Lana i storczykowe towarzystwo.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję Miaaa, wszystkie nasze storczyki są przepiękne, bez wyjątku. Epidendrum kupiłam właśnie w Obi i właśnie było przecenione, bo sobie przekwitło. Z relacji innych naszych forumowiczów wiem, że rośnie sobie jak chwast 8)
Kwiateczków miało tylko kilka, ale w tej chwili ma pełno nowych przyrostów, czyli mam nadzieję na kwitnienie w przyszłości.
Kwiateczków miało tylko kilka, ale w tej chwili ma pełno nowych przyrostów, czyli mam nadzieję na kwitnienie w przyszłości.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Sonieczko ! No proszę cię, nie pisz mi takich rzeczy ! Gdbyby było tak jak piszesz, nie miałabyś tylu pięknych storczyków, zresztą wcale pokaźne stadko. A propo Cambri, gdzieś widziałam wątek o kształacie pseudobulw. Mój egzemplaż ma bardziej okrągłe pseudobulwy, niż jak większość lekko przypłaszczone. W tamtym wątku po kształcie pseudobulwy możnabyło dojść do tego, jak daną roslinkę traktować. Niestety nie mogę sobie przypomnieć, gdzie to było.
Lana czytałam, że kształt i wielkość pseudobulwy cambrii zależy od tego jakich dana hybryda ma przodków ;:225 i od przodków zależy też jak je pielęgnować. Moją cambrię traktuję podobnie jak falenopsisy, tak by podłoże przeschło, ale by nie wyschło na wiór oraz staram się zapewnić dość wysoką wilgotność powietrza, a oprócz tego stoi na oknie południowym, bo latem od nadmiaru światła robią się czarne plamy na liściach .
Mam nadzieję, że dobrze będę się nią opiekować
czego i Tobie życzę, bo storczyk jest cudowny, a do tego pięknie pachnie 
Mam nadzieję, że dobrze będę się nią opiekować

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lano, Twoja cambria jest bardzo podobna do mojej "Nellci", mnie również skusił jej zapach. W tej chwili pomału gubi już kwiaty, ale zapach w dalszym ciągu ma niesamowity. Stoi na ławie w pobliżu okna południowego, na dużym podstawku z wilgotnym keramzytem.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj - skądś to znamdewuka pisze:Lista chciejstw zaczyna wyglądać jak rolka papieru...madzik pisze:Dewuka - to już wiesz, co sobie kupićKolejne na liście chciejstw, nie? ;)