Leśny ogród Elli - 2008r.
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam Cie serdecznie Gabi w moim lesnym ogrodzieGabriela pisze:Witaj Elu.
Bardzo mi się u Ciebie podoba i nie będę wyliczać co.
Po prostu wszystko masz ładnie skomponowane, dobrane i połączone z kamieniem...
Zawsze w to, co robię, wkładam całe swoje serce, nie potafię zadowolic się bylejakością i prowizorkami, które są, niestety, najtrwalsze
Odpowiadam Ci z opóźnieniem, bo trudno z tym wszystkim nadążyc, z odpowiedziami, zdjęciami, bieganiem w rewanżu po innych ogrodach....trzeba by cały dzień spędzic przed komputerem, a kiedy co innego w domu porobic....
- Ellaa

- Kontakt:
Nooo, to mi ulżyło......bo już się martwiłam, że przeze mnie jakaś sprzeczka wynikłalucy09 pisze:Jakoś dałam radę z obiadem i z tymi słoikami (walczę z nimi już kilka dni ). Teraz udało mi się dorwać do komp. I co widzę??? kolejne cuda!!!Jesień jest piękna (w twoim ogrodzie) u nas cały dzień pada. Miasto jest szaro-bure ohyda!!!!Niestety w moim ''ogrodzie''- raczej tam gdzie ma być, też jest szaro - buro.Dlatego tak lubię zaglądać do was. Marzyć i planować to pomaga mi przetrwać ten najtrudniejszy okres w roku.
Masz piękny ogród ale też robisz piękne zdjęcia.
Do następnej wizyty
Bywaj tu kiedy tylko masz na to ochotę, może czas do wiosny Ci szybciej zleci
O zdjęciach, a właściwie, jak to się zaczęło, napiszę później. Powiem Ci tylko, że jest to związane właśnie z Łodzią, do której mam pewien sentyment
- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Elu, ogród masz cudny!! Jestem pod wrażeniem.
Wspaniałe kamienie masz w ogrodzie, u mnie same polne-okrągłe, a u ciebie takie śliczne-płaskie, do układania skarp. Do tego te skamieliny! Dlaczego ja bliżej nie mieszkam-też bym sobie takich poszukała
Lewisia rośnie w super miejscu, na murku i kwitnie pięknie.
Wspaniałe kamienie masz w ogrodzie, u mnie same polne-okrągłe, a u ciebie takie śliczne-płaskie, do układania skarp. Do tego te skamieliny! Dlaczego ja bliżej nie mieszkam-też bym sobie takich poszukała
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Witaj Elu ! Kilka razy przewędrowałam Twój ogród - podoba mi się bardzo !!! Moi poprzednicy już napisali piękne pochwały a ja w 100% się do nich przyłączam . Mam do Ciebie pytanie związane z cymbalarią . Czy mogę ją zastosować jako roślinę zwisającą z murku lub wspinającą się na niego ? Czy ona jest raczej tylko tzw.płożąca - okrywowa na powierzchniach płaskich ? Jak długo ją masz u siebie i co z nią robisz,że taka śliczna ? Szybko rośnie ? Zasypałam Cię pytaniami ,ale kogo pytać jak nie praktyków ? Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie .
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Przepiękny skalniak Elu - chylę czoła przed kompozycją.
Robi wrażenie
Ciekawa ta cymbalaria, jeszcze nie widziałam jak kwitnie.Więc podziwiam.
Jesienne klimaty też są urocze.
Pozdrowionka
Robi wrażenie
Ciekawa ta cymbalaria, jeszcze nie widziałam jak kwitnie.Więc podziwiam.
Jesienne klimaty też są urocze.
Pozdrowionka
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ellaa

- Kontakt:
Wczoraj odwiedziłam z moim M w okolice Radomia. Zatrzymaliśmy się w skansenie w Tokarni, bo to akurat jest po drodze
Warto się tam wybrac, naprawdę jest co ogladac.
Oto kilka fotek:

Po drodze mijaliśmy lasy i grzybiarzy, zarówno takich, którzy dopiero co szli na grzybobranie (nie raz całe wycieczki
), jak i tych, którzy już zebrane grzyby mieli do sprzedania.....oczywiście nie omieszkałam trochę sobie kupic na zimę...... prawdziwków, kozaków i, już obranych
, maślaków....były tak piękne i dorodne, że nie mogłam się oprzec
Byłoby znacznie przyjemniej samemu za grzybkami pospacerowac, ale nie było na to czasu
Właśnie skończyłam z nimi 'walczyc'
i postaram się Wam moi mili po trochu odpowiedziec 
Oto kilka fotek:

Po drodze mijaliśmy lasy i grzybiarzy, zarówno takich, którzy dopiero co szli na grzybobranie (nie raz całe wycieczki
- Ellaa

- Kontakt:
Poza 'rasowymi' winniczkami, w moim ogrodzie występuje też wiele innych gatunków ślimaków, jak np. ten miniaturowyalutka pisze:O kurka- Ella- Ty nawet ślimaki w ogrodzie masz rasowe!!!Toż to winniczki we własnej osobie!Piękny ogród! i te kamienie!! Wzdycham nad nimi, bo za nic w świecie nie będę w stanie takich dostać
A hosty! Cudowne! Jak wszystko w Twoim małym raju!
Dorosłe mają około 1 cm

Całe szczęscie, że winniczki mają też dobre strony, nie są tak żarłoczne, jak np. ślimaki nagie, i są, w pewnym sensie 'kanibalami'
Są też pomrowy i pomrowiki różnego 'kalibru'
Nawet jeśli nie dostaniesz w swojej okolicy wapieni, to na pewno jakiś inny rodzaj kamienia, również u Ciebie występuje, trzeba się tylko porozglądac
- Ellaa

- Kontakt:
Iwonko, bardzo miło, że wpadłaś do mojego leśnego ogrodu. Cieszę się, że podoba Ci się w nim ;:49MałaRybka pisze:Elu, ogród masz cudny!! Jestem pod wrażeniem.
Użyłam wapieni, bo na Jurze o nie najłatwiej
Uwierzysz, że w moim ogródku rosną też....prawdziwe pieczarki
Grzybnia pewnie tu trafiła wraz z ziemią popieczarkową

Ja zamiast na truskawki, chodzę na poziomki.....na koniec działki

Zapraszam Cię serdecznie ponownie