Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to jakaś Cambriowata... ale śliczna jest :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Rzeczywiście cudo :P a ten phalaenopsis miniaturka - też śliczności :P Epidendrum - z poczatku wątku widziałam kiedyś w OBI przecenione podobnie ale skusiłam się wtedy na przecenionego na dyszkę falenopsisa - cytrynka 8) W ogóle piękne storczyki Lano masz ;:3
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję Miaaa, wszystkie nasze storczyki są przepiękne, bez wyjątku. Epidendrum kupiłam właśnie w Obi i właśnie było przecenione, bo sobie przekwitło. Z relacji innych naszych forumowiczów wiem, że rośnie sobie jak chwast 8)
Kwiateczków miało tylko kilka, ale w tej chwili ma pełno nowych przyrostów, czyli mam nadzieję na kwitnienie w przyszłości.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też sie może kiedyś skuszę i zakupię ;) w takim razie życzę jak najszybszego, obfitego kwitnienia :P
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lucynko fiszka była, ale tam było tylko, że to cambria i tego się trzymam ;:225 doświadczenia z nią nie mam, bo jest u mnie od 14 kwietnia ;:183 modlę sie tylko, by jej nie doprowadzić do krainy wiecznych storczyków ;:171 bo ja tylko to potrafię ;:155
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Sonieczko ! No proszę cię, nie pisz mi takich rzeczy ! Gdbyby było tak jak piszesz, nie miałabyś tylu pięknych storczyków, zresztą wcale pokaźne stadko. A propo Cambri, gdzieś widziałam wątek o kształacie pseudobulw. Mój egzemplaż ma bardziej okrągłe pseudobulwy, niż jak większość lekko przypłaszczone. W tamtym wątku po kształcie pseudobulwy możnabyło dojść do tego, jak daną roslinkę traktować. Niestety nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to było.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lana czytałam, że kształt i wielkość pseudobulwy cambrii zależy od tego jakich dana hybryda ma przodków ;:225 i od przodków zależy też jak je pielęgnować. Moją cambrię traktuję podobnie jak falenopsisy, tak by podłoże przeschło, ale by nie wyschło na wiór oraz staram się zapewnić dość wysoką wilgotność powietrza, a oprócz tego stoi na oknie południowym, bo latem od nadmiaru światła robią się czarne plamy na liściach .
Mam nadzieję, że dobrze będę się nią opiekować ;:171 czego i Tobie życzę, bo storczyk jest cudowny, a do tego pięknie pachnie ;:224
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lano, Twoja cambria jest bardzo podobna do mojej "Nellci", mnie również skusił jej zapach. W tej chwili pomału gubi już kwiaty, ale zapach w dalszym ciągu ma niesamowity. Stoi na ławie w pobliżu okna południowego, na dużym podstawku z wilgotnym keramzytem.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Guciu a jak pachnie twoje cudo ? U mnie jest to delikatna cytrynka. Ponoć w okolicy południa pachnie intensywnie, ale to wiem tylko z relacji mojego męża.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lucynko wtrącę się do zapachu i to fakt, że w okolicach południa pachnie bardzo intensywnie, a ja myślałam, że to od zraszania okolicy storczyków ;:171 zapach jest miły, ale nie umiem go do niczego porównać ;:218
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dzisiaj mam okazję przekonać się, jak pachnie mój storczyk (swoją drogą nie wiem dalej co to jest). Okazuje się, że do południa zapach jest bardzo intensywny, dosyć miły, przypominający cytrynkę jeszcze z czymś nieokreślonym.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ja nie mam pachnącego. :(
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dewuka - to już wiesz, co sobie kupić :) Kolejne na liście chciejstw, nie? ;)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

madzik pisze:Dewuka - to już wiesz, co sobie kupić :) Kolejne na liście chciejstw, nie? ;)
Lista chciejstw zaczyna wyglądać jak rolka papieru... :wink:
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dewuka pisze:
madzik pisze:Dewuka - to już wiesz, co sobie kupić :) Kolejne na liście chciejstw, nie? ;)
Lista chciejstw zaczyna wyglądać jak rolka papieru... :wink:
Oj - skądś to znam :twisted: :twisted: :twisted: mogłabym je kupować i kupować :P a jaki szczęśliwy byłby człowiek wtedy ;) ale niestety stan portfela na to nie pozwala a i miejsca na storczyki troszki brak 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”