Cymbidium - uprawa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oto i on ... :roll:

Korzeni jak widać, nadal brak... ku mojemu zdziwieniu wypuszcza coś w dwóch miejscach. Myślałam, że ma za mokro, a okazało się, że miał sucho.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam póki co tak

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Musi tak posiedzieć kilka dni, do czasu aż mu znajdę odpowiednią doniczkę
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Carisma, więcej luzu dla liści :) mam wrażenie że są strasznie ściśnięte- zwiąż je tylko na tyle żeby się w miarę trzymały pionu. O żelu słyszałam, że jest niekorzystny dla storczyków, że nie należy ich w nim trzymać, a z drugiej strony czytałam, że ktoś odratował falka bez korzeni właśnie w żelu, bo keramzyt i kora się nie sprawdziły i roślinka była już na wykończeniu... Więc pewnie przez te parę dni nic mu nie będzie...
Twoje cymbidium rzeczywiście wygląda nieciekawie- czy te czarne plamki to nie czasem czarna plamistość liści?- ale coś nowego wypuszcza, więc widać, że walczy... Odżywka na pewno nie jest tu wskazana, możesz za to przed wsadzeniem w podłoże oprószyć te resztki korzeni ukorzeniaczem, ale tylko raz. Cymbidium potrzebuje trochę więcej wilgoci niż phalaenopsis, więc może chociaż częściej zraszaj z wierzchu podłoże między podlewaniami- zresztą jak roślina jest bez korzeni, to nie ma co za mocno moczyć kory w doniczce w środku, bo nie ma korzeni żeby odciągnęły wilgoć i taka mokra kora często pleśnieje.

Trzymam kciuki! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Co do liści, to tylko tak wygląda, faktyczie mają luz, są raczej dość delikatnie oplecione, właśnie tylko tyle, żeby się trzymały - strasznie lecą w dół, bardziej niż normalnie.

To nie żel, to takie akrylowe kamyki :] z żelem mam złe doświadczenia, ostatnio w kwiatach ciętych pokrył się pleśnią, mimo regularnej wymiany wody.

Zastanawiają mnie te liście, plamistość czarna mówisz, no nie znam się na chorobach za bardzo, ciężko mi to stwierdzić. Muszę coś poczytać na ten temat.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też nie jestem pewna, ale po prostu poszperaj w necie pod tym kątem, lepiej sprawdzić niż przegapić. Plamistość liści dość często atakuje cymbidia, ktoś na forum miał z tym problem, ale nie pamiętam kto... :?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Nikt już Kochani, nie ma żadnego pomysłu na reanimację mojego C.?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na blogu http://florzinha-de-estufa.blogspot.com/ znalazłam informację o tej roślinie: Cymbidium erythrostylum

Z treści wynika, że jest to jedno z niewielu ciepłolubnych cymbidiów. Dobrze wiedzieć, że takie też istnieją :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

No i niewiele brakowało, a straciła bym jedno z Cymbidiów. Stoja sobie oba jeszcze na loggii południowo zachodniej. Niby wszystko było ok, ale ... jednemu zaczęły na jednej psb żółknąć liście i odpadać. Pomyślałam, że normalka, ze starości. Gdy to samo zauważyłam na drugiej, całkiem jeszcze młodej, to już mnie zaniepokoiło. No i wywaliłam wszystko z doniczki. Z wierzchu potworna plątanina korzeni. W środku mokry mech, choć ostatnio namaczane ponad 2 tygodnie temu. Mordowałam się 2,5 godziny. Ponad połowa korzeni okazała się miękka i sflaczała. Dwie stare i już suche psb usunęłam. Niektóre zbrązowiałe korzenie zaczynały pleśnieć. Powycinałam, posypałam węglem. Poleżało ze 3 godziny. Wymieniłam podłoże i wsadziłam. Po wyjęciu okazało się, że na dobrą sprawę, to są to 3 rośliny, każda po 2 psb. Na jednej jest zaczątek nowej psb. Wsadziłam je razem do ciut mniejszej doniczki. Mam nadzieję, że przeżyje i odbije, bo ma również całkiem młode, bardzo grube i jędrne nowe, jeszcze niezbyt wielkie korzenie.
Aha, a w podłożu znalazłam robala ciemnoszarego, z wąsami, o wielu łapkach, podobnego do karalucha, czy karaczana. Nie wiem jak się to draństwo nazywa, ale wiem, że paskudne. Czasem takie w ziemniakach widziałam. Wywaliłam i drugiego z doniczki, też ma bardzo dużo splątanych korzeni, ale te są wszystkie grube i jędrne, więc tylko poszedł do numer większej doniczki i został podsypany świeżym podłożem.
Teraz pozostało czekać na efekty. Jęśli ten zaczątek nowej psb wyrośnie, to będzie dobrze.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Re: Cymbidium

Post »

Drodzy Forumowicze :D
Czy ktoś z Was wie jak odróżnić w cymbidium zaczątki nowych psdb od zaczątku łodygi kwiatowej??
Znalazłam u mojej roślinki takie oto coś:
Obrazek Obrazek

Chodzi mi o to co widać po prawej stronie na pierwszym zdjęciu, bo ten drugi wyrostek to na pewno bedzie psdb - jest wyraźnie mniejszy i bardziej płaski. Na drugim zdjęciu widok tego samego z drugiej strony.
Proszę pomóżcie zidentyfikować :wink:
Tak bardzo chciałabym aby zakwitł..... ;:113
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Mam coś takiego, też może być to kwiatem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pikasiu- oj, coś czuję, że mozna Ci gratulować!! :) Tak właśnie wygląda młody pęd z tego co wiem- jest okrągły, pokryty przylegającymi łuskami (w przeciwieństwie do liści na psb, które odstają) i rośnie w bok, tak jak u Ciebie.
Trzymasz je jeszcze na zewnątrz czy w domu- jeśli w domu to w jakich temperaturach?

Znasz jego kolor? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Agnieszko ale wzbudziłaś moją nadzieję :D Byłoby cudownie gdyby zkwitł ;:87
Agnieszko moja roślinka jest od tygodnia już w domku, ale na razie w piwnicy, tak żeby nie przeżyła zbyt dużego szoku temperaturowego (w piwnicy dużo chłodniej niż w pokoju, ale też cieplej niż w ogrodzie). Stoi przy oknie, także światła ma dość dużo. Ale przyznam się, że nie wiem co z nią zrobić dalej.... jeśli rzeczywiście to pąk to trzeba być ostrożnym....
Jeśli chodzi o kolor to mniej więcej pamiętam że był kremowo-różowy, dostałam go kwitnącego dwa lata temu. Ale krótko u mnie kwitł- chyba niecałe dwa tygodnie i od tamtej pory ani nic.....
Jakież to byłoby święto gdyby teraz zakwitł :heja
a jeśli to będzie tylko taka dorodna psdb a nie łodyga :?:
ehhhh że też tak długo trzeba czekać
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To może być pęd, bo jest taki grubszy, a młode przyrosty są zwężające się ku górze. Mi tylko raz Cymbidium okwitło, 4 lata temu, to też zaczątek pędu był taki gruby, a potem wyszły pąki.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie że masz tą piwnicę- ja też wprawdzie mam ale bez okna :( Wiem, że pąki w temp. wyższej niż 14-18 stopni mogą odpaść, ale rozwiniete kwiaty podobno już nie, więc będziesz mogła się nimi nacieszyć w domu ;)
Wiesz, naprawdę wydaje mi się że to pęd choć nie chciałabym Ci narobić złudnej nadziei ;), ale popatrz sobie jeszcze tu, Iwka na dole strony wstawiła zdjęcie pędu, jest chudszy, ale rośnie podobnie: http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... D%26um%3D1
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Storczykowo a masz może zdjęcia??
Chętnie zobaczyłabym jak wygląda młody pęd.
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”