McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Post »

Cóż, Ginka - być może jest tak jak mówisz :D

No, co u Was? U mnie sałatka już wschodzi - fakt że się ciut wyciągnęła, ale to nic :) Jutro dodam zdjęcia. Poza tym pogoda jest okropna, nie zachęca ani trochę do poczynania dalszych przygotowań w kierunku nowego sezonu :o
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

U mnie właśnie za oknem dostojnie spadają duże płatki śniegu. Nie mogło być tak w grudniu ? :( . Za to wczoraj świeciło piękne słońce. Wróbleje już chyba przygotowują sobie gniazda w szczytach domu. Więc idzie ku wiośnie. W ubiegłym roku mieliśmy dwa gniazda wróbli, z czego w jednym na pewno były co najmniej 2 lęgi. Oby w tym roku było lepiej.
Też wysiałam sałatę. I też mi wybiegła. Ale to moja wina, bo za mało ziemi dałam do pojemnika. Dziś na waciki idą ostre papryki z akcji.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

:wit :wit

Piszę do Was ze szkoły :) Przepraszam za moją małą aktywność ostatnio, ale niestety ferie się skończyły :( Mimo wszystko biorę grządki w obroty!
Sałata już sobie rośnie w piwnicy. Umieściłem ją na południowym okienku. Jest tam dość zimno, więc nie wyciągają się zbytnio. W sobotę będę już chciał część przepikować. Oprócz tego będę pikować bratki, które w domku odrobinę się wyciągnęły :lol: Planuję zapełnić ze dwie wielodoniczki. Ciekawe jak się wyrobię czasowo, ponieważ mam dużo nauki...

Plan na najbliższe tygodnie:
-5 marca pikowanie
-12 marca siew pomidorów
-19 marca pierwszy siew

W zeszłą sobotę byłem w sklepie ogrodniczym i zaopatrzyłem się już w Mospilan na śmietkę cebulankę, więc będę walczyć ;:134 ;:134 Nie kupiłem tylko cebuli dymki, ponieważ w domu mogłaby ona w domu wypuścić szczypior :D

Dajcie znać, drogie forumki co u Was! ^^ Dziś wieczorkiem dodam parę zdjęć :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

W sobotę będę w końcu w domu, także rzucę się na sklepy po nasiona, korę, sekator i inne niezbędniki.
Będę musiała się zabrać za wyznaczenie grządek i wysianie sałat, wycięcie gałązek borówek i żniwa drzewne :D (głównie jabłoń).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ginka No to ciekawie się u Ciebie zapowiada :)

A u mnie sytuacja wygląda tak:

Obrazek

Od lewej sałatka Justyna, mix odmian, Bona na końcu

Obrazek

Jakoś w zeszłym tygodniu grządki były przekopywane :D

Obrazek

A tu wychodzący prawdopodobnie narcyz. Jest to o tyle dla mnie ważna roślina, ponieważ rośnie ona w miejscu mojej dawnej grządki warzywnej :) Tak więc jest to relikt, o którym zapomniałem wspomnieć kilka postów wyżej :lol:

Niedawno wróciłem ze szkoły i próbuję znaleźć w sobie siłę na wybranie się do piwnicy i rozpoczęcia pikowania sałat. Ale chyba dziś już sobie odpocznę i zrobię to jutro rano :)

W sumie teraz sobie przypomniałem, że nie wiem, gdzie położyłem sekator, a będzie mi potrzebny w najbliższym czasie ;:oj
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Michaś takie maleństwa chcesz pikować? Ja bym serca do siebie nie miała jakbym sie za taką robotę zabrała.

Mój syn tak się miał za szparagi brać i na razie tylko straszy tatę że mu zabierze tyle a tyle trawnika i że tam będzie skalniak i te szparagi obok. Tak myślimy z mężem, że młody polegnie na etapie wyjęcia nasion szparaga z pudełka ;:306
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Sugerujesz, Jolu, żebym jeszcze poczekał z pikowaniem? Znaczy mix sałat już wypuszcza liście właściwe, więc myślę, że to już najwyższa pora, natomiast Bona i Jola są jeszcze małe, fakt. Oczywiście nie będę pikował wszystkich roślin - tylko określoną ilość. Reszta zostanie w pudełku, dosypie ziemi i będzie rozsada rwana :D
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Nic nie sugeruję...Próbuję tylko (bardzo nieudolnie) odwlec fakt mojego pikowania ;:224 Ot taka piątkowa leniwość.
Pozdrawiam Jola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Rozumiem, ja też mam zawsze bardzo dużo ogrodowych planów na piątkowe południa, ale przeważnie nic nigdy z tego nie wychodzi i wszystko na sobotę przerzucam :;230 Teraz pracuje nad tunelem foliowy, miałem to zrobić przez ferie, ale wyszło jak zwykle, czyli nic :lol:
Chociaż nie, zmierzyłem folię :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Michale. Ja nie robie rozsady sałaty. :) a u mnie obecnie tak wygląda.

Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Mam na działce zwykłą lampę led, taką podszafkową. Nawet rodzina zrozumiała to iż przywiozę ją na chatę w celu doświetlania ale jakoś zebrać się nie mogę. Chciałabym uniknąć zamykania roślin w pudełku/szafce itp. W dzień mogą sobie korzystać z energii naturalnej przy oknie. Dopiero po południu mam zamiar doświetlać. Wiadomo, oszczędność.

Co do folii. Trochę myślałam nad taką wersją Szansy. Czyli daszek z bokiem nad pomidorami. Problem w tym taki, że mam pomidory w 3 rzędach i przez ten boczek nie miałabym dostępu do roślin. Innej folii nie widzę potrzeby stawiania.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No, moje wczorajsze pikowanie sałaty uważam za bardzo udane :D

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/388/45443 ... 2354_n.jpg
Za duże zdjęcie- mod.jokaer.

Roślinki w doniczkach są roślinami rezerwowymi na wypadek, gdyby któraś z sałatek w wielodoniczce nie przyjęła się.
Za tydzień siejemy pomidorki, natomiast za dwa tygodnie pierwszy gruntowy siew :)

Witaj, Błażeju :wit Widzę, że u Ciebie sezon już idzie pełną parą :D

Witaj, vanilia :wit Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój wątek :) Mówisz, że nie wiesz od czego zacząć? Na dobry początek koniecznie przekop grządki! :)

kama_80 Ja nigdy nie doświetlałem żadnych roślin lampami ledowymi 8-) Całą rozsadę zawsze trzymam w piwnicy na południowym okienku. Za parę tygodni to będzie tam dość ciasno, jednak nie planuje jakiejś wielkiej ilości pomidorów.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

O jakie maluchy już popikowane :) Ciekawa jestem, jak się przyjmują takie z parą liścieni i bez listków :) Jeśli im to nie szkodzi, to chętnie następne sałaty potraktuję podobnie, bo te moje niedawno pikowane (3 listki właściwe) miały już sporo korzonka i wydzielenie ich i pikowanie było dla mnie dość trudne :roll:

Trzymam kciuki za maluszki! Będę zaglądać, jak im idzie :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ufffffffff, przeczytałam zaległości - trochę tego się nazbierało. :roll:
Gratuluję Michał okrągłej rocznicy. ;:63
Wczoraj posiałam pomidorki, seler i sałatę. Paprykę, petunię siałam w styczniu. Co do sałaty to sieję zawsze gęsto, a później przerywając mam pyszne młode, delikatne listki do podjadania.
Jak już wcześniej pisałam ja w tym roku rezygnuję z marchewki, no chyba, że posieję nasiona, które zostały z zeszłego roku, między siedmiolatkę. Właśnie muszę dokupić co nieco z nasion. Niestety pogoda się załamała i zrobiło się zimowo. :( Miałam taaaaaaaaaaakie plany poszaleć na ogrodzie... Cóż, trzeba poczekać jeszcze z tydzień. Najważniejsze, że pomidoraski posiane, poszalałam ponad setka.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Aguss85 Z radością stwierdzam, że moja sałatka, którą pikowałem w zeszłym tygodniu, ma się bardzo dobrze! ^^ Roślinki, które były sadzone bez liści właściwych, wypuszczają już je :)

ann33 Teraz będziesz musiała być na bieżąco, bo zaraz zaczną się siewy do gruntu i wtedy to dopiero będzie o czym pisać :D
Na ten cały tydzień zapowiadali w moim rejonie ponoć kiepską pogodę, a piszac tego posta, widzę że za oknem jest całkiem ładnie :D
Prace gruntowe przewidziałem na przyszły weekend. Liczę na to, że pogoda dopisze, ponieważ chciałbym bardzo uwinąć się z tym przed świętami.

U mnie ostatnio do doniczek poszło 11 odmian pomidorów. A miało być góra 6 ;:306 Gdzie ja to wszystko posadzę?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”