem przed urodzeniem niejakiego W. Wooda ;:124 Być może więc róża jest dedykowana angielskiemu botanikowi - William Wood (1745 ?1808), o istnieniu którego Verdier mógł już wiedzieć, bo żył przed jego erą :lol:
Ehh..te słodkie tajemnice souvenirów.... ;:170
*moje wątki*
x-ag-a
---

Post »

A może William Wood był multimilionerem-potentatem produkcji tekstyliów? Może wyjątkową sympatią darzył tkaniny o motywie różanym? Kto wie, kto wie :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może Verdier upodobał sobie prozę kanadyjskiego pisarza Williama Wood'a, pisarza jego ery, autora powieści "W sercu Kanady" i choć nigdy nie dane mu było zwiedzić ten piękny kraj, postanowił uczcić różę jego imieniem...? :lol:
*moje wątki*
x-ag-a
---

Post »

To bardzo możliwe!
A może William S. Wood, który był też uznanym administratorem publicznych budynków za prezydenta Lincolna, flirtował z jego żoną, obsypując ją purpurowymi różami, a ta, w jedynym możliwym hołdzie, przekazała jego nazwisko Verdierowi, by w ten sposób uwiecznić ich tajemną miłość na wieki?
:lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak, to na pewno hołd dzikiej miłości ;:oj Nie ma bata, z takimi legendami kupuję ją na wiosnę :;230
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”