Działka na Kaszubach - amba 19 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - amba 19 cz.2

Post »

Ewuniu u nas wczoraj było tak pięknie i słonecznie a dzisiaj - mgliście i ponuro. No cóż.... dobrze że nie lało :lol:
Elsi - no to teraz byle do wiosny! Będziemy sobie czekać i czekać, aż doczekamy się pięknych kwiatów, zrobimy im zdjęcia i pokażemy na forum!
No proszę, ile osób jeszcze sadzi cebule! Oj będzie wiosną istna eksplozja kwiecia :tan
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Ambusiu, :D oj, chyba jesteś zadowolona! A powietrze dzisiał było cudowne, bezwietrzne i pachnące.
Tak rozmawiacie o osadzeniu cebul, że nabrałam ochoty na zakupy w ilościach zbliżonych do Agapowych.
A gdzie Twoje wspaniałe fotki?? :?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio - teraz to już chyba tylko archiwalne egzemplarze będziemy odkurzać i wyciągać na widok publiczny. Wczoraj nawet aparatu nie wyciągnęłam z futerału. Moja działka nie wygląda atrakcyjnie. Pełna badyli po minionych kwiatach. A ja z premedytacją nie usuwam ich jesienią. Przekonałam się przez te lata minione, że lepiej mi zimują byliny takie nie uładzone z badylami. Logiczne to zresztą jest. Przecież w naturze nikt nie lata z sekatorem po łąkach i lasach i nic nie obcina. Ja obciachałam tylko malwy. A na resztę przyjdzie pora wiosną

Motylkowe wspomnienie lata :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ambo, mnie też było wczoraj szczególnie miło jakoś na działce! :wink:
Wiesz, u mnie jest sporo działek zaniedbanych. Jesienią wyglądają nawet aż na podgniłe...Ale za to to właśnie one królują zimą! Gdy spadnie śnieg, szron zajmie trawy, gałązki, przekwitłe kwiaty i badyle. Dlatego warto prócz jakości kwiatów na wiosnę, to przetrwać cierpliwie ten czas jesieni burej, a w zimie znów jest pięknie na tych badylach...
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ambo, ja też zostawiam badyle na zimę, może to teraz pięknie nie wygląda, ale stanowi kołderkę dla roślin
i tak, jak mówi agape, czasem zima daje tym badylkom drugie życie :lol:
Wspomnienie lata - motyl na różowym ślazowniku (malva moschata?), mam - ale biały :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieszę się ,że wszystko zdążyłaś zrobić.Lilie na pewno będą piekne.My planujemy wyjazd na niedzielę i poniedziałek.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Ja byłam na działce dzisiaj i tez nie jestem zachwycona. :( smutno się zrobiło),
chodziłam z aparatem i nie miałam ciekawego kawałka żeby zdjęcie zrobić.
No to porobiłam na trawniku kotkom, a zeszło ich się 8 szt.:tan
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi powiadasz ze masz biały....A masz go na zdjęciach? Podpowiedz na której stronie....
A masz go z nasion? Czy może z sadzonki? Bo mój to ma swoją historię...Został przygarnięty zza płota :lol:
Grażynko to mają być lilie azjatyckie odmiany tango i ma być osiem kolorów. Ale to dopiero w przyszłym roku się zobaczy........
Najwyżej będzie niespodzianka. Cebulki były dość duże i zdrowiutkie i to najważniejsze :lol:
Marylko czy wstawiłaś te zdjęcia u siebie? Lecę zobaczyć!

Lipcowa różyczka :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Och, Ambusiu! :D
Te Twoje fotki to są pocztówki z Twojego ogrodu! Są tak wzorowe, że chyba możesz już pomyśleć o nowym biznesie!!! :wink:
Mnie się wydaje, że to wielkie mistrzostwo tak zaaranżować ogród, by o każdej porze roku wyraźnie określał tę porę roku, która właśnie króluje.
W tym roku skróciłam więdnące liście piwoni, gdyż złapały chorobę, więc nie chciałam by się utrzymała do następnego roku na gnijących liściach ale z zasady to faktycznie, pozostawienie zeschniętych liści lub kwiatów np.hortensji może upiększyć ogród zimą. Ja liczę na chryzantemy. :P
Badyle też mogą być estetyczne...
...ale to prawda, że taki późnojesienny ogród jest trudny.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu stron miałam 90, nie pamiętam, gdzie jest. Łatwiej było mi znaleźć w fotosiku na moim koncie.
Pozwolisz, że wkleję to zdjęcie u Ciebie?
Obrazek
I w zbliżeniu
Obrazek
Tutaj jest w parze z firletką. Co ciekawe, to się samo skomponowało, obie rośliny wysiały się w barwinku.
Ja im nie przeszkadzałam. One są bardzo żywotne, łatwo się rozsiewają, u mnie rosły nawet w malinach :D
Myślę, że bez problemu znajdę sadzonkę, jeśli chcesz, bo na nasiona może być już za późno.
Białe mają taki "bielszy odcień bieli", różowych nie widziałam w znanych mi ogródkach - w realu :wink:
Nie jesteś odosobniona, ja też przygarniam wszystkie "sierotki zza płota". :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi! Nie tylko, że pozwolę ale bardzo się cieszę! Śliczności :lol: A w zestawieniu z firletką - to miodzio po prostu.
Sadzonka bardzo mile widziana, ale to już chyba wiosną..Myślę że teraz to już za późno na sadzenie. Nie zdąży się przyjąć przed mrozami. A czy chcesz różowego? To jest tak naprawdę kolor taki liliowo-różowy (jasny wrzosowy) ale ja tylko nasionka mogę Ci zaoferować. Akurat tego kolegę to podcinam po kwitnieniu - ze względu na rozsiewanie właśnie.
Oranio przesadzasz...
A badyle w wersji zmoczonej jesiennym deszczem nie są żadną miarą atrakcyjne - niestety :cry:

kolejny lipcowy kwiatuszek

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mario,bardzo ładna odętka albo inaczej "łzy Matki Boskiej".
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się Marysiu, że lepiej poczekać z wysyłką sadzonki do wiosny, tym bardziej, że ogród masz poza miastem.
Obyśmy tylko do wiosny nie zapomniały :roll: , Wysyłałam już sadzonki, doszły ponoć w dobrym stanie. :)
Mogę do kompletu dorzucić firletkę, jeśli nie masz - skoro tak im razem do twarzy :lol:
Ja swoje też przycinam, ale czasem rozsieją się zanim doniosę na kompostownik lub ognisko :roll:
podejrzewam też swojego psa o pomoc w rozsiewaniu :roll:
Zauważyłam, że Twoja odętka też ma taki "bielszy odcień bieli" - urocza, moja gdzieś się zagubiła :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu poczekajmy do wiosny :lol:
Za firletkę dzięki, mam i to w ilościach hurtowych, bo się wysiała bez opamiętania.
Odętkę strasznie przetrzebiłam w tym roku, ale ona odradza się jak feniks z popiołów....
Mnie się jeszcze marzy różowa.
Grażynko nie wiedziałam, że ona ma taką piękną nazwę "łzy Matki Boskiej"....
Jakoś inaczej na nią spojrzałam od tego momentu...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

pogoda sprzyja sadzeniu, co prawda wszystko ma swój czas ale matka natura tez już się chyba pogubiła i nie będzie wybredna zaopiekuje się odpowiednio naszymi roślinkami.

Jakoś zrobiło mi się dziwnie, miałam odętkę fiolet i tak tańczyłam z nią po ogrodzie, wydawałam, ze biedaczka się zmęczyła i wybyła, po prośbie o malutką sadzonkę mogę prosić?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”