Leśny ogród Elli - 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alutka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2008, o 23:05

Post »

O kurka- Ella- Ty nawet ślimaki w ogrodzie masz rasowe!!! :D Toż to winniczki we własnej osobie!Piękny ogród! i te kamienie!! Wzdycham nad nimi, bo za nic w świecie nie będę w stanie takich dostać :( A hosty! Cudowne! Jak wszystko w Twoim małym raju!
Alicja- ale nie z Krainy Czarów ;)
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gabriela pisze:Witaj Elu.
Bardzo mi się u Ciebie podoba i nie będę wyliczać co.
Po prostu wszystko masz ładnie skomponowane, dobrane i połączone z kamieniem...
Witam Cie serdecznie Gabi w moim lesnym ogrodzie :wit
Zawsze w to, co robię, wkładam całe swoje serce, nie potafię zadowolic się bylejakością i prowizorkami, które są, niestety, najtrwalsze :( Mam przez to więcej roboty, ale nie potrafię inaczej, z ogrodem jest podobnie. Dopieszczam go jak się da.... :lol: :wink: :D
Odpowiadam Ci z opóźnieniem, bo trudno z tym wszystkim nadążyc, z odpowiedziami, zdjęciami, bieganiem w rewanżu po innych ogrodach....trzeba by cały dzień spędzic przed komputerem, a kiedy co innego w domu porobic.... :( Forum wciąga jak magnes, a za plecami słyszę głos M.....'ty znowu nic tylko komuter i komputer.......' :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

lucy09 pisze:Jakoś dałam radę z obiadem i z tymi słoikami (walczę z nimi już kilka dni ). Teraz udało mi się dorwać do komp. I co widzę??? kolejne cuda!!!Jesień jest piękna (w twoim ogrodzie) u nas cały dzień pada. Miasto jest szaro-bure ohyda!!!!Niestety w moim ''ogrodzie''- raczej tam gdzie ma być, też jest szaro - buro.Dlatego tak lubię zaglądać do was. Marzyć i planować to pomaga mi przetrwać ten najtrudniejszy okres w roku.
Masz piękny ogród ale też robisz piękne zdjęcia.
Do następnej wizyty ;:79
Nooo, to mi ulżyło......bo już się martwiłam, że przeze mnie jakaś sprzeczka wynikła :wink: :wink: A co tam dobrego masz w tych słoikach, może się podzielisz przepisem :wink: W moim lesie i okolicy jesień jest bardzo kolorowa. Dużo tu, przepięknie teraz wyglądających dębów :D Twój ogród też na pewno kiedyś będzie tętnił kolorami, trzeba się tylko uzbroic w cierpliwośc :wink: :)
Bywaj tu kiedy tylko masz na to ochotę, może czas do wiosny Ci szybciej zleci :D

O zdjęciach, a właściwie, jak to się zaczęło, napiszę później. Powiem Ci tylko, że jest to związane właśnie z Łodzią, do której mam pewien sentyment :wink:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Elu, ogród masz cudny!! Jestem pod wrażeniem.
Wspaniałe kamienie masz w ogrodzie, u mnie same polne-okrągłe, a u ciebie takie śliczne-płaskie, do układania skarp. Do tego te skamieliny! Dlaczego ja bliżej nie mieszkam-też bym sobie takich poszukała :)
Lewisia rośnie w super miejscu, na murku i kwitnie pięknie.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Dziękuje za zdjęcia skalniaka. Jest super!
Podobają mi się te plamy :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Elu, miło się z Tobą gawędzi. Co do słoików to moje eksperymenty. Ale od razu w ilościach prawie przemysłowych( ciekawe kto to będzie jadł?) :lol:
Ja właśnie szykuję się aby przezimować w Waszych ogrodach. :tan
Napisz proszę o swoim sentymencie do Łodzi bo mnie to bardzo zaciekawiło.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ pięknie tu ciebie przepięknie naprawdę.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

ach jakie piękne barwy jesieni!!!! śliczności
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Elu ! Kilka razy przewędrowałam Twój ogród - podoba mi się bardzo !!! Moi poprzednicy już napisali piękne pochwały a ja w 100% się do nich przyłączam . Mam do Ciebie pytanie związane z cymbalarią . Czy mogę ją zastosować jako roślinę zwisającą z murku lub wspinającą się na niego ? Czy ona jest raczej tylko tzw.płożąca - okrywowa na powierzchniach płaskich ? Jak długo ją masz u siebie i co z nią robisz,że taka śliczna ? Szybko rośnie ? Zasypałam Cię pytaniami ,ale kogo pytać jak nie praktyków ? Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przepiękny skalniak Elu - chylę czoła przed kompozycją.
Robi wrażenie ;:333
Ciekawa ta cymbalaria, jeszcze nie widziałam jak kwitnie.Więc podziwiam.
Jesienne klimaty też są urocze.
Pozdrowionka ;:100
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wczoraj odwiedziłam z moim M w okolice Radomia. Zatrzymaliśmy się w skansenie w Tokarni, bo to akurat jest po drodze :) Warto się tam wybrac, naprawdę jest co ogladac.

Oto kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po drodze mijaliśmy lasy i grzybiarzy, zarówno takich, którzy dopiero co szli na grzybobranie (nie raz całe wycieczki :shock: ), jak i tych, którzy już zebrane grzyby mieli do sprzedania.....oczywiście nie omieszkałam trochę sobie kupic na zimę...... prawdziwków, kozaków i, już obranych :!: , maślaków....były tak piękne i dorodne, że nie mogłam się oprzec :lol: Byłoby znacznie przyjemniej samemu za grzybkami pospacerowac, ale nie było na to czasu :( Właśnie skończyłam z nimi 'walczyc' :uszy i postaram się Wam moi mili po trochu odpowiedziec ;:109
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

alutka pisze:O kurka- Ella- Ty nawet ślimaki w ogrodzie masz rasowe!!! :D Toż to winniczki we własnej osobie!Piękny ogród! i te kamienie!! Wzdycham nad nimi, bo za nic w świecie nie będę w stanie takich dostać :( A hosty! Cudowne! Jak wszystko w Twoim małym raju!
Poza 'rasowymi' winniczkami, w moim ogrodzie występuje też wiele innych gatunków ślimaków, jak np. ten miniaturowy :evil:
Dorosłe mają około 1 cm :roll: .
Obrazek

Całe szczęscie, że winniczki mają też dobre strony, nie są tak żarłoczne, jak np. ślimaki nagie, i są, w pewnym sensie 'kanibalami' :twisted: Zjadają jaja swoich, często bardziej szkodliwych, pobratymców :twisted: :shock:
Są też pomrowy i pomrowiki różnego 'kalibru' :evil: Sporo też wstężyków, które łatwo zbierac po deszczu, bo są dobrze widoczne :twisted: Jak widzisz, nawet 'raj' ma ciemne strony :wink:
Nawet jeśli nie dostaniesz w swojej okolicy wapieni, to na pewno jakiś inny rodzaj kamienia, również u Ciebie występuje, trzeba się tylko porozglądac :wink: :D Dzięki za komplementy dla mojego ogrodu, zawsze bardzo mnie cieszą i jakoś....wcale mi się nie nudzą..... ;:112 ;:87
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moi sprzymierzeńcy w walce ze ślimakami:

Jaszczurki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Żaby
Obrazek
Obrazek

Kiedyś swoje 'usługi' świadczyła jeszcze ropucha, ale niestety,.... 'zginęła tragicznie' pod kołami naszego samochodu, któregoś wieczora ;:145
Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze:Elu, ogród masz cudny!! Jestem pod wrażeniem.
Wspaniałe kamienie masz w ogrodzie, u mnie same polne-okrągłe, a u ciebie takie śliczne-płaskie, do układania skarp. Do tego te skamieliny! Dlaczego ja bliżej nie mieszkam-też bym sobie takich poszukała :)
Lewisia rośnie w super miejscu, na murku i kwitnie pięknie.
Iwonko, bardzo miło, że wpadłaś do mojego leśnego ogrodu. Cieszę się, że podoba Ci się w nim ;:49 ;:50 ;:48
Użyłam wapieni, bo na Jurze o nie najłatwiej :wink: Ty masz bardzo dużą skarpę, a więc i duże pole do popisu :wink: :D Na niej fantastycznie wyglądałyby duże głazy np. piaskowca, ale każdy inny rodzaj kamienia, też będzie pięknie wyglądał, popytaj w okolicy :wink: Byleby był jednorodny. Kamień, to wspaniała oprawa dla roślin. Mogłabyś się pokusic np. na ułożenie na skarpie suchego murka i obsadzenie go właśnie lewisiami :D Masz tu wiele możliwości, wystarczy odrobina fantazji :wink: :D

Uwierzysz, że w moim ogródku rosną też....prawdziwe pieczarki :shock:
Grzybnia pewnie tu trafiła wraz z ziemią popieczarkową :shock:
Obrazek
Obrazek

Ja zamiast na truskawki, chodzę na poziomki.....na koniec działki :D :wink: :shock:
Obrazek
Obrazek

Zapraszam Cię serdecznie ponownie :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

liska pisze:Dziękuje za zdjęcia skalniaka. Jest super!
Podobają mi się te plamy :)
Bardzo proszę :D Cieszę się, że mogłam jakoś pomóc :wink: :D Na kolorowe plamy świetnie się nadaje floks szydlasty :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”