Ślimacze wzgórze II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślimacze wzgórze II

Post »

Ja też czuję, że zaczynam pękać, tylu pięknych zdjęć żurawkowych się naoglądałam ostatnio... Zakupy milutkie, bardzo mi wpadają w oko ostatnio rutewki, a parzydło za mną chodzi drugi sezon. Jakoś nie udaje mi się namówić żadnego z panów do wyprawy na Frank, a tak bym chciała obadać sytuację :D Nie mogę przestać myśleć o utraconym kłosowcu, jeśli nie upoluję go tam, to chyba nigdzie u nas...
Wpadły Ci w oko jakieś fenomenalne rarytasy, za którymi warto pobuszować? :D
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A szukalaś u Wentów w Kościerzynie,tam moga mieć takie rarytaski.
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Kościerzyna to już bałdzo bałdzo nie po drodze. Ale jeśli będzie potrzeba, to i Kościerzyna będzie :D Tam zresztą i tak wypadałoby się wybrać, bo na zdjęciach miejsce wydaje się czarujące. Dzięki za podpowiedź! :uszy
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Cześć Lusiu! Masz rację co do szarłata. Mam i jakieś siewki, które przetrwały. I dobrze, bo w tym roku w sprzedaży nie mogłam zdobyć siewek. Szczególnie chodziło mi o szarłata wzniosłego . W zeszłym roku dostałam od naszej Iwonki z Jaworzna derenia białego - mały krzaczek i się nie zdążył przyjąć i w dodatku zmarzł,pomimo zabezpieczenia. Ale go pozostawiłam w ziemi, a nóż widelec coś odbije. Odbija mi mój pnący, pachnący jaśmin, bardzo się ucieszyłam ( rzadki do zdobycia okaz- lekko liliowe kwiatuszki -w galerii są zdj.) I to parzydło (znasz nazwę ) jakaś miniaturka będzie . Co do kwitnienia parzydeł to wiem , że w zależności od gatunku-nazwy jest różna. Sąsiadki już zaczyna przekwitać, a mój dopiero rozpoczyna. Pęcherznicę miałaś ( widzę za płotem) , to nie mogłaś jej zabrać lub znaleźć odnóżkę.Całuski
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Olu, ja też nie ulegam zbyt szybko modzie. Ale dwie dorodne żurawki kupiłam na początku swojej przygody z ogrodem i teraz tylko do nich dokupuję kolorowe maluchy.

Aniu, mam taki głód roślinek, że wszystko we Franku wydaje mi się godne zainteresowania. Portfel mój chudy więc to co kupiłam to leżało najbliżej wejścia. Na resztę roślinek nie patrzyłam, zostawiłam na lepsze czasy.

Mireczko, parzydło leśne, tylko taka nazwa widniała na etykietce. Masz racje, chyba jest miniaturowe. Moje poprzednie, które rosło na działce w Bożenkowie miało inne liście. Tam za płotem zostało dużo roślinek, których teraz mi brak. Gdybym wiedziała, że będę sprzedawać część działki to porobiłabym rozsady. Teraz z tej strony płotu dosadzam podobne krzewy, powstanie piękna rabatka. Mam nadzieję, że nowi właściciele nie wykarczują tych krzewów, coś za bardzo lubią wycinać roślinki a nie przesadzać.
Skończył mi się limit na darmowe wstawianie zdjęć i nie wiem co z tym fantem zrobić. Nie ma rady chyba muszę coś wykupić.
Pokażę Wam różyczkę od mojej mamy, obsypana jest mnóstwem pączków i pięknie pachnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Ze starego pieca mam do wykorzystania ozdobny kafel i ceramiczną nogę. Noga po wydłubaniu gliny będzie dekoracyjną doniczką. W jej środkowej części jest spory otwór, który będzie służył za odpływ nadmiaru wody. Na razie posadziłam tam rozchodniki i kocimiętkę bo tylko tym dysponowałam a koniecznie chciałam zobaczyć końcowy efekt. Gdy znajdę coś innego to zmienię nasadzenia. Nie zrobiłam zdjęcia bo zapomniałam karty pamięci.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Róża mamina wprost cudowna - czy znasz może nazwę? Ostatni kwiat przypomina mi "Maiden's Blush", która łazi mi po głowie od baaaaaardzo dawna. Pamiątki po piecyku piękne i w Twoim ogrodzie na pewno zyskają należytą oprawę.

Nie zapominaj już o karcie :wink:
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Znowu jakieś ciekawostki zdobyłaś. Cieszę się z Tobą ;:138 . Na razie nie mam funduszy, ale niedaleko mojej działki jest na coś sklepu ze starociami, są i meble i dużo fajnych rzeczy za grosze. Muszę tam poszperać i coś do ogrodu zdobyć. Różyczki pierwsza klasa, lubię gdy są takie pokręcone w środku i oczywiście piwonie. Za mną chodzi krzew kolkwicji. Sąsiad ma i mogę ją tam podziwiać.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Lusiu ten kafel od pieca rewelacja!
Pięknie rozkwitła Ci różyczka, w końcu i u mnie pierwszy kwiat się pokazał, niestety nie wiem co to za róża.
A i zakupy super, czasem to się cieszę, że bardzo rzadko bywam w miejscach, gdzie takie cuda mozna kupić :)
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Mireczko kolkwicja przepiękna, u sąsiada to prawie jakby u Ciebie.

Remi ta róża u mojej mamy rosła chyba z dwadzieścia lat, a może dłużej, już nie pamiętam. Dostałam ukorzeniony patyczek, trzy lata temu i w tym roku tak pięknie zakwitła. A jak pachnie. :tan . Ja też cieszę się, że tam gdzie mieszkam nie ma sklepu ogrodniczego.

Aniu, niestety nie znam jej nazwy. U mojej mamy był to duży krzew, u mnie mnie na razie jest kilka gałązek.
jeszcze mam kilka zdjęć

Obrazek

jeżówka, chyba biała
Obrazek

czosnek,
Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LUSIA....ja też będę miała białe jeżówki.....te posiane w lutym powschodziły i rosną a jeszcze nasionka zostały i trafiły niedawno do gruntu, jak powschodzą obdaruję wszystkich sąsiadów dookoła.....
jak długo trzeba czekać aby zachwyciły kwiatem :?:
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Krysiu, nie umiem Ci odpowiedzieć bo moje jeżówki (te co zawiązały kwiaty) są z podziału kępy a nie siane. A samosiejki też mam są malutkie i na razie mają po jednym, dwa listku. Nie ruszam je, niech się dobrze ukorzenią.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

A teraz trochę dzikich, mało im czasu poświęcam ale to się zmieni kiedy przyjdą wakacje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

....i całe wakacje będziesz miała do swojej dyspozycji :?: :?: to się naoglądamy ;:108 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”