Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Martusiu wszystkie rośliny zakwitają wcześniej u Ciebie moje daleko w tyle ,ale też zakwitna .Gdy wróciłam czekało mnie sekatorowe zajecie i podwiązywanie pomidorów, bo przez te deszcze poszalały niemożliwie. ;:202 Biedny Doktorek w mumiach inne mają złamane cienkie łodygi. Dobrze ze dalie jako tako unikają najazdu szarańczy .Udanego weekendu ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marto u Ciebie jak zawsze piękne kwiatki.Widzę,że też masz firletkę, u mnie strasznie w tym roku się nasiała aż zagłuszyła powojniki.
Część musiałam wyrwać i wyrzucić chociaż kwitła pięknie. ;:174
Deszcz jak na razie fajnie podlewa chociaż czasami grzmi.Fajnie się pieliło po deszczu,ale teraz niestety znowu postój.
Miłej niedzieli. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, doczekałam się i ja deszczu, tylko że niewiele go spadło nocą, a słońce większość wody wypiło w ciągu dnia.
Tak było wczoraj. Dzisiaj ranek powitał mnie mocno zachmurzonym niebem, co dawało nadzieję, ale jak to mówią: "Nadzieja - matka głupich". ;:14 U mnie się to powiedzenie sprawdziło, bo od ponad godziny już słońce wędruje po błękicie nieba. :cry:

Rudbekie już zaczynają pokaz. ;:303 Wprawdzie przed rokiem wszystko znacznie wcześniej zakwitało, ale też znacznie wcześniej zaczęło, jako że wiosna objawiła się co najmniej o miesiąc wcześniej. Jednak w tym roku bardziej śpieszą się roślinki i widoczne są krótsze odstępy czasu między kwitnieniami poszczególnych gatunków. ;:108 U siebie zauważyłam pąki na zawilcu japońskim. :shock:

Moje floksy też osiągnęły w tym sezonie dziwnie wysoki wzrost i nie tylko te, które mają więcej cienia. ;:131 Tak samo pędzą w górę rosnące w pełnym słońcu. No, i śpieszno im. Jutro już powinnam zobaczyć pierwsze kwiaty i poczuć ich słodki aromat. ;:333

Niedzielę spędzam w domu, wczasowanie na działce przerwaliśmy z powodu zbyt chłodnych nocy, ale już widzę w prognozach, że od wtorku wyprowadzimy się znowu na łono natury. :tan

Martuniu, pogoń te chmurzyska w moje strony, niech Tobie zaświeci słonko ;:3 ;:3 , a mnie zmoczy porządny deszcz. ;:47
Dobrego tygodnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu u mnie po zimie zniknęły trojeści bulwiasta i amerykańska. Może amerykańska pokaże się za rok, bo była w dwóch miejscach i rosła parę lat.
Nie rozpoznaję tego https://www.fotosik.pl/zdjecie/cba40723f41406f1 co to jest? :wink:
Wszystko teraz szybko przekwitnie, bo znowu afrykańskie upały nadchodzą :shock: i co upał nie zmorze to burze im towarzyszące :wink:
Taki dziwny ten rok...a kiedy był nie dziwny ;:306
Pozdrawiam ;:196 i życzę odrobiny chłodu na najbliższy tydzień Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, moje clematisy dopiero dwu i trzyletnie i nie mam wielkiego porównania. Pierwsze kwiatki też
miały jakieś nie do końca wykształcone, ale wydawało mi się, że spowodował to upał, następne są ładne, tzn. były, bo teraz maltretuje je deszcz.
Ta pałka to pustynnik, zostały mi tylko te żółte, rosnące w wyższym miejscu, te, które były zalewane, mimo drenażu, nie przeżyły. ;:185 Zrobiłam mu "studnię chłonną" z kamieni i żwiru owiniętych włókniną, na to stożek z piasku, na którym ułożyłam kłącze i dopiero zasypane ziemią. On nie lubi wody, poza wiosną kiedy rośnie, w końcu to pustynnik.
Słońce chętnie przygarniam i Tobie też go życzę, Halinko. ;:196

Maryniu, rudbekie zakwitły i padły na pysk pod deszczami, a palikowane połamały się. Ogólnie w ogrodzie obraz nędzy i rozpaczy, mam nadzieję na słońce, to może mi przejdzie złość, bo na razie jestem nastawiona na wycinanie w pień ;:14
Trzymam kciuki za Twoje hosty, bo ślimaki rozpanoszyły się u mnie na całego, mimo dokarmiania ;:223
Miłego działkowego tygodnia. ;:196

Jadziu, to nieprawda z tymi kwitnieniami, bo rutewka Elin, u mnie w zielonych pączkach.
W takim momencie cieszę się, że nie mam róż w ogrodzie, bo u nas deszcze zniszczyły kwiaty, i królewny, dopiero rozkwitnięte, stoją w burych łachmanach ;:145 Moje zdążyły przekwitnąć w słoneczku, a że dzikie, to nie muszę ich obcinać, bo teraz będą stroić się w czerwone korale :tan
Weekend mokry, zimny i ponury, dopiero pod wieczór przestało padać, ale dzisiaj słoneczko świeci i jak przedrze się przez gęstą mgłę, to powinien być piękny dzień i takiego też Ci życzę, Jadziu. ;:196

Danusiu, dziękuję ;:168 . Firletka jest piękna, ten kolor bordowych kwiatków przy szarych liściach ;:167 , ale sieje się jak chwast i po deszczach u mnie jest do cięcia ;:145 , może zakwitnie jeszcze raz jesienią?
U mnie podlało aż nadto, ale słońce się wreszcie pokazało.
Miłego poniedziałku ;:196

Lucynko, powiadają, że "nadzieja - matka głupich", ale też każda matka swoje dzieci kocha, to to nie trać nadziei, w końcu deszczyk działeczkę Ci podleje. Chmurzyska pogoniłam z mojego nieba w Twoim kierunku! ;:168
Co do zawilców, to one są właśnie japońskie i od kilku lat udowadniają, że wcale nie są jesienne, tylko letnie.
Mam wrażenie, że u mnie floksy tym wyższe, im więcej mają słońca ;:oj Mimo deszczu, już sporo krzaczków kwitnie i wczoraj wieczorem już dało się poczuć ich zapach, to i Twoje przywitają Cię nim na działeczce :tan
Cieplutkich nocy z deszczykiem i niezbyt upalnych dni na miły bytowanie w naturze, Lucynko ;:196

Marysiu, na zdjęciu jest roślina znana Ci z własnego ogrodu, ożanka hyrkańska vel kaukaska, u mnie w tym roku mocno przerośnięta.
Dobrze rozejrzyj się w miejscach gdzie powinny być trojeści, bo u mnie pokazały się bardzo późno. Amerykańskiej nie mam, ale krwista pokazała się prawie metr dalej niż rosła, a bulwiastą już opłakałam wiosną, a ona niedawno wyskoczyła :tan
Mam nadzieję, że burz nie będzie codziennie, jak w prognozach, a upały też nie takie straszne i jeszcze będzie pięknie, czego i Tobie życzę ;:196

A w ogrodzie pachną floksy,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ale lilie królewskie, choć mizerne,je przebijają ;:oj

Obrazek

Obrazek

Niepachnące lecz piękne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irys Black Gamecock, rozkwitł po latach, tuż przed deszczem

Obrazek

i po deszczu

Obrazek

Liliowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moszenki południowe

Obrazek

Tojeść orszelinowa, piękna zakała

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia. :wit

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Tojeść orszelinowa, piękna zakała
:?: Ja nie dam o tej roślinie złego słowa powiedzieć! :lol: U mnie rośnie w cieniu domku ,żadnego nawozu nigdy nie widziała , trzyma się miejsca i ja ją tylko chwalić mogę bo ją lubię! Teraz dostała nowy płotek i mam nadzieję,że w tym miejscu będzie jego ozdobą! :D
Lilie na działce, floksy poza jednym nie kwitną jeszcze u mnie. A u Ciebie - sielanka! :lol: Na rudbekie nie zwracam uwagi no może tylko jak szukam obiektu pod obiektyw.Sieją się u mnie i co roku nowe mutacje powstają.Latem są ozdobą bo górują nad innymi roślinami kolorami.
Wczoraj rano na działkowym parkingu był potop ale na działce mimo podlania wszystko wsiąkło szybko i nie stanowiło żadnego problemu.Wody póki co starczy!Ale upał czai się znów ! :twisted:
Miłego dnia Martusiu! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś no niestety trojeść w dość niedostępnych miejscach rosła, ale jedna tuż przy przejściu na pewno przepadła. Kilka roślin tej zimy jednak przepadło i wcale nie róże.
U mnie żaden floks nie zapowiada kwitnienia, a liliowiec pierwszy otworzył kwiat. Ożanka też opóźniona :wink: zawsze te kwiatki u nas rożnie kwitną :!:
Prześliczny irys dobrze, że zakwitł to może już teraz zawsze będzie kwitł?
Pozdrawiam i uważaj na siebie w te upały mimo wszystko ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś, floxy u mnie ani myślą zakwitnąć, nawet pączków nie widać a u Ciebie istna dżungla. ;:oj ;:oj
Lilie przecudnej urody, irys taki elegancki, liliowce aż proszą się o pochwalenie a moszenki wyglądają zjawiskowo. ;:215 ;:215
Miłego wypoczynku i świetnej pogody, bez ekscesów meteorologicznych. ;:168 ;:196 :heja
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, tojeść kupiłam w markecie pod nazwą "Bylina", chyba jako siewkę, bo długo czekałam na kwitnienie, a dopiero wtedy dowiedziałam się co mam. Też się nią zachwycam, ale podstępnie zajęła mi już sporą powierzchnię zarastając lilie, zimowity i hiacynty. Może właśnie polazła po jedzonko, bo ona nic nie dostaje, a cebulowe czasem podsypię? ;:306
Rudbekie z jednej siewki od sąsiada, posadzonej niechętnie, tylko dlatego, żeby nie okazać się niewdzięcznicą, mam już na całej działce. Wiosną zawsze zostawiam gdzieniegdzie, a latem i tak pojawia się mnóstwo wielkich krzaczorów, a ja nie cierpię ich szorstkich, zasychających liści ;:14 , ale kwitną pięknie!
U mnie też dolało solidnie, na szczęście bez podtopień ;:138 . Nic na to nie poradzę, ale zdecydowanie wolę + 30 niż -1 :roll: , chociaż +25 wystarczyłoby, ale musimy brać co dają.
Miłego dnia, Maryniu ;:196

Marysiu, trojeść bulwiasta u mnie lubi znikać, już tylko jeden krzaczek jest, to koniecznie muszę posiać! Krwistą też mam głęboko na rabacie, bo wysoka, ale cwaniara posiała się przy ścieżce. Jakoś jej nie zauważyłam w tamtym roku i już zakwitnie ;:138
Floksy znienacka szybciutko tworzą pąki, to lada dzień zaskoczą Cię kwitnieniem :tan , a i liliowcami będziesz cieszyć się dłużej, kiedy moje będą zdobić tylko liście.
Irys bardzo mnie ucieszył, bo tylko jeden z trzech przeżył i nie mogę się napatrzeć , zwłaszcza, że ten wysoki mi się zbiesił i nie zamierza zakwitnąć ;:185
Uważam na siebie i większość dnia spędzam w domu uskuteczniając przetwórstwo, chociaż wolałabym wałkonić się w ogrodzie. ;:306
Tobie życzę przyjemnej temperatury na relaks w ogrodzie i dużo zdrówka. ;:196

Stasiu, chwalone roślinki pięknie Ci dziękują ;:180 i starają się jak mogą.
Floksów mam prawdziwą dżunglę, to i kwitnienia łatwo ;:306 . Uwielbiam je i pozwalam rosnąć wszędzie gdzie się pojawią, a że w tamtym roku nie dopilnowałam przycinania, to znów przybyło siewek :oops:
Z całego ;:167 życzę Ci, Stasiu niższych temperatur, żebyś mogła cieszyć się w pełni przebywaniem na działce, bo szkoda lata na siedzenie w domu. ;:196

Słoikowanie zajmuje mi teraz sporo czasu, a kwiatki nie czekają tylko sobie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie po wielu próbach (Dorotko- ;:196 ) doczekałam się kwitnącej gajlardii. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dominique ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Zaglądam i podziwiam piękne lilie, piękne liliowce, róze ;:215
Te nakrapiane lilie sa bardzo urokliwe :)
Tojeść orszelinowa tez bardzo ciekawa.Bardzo się rozrasta ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Galiardy są ładne tylko zbytnio się pokładają maja zbyt wiotkie łodygi .Może jakieś nowsze odmiany stoją bardziej na baczność.Lilie liliowce wszystko szaleje moje dopiero sie rozkręcają..Floksy też powoli sie rozkręcają Czytam Martusiu że lubisz te 30* upały dla mnie ledwie 25 * Życzę Ci takiej pogody jaką lubisz ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj, Martuś.
Mam kłopoty z dostępem do internetu. Strony mi się nie otwierają, rzadko widzę wasze zdjęcia. Myślałam, że jak się wakacje rozpoczną to to minie, ale dzisiejszy dzień też był pełen prób i nie szło to wszystko dobrze.
Liczę, że ta niedogodność szybko minie. Teraz wieczorem zalogowałam się wreszcie bez problemu to jestem ciekawa na ile obejrzanych zdjęć i na ile wpisów mi starczy sygnału. ;:oj
Bardzo lubię gailardię. Masz ciekawą odmianę.
U Ciebie cudnie kwitnące lato całkowicie się już rozszalało. Ja takie kwitnienia to za tydzień u siebie zobaczę, jak tylko pogoda na to pozwoli. Jukki też jeszcze mam w pąkach.
Bardzo się bałam wprowadzić tojeść orszelinową bez ograniczenia donicą. Ale zaryzykowałam i jestem bardzo zadowolona, że ją mam, cudnie kwitnie i cudnie się przebarwia na jesień.
Pozdrawiam milutko ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ;:180 za pochwały dla ogrodowych kwitnień. Uwielbiam lilie i liliowce, niestety gryzonie też je uwielbiają ;:14 , a tej zimy rozpanoszyły się okropnie, od wiosny ciągle z nimi walczę i wciąż odkrywam nowe kopce i straty. Chyba jak już wszystko zjedzą, to dopiero sobie z nimi poradzę, bo na razie, w tym moim buszu jestem bez żadnych szans. ;:223
Tojeść u mnie po kilku latach rozrasta się bez opamiętania. Wsadziłam ją do donicy i sprawdzam czy takie ograniczenie nie pozwoli jej się panoszyć. ;:333
Jednak jest piękna i na swoim areale spokojnie możesz mieć nawet ogromną kępę, a nadmierne rozrastanie ograniczać kosiarką :D

Jadziu, gajlardia na razie jest niska, chociaż jedna łodyżka jest dłuższa od reszty, a kiedyś miałam czerwoną i nie pokładała się, to mam nadzieję, że ta też taka będzie, a jak nie, to trudno, będzie płożąca. :heja
Też wolałabym 25* zamiast 30, bo to i dla kwitnących roślinek byłoby z korzyścią, ale zdecydowanie wolę +30* aniżeli -1* :tan

Beatko :wit
Problemy z internetem mam ciągle, nawet światłowód niezbyt pomógł ;:223 .
Zapowiadają nieznaczne ochłodzenie, to wszystko będzie u Ciebie dłużej kwitło ;:138 , bo w tym upale, u mnie wszystko bardzo szybko przekwita. ;:174
Ja też wsadziłam tojeść do donicy, kiedy zobaczyłam jak szaleńczo się rozrasta, a z poprzedniego miejsca usiłuję ją wyeksmitować, a ona odrasta jeszcze szybciej. Muszę tam po prostu przekopać wszystko. ;:223 , a to trudne na rabacie, gdzie poutykałam wszystko co się dało. ;:145
Ciekawa jestem czy jej korzenie nie przerosną dołem donicy?
Miłego dnia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tojeści przeważnie mają okropne korzenie i są władcze zagarniania coraz większego terenu.Mam orzęsioną i kropkowana nawet ta variegatowa ma wielkie korzenie .Swoje wyeksmitowałam przed siatkę od strony podwórka to samo z Trojeścią amerykańską.,która właśnie kwitnie i przyciąga sporo owadów.Właśnie zaczyna padać i słychać grzmoty wokoło a właśnie miałam wyjść do ogródka.Ciekawe Martusiu czy u Ciebie też podlewa ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cudnej urody lilie, piękny irys, fajne floksy, a koloru kwiatów moszenek po prostu zazdroszczę. Moje są żółte? Dziewanna też fajna?

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”